Regler for finnerlønn:

Så mye kan du få i finnerlønn

Riksantikvaren har fastsatt takster for finnerlønn.

NYE SATSER: Riksantikvaren har nå laget et regelverk for hvor mye som gis i finnerlønn dersom du finner kulturminner fra eldre tid. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYE SATSER: Riksantikvaren har nå laget et regelverk for hvor mye som gis i finnerlønn dersom du finner kulturminner fra eldre tid. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Søking med metalldetektor er en utbredt hobby her til lands, og siden 2014 har Riksantikvaren jobbet med å få på plass et regelverk for hvor mye som skal utbetales i finnerlønn dersom man finner gamle gjenstander som er av nasjonal interesse.

Det inkluderer:

  • Alle løse kulturminner fra før 1537
  • Mynter fra før 1650
  • Samiske løse kulturminner fra før 1917
  • Mer enn 100 år gamle skipsfunn, inkludert tilbehør og last

Ting som faller under disse kategoriene er å se på som statens eiendom.

Ordningen har eksistert siden 1905, men etter at det de seinere åra har blitt levert inn langt flere funn til de arkeologiske museene har Riksantikvaren sett behovet for et nasjonalt regelverk for å sikre lik behandling over hele landet.

Fire kategorier

Riksantikvaren har delt opp gjenstander i fire kategorier:

Verdigruppe A: Gir ikke finnerlønn

Verdigruppe B: 500-1000 kroner

Verdigruppe C: 1000-2000 kroner

Verdigruppe D: 2000+ kroner

I denne oversikten kan man se hvilke gjenstander som tilhører hvilken verdigruppe.

Riksantikvaren har oversikt over hvilke type gjenstander som tilhører hvilke verdigrupper og dermed graden av finnerlønn man kan forvente. Foto: Riksantikvaren
Riksantikvaren har oversikt over hvilke type gjenstander som tilhører hvilke verdigrupper og dermed graden av finnerlønn man kan forvente. Foto: Riksantikvaren Vis mer

Skal deles mellom finner og grunneier

Verdt å merke seg er at finnerlønnen deles 50/50 mellom finneren og grunneier. Dersom funnet er gjort på offentlig, statlig eller kommunalt eid grunn, utbetales bare 50 prosent av finnerlønnen.

Finneren må ha innhentet tillatelse til å søke av grunneier. Dersom dette ikke er gjort, vil det normalt gjøre at finnerlønnen bortfaller.

Avkorting kan også skje dersom man ikke har fulgt retningslinjene; melde fra i tide, håndtere gjenstanden korrekt, stoppe videre leting og den slags.

De nye retningslinjene finner du i dette dokumentet.

Finnerlønnen er for øvrig skattepliktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer