Så mye «koster» den deg

Den evigvarende debatten om sommertid nærmer seg, men visste du egentlig hvilke helsemessige konsekvenser den lille timen kan føre med seg?

TIDSDEBATT: Sommertiden skaper debatt hvert år - nå viser det seg at det ikke «bare» handler om én time mindre søvn. Foto: Illustrasjonsbilde, shutterstock.
TIDSDEBATT: Sommertiden skaper debatt hvert år - nå viser det seg at det ikke «bare» handler om én time mindre søvn. Foto: Illustrasjonsbilde, shutterstock. Vis mer
Publisert

Natt til søndag 26. mars skal klokka atter en gang skrus én time fram.

Tanken bak sommertid er å utnytte dagslyset i sommermånedene bedre, og ha dagslys en time ekstra om kvelden. Dette fører også til litt lavere forbruk av energi, ettersom man kan vente en time lenger med å bruke ekstra belysning.

I seinere tid har dog energisparingen fått mindre betydning i industrialiserte land.

Sommertiden ble innført i Skandinavia helt tilbake til 1916, mens det ble innført i de fleste europeiske land så seint som i 1980.

Omkring 70 land har sommertid, inkludert det meste av Europa og Nord-Amerika. Til tross for dette, stemte et flertall i Europaparlemtentet for å avskaffe den europeiske sommertiden.

NY SKJE: Vi fikk to eksemplarer av Tine sin nye bambusskje, og den har vi testet. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen / Øystein B. Fossum Vis mer

Hvorfor?

De som ønsker å avskaffe sommertiden, mener nemlig at man med dagens energisparende teknologi i bunn og grunn ikke vinner noe ved å forlenge dagslyset.

Motstanderne på sin side, hevder at det fremdeles er noe sparing å hente der - for å ikke glemme de lange, lyse sommerkveldene.

Det melder blant annet tidsskriftet Illustrert vitenskap.

Kan få alvorlige konsekvenser

Lange sommerkvelder til tross: ifølge flere forskere er det et viktigere argument som troner høyere;

Helsa.

Forskning viser nemlig at endringen i tid kan forvirre menneskets biologiske klokke.

Frosne bær importert fra utlandet bør kokes før du spiser de, om ikke kan du bli syk. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Professor og søvnforsker, Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen, uttalte i 2019 til Aftenposten at det er dokumentert at kuttet på én time søvn på våren, fører til flere helsemessige utfordringer, samt flere innleggelser på psykiatriske avdelinger dagen etter.

Bjorvatn forteller at årsaken er at det å miste søvn, stresser hele kroppen - og hjertet.

– Det er derfor man legger endringen til helgen. Hadde man lagt den til natt til mandag, ville nok utslagene vært enda verre, uttalte han til NTB.

Kan føre til abort

Men stress for kropp og hjerte er imidlertid ikke det eneste tidsforskjellen kan forårsake.

Når man skrur klokka fram og mister en time søvn, øker nemlig antall innleggelser med hjerteinfarkt med hele 24 prosent på verdensbasis dagen etter.

Dette koster samfunnet milliarder av kroner - som mange mener kunne vært unngått.

Vet du hvor otte du bør vaske bh-en din? Det er nok oftere enn du tror. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Mange er også trøtte og uopplagte dagen etter, som igjen kan føre til flere trafikkulykker som en konsekvens av den manglende timen med skjønnhetssøvn.

Kvinner som har blitt kunstig befruktet, har også høyere risiko for å miste barnet sitt grunnet tidsforskjellen, ifølge funn gjort av National Library of Medicine.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer