Natt til søndag 26. mars skal klokka atter en gang skrus én time fram.
Tanken bak sommertid er å utnytte dagslyset i sommermånedene bedre, og ha dagslys en time ekstra om kvelden. Dette fører også til litt lavere forbruk av energi, ettersom man kan vente en time lenger med å bruke ekstra belysning.
I seinere tid har dog energisparingen fått mindre betydning i industrialiserte land.
Sommertiden ble innført i Skandinavia helt tilbake til 1916, mens det ble innført i de fleste europeiske land så seint som i 1980.
Omkring 70 land har sommertid, inkludert det meste av Europa og Nord-Amerika. Til tross for dette, stemte et flertall i Europaparlemtentet for å avskaffe den europeiske sommertiden.
Hvorfor?
De som ønsker å avskaffe sommertiden, mener nemlig at man med dagens energisparende teknologi i bunn og grunn ikke vinner noe ved å forlenge dagslyset.
Motstanderne på sin side, hevder at det fremdeles er noe sparing å hente der - for å ikke glemme de lange, lyse sommerkveldene.
Det melder blant annet tidsskriftet Illustrert vitenskap.
Kan få alvorlige konsekvenser
Lange sommerkvelder til tross: ifølge flere forskere er det et viktigere argument som troner høyere;
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger