Brannsikkerhet og engangsgrill

Så mye vann må til

Du trenger nok mer vann enn du tror for å slukke engangsgrillen.

Vet du egentlig hvor mye vann som må til for å slukke en engangsgrill? Det er nok mer enn du tror. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste av oss har vel benyttet engangsgrill for å grille en pølse eller to på tur i skogen eller i parken. Men med engangsgrillen følger også mye ansvar. Om de ikke blir slukket helt kan det nemlig ta fyr både i søppelkasser og natur.

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud her til lands. Dette gjelder også engangsgriller.
Avdelingsleder for samfunnsansvar, Maria Bræin Faaberg tror mange ikke er klar over dette.

- Det skaper en del misforståelser. Dette er jo ikke et bål, men det er åpen ild, og kan være like farlig, har hun tidligere sagt til DinSide og la at uproposjonalt mange branner skyldes bruk av engangsgrill.

Hun påpekte samtidig at en brukt engangsgrill kan være vanskelig å ta med seg hjem.

– Da blir den ofte liggende i skogen, og man tror man har slukket den. Det kan blusse opp igjen og vi får brann.

ADVARER: Oslo brann- og redningsetat advarer mot dette. Video: Trond Langøy Vis mer

Ikke kast engangsgrillen umiddelbart

Øystein Øren, brannekspert i Frende Forsikring, sier til DinSide at man generelt bør unngå bruk av engangsgrill. Om man likevel skulle benytte seg av engangsgrillen er det flere ting man bør tenke på.

- Det er viktig at den plasseres stødig og på brannsikkert underlag. Ha tilstrekkelig med vann eller annet egnet slukkeutstyr i umiddelbar nærhet, sier Øren.

Når du skal kvitte deg med grillen må du sørge for at den er tilstrekkelig slukket, og du må ikke kaste den med annet avfall.

- Plasser den i grillkasser som er ment for engangsgriller eller ta den med deg hjem. Du må være helt sikker på at den er slukket før du kaster den, forklarer Øren.

Slik skal den slukkes

Så hvordan bør engangsgrillen egentlig slukkes, og hvor mye vann må til? På dette spørsmålet svarer Øren at det kommer helt an på hvor utbrent grillen er.

- Hvis man har grillet lenge så skal det mindre vann til å slukke grillen, men hvis det er kort tid etter opptenning er det gjerne store kullbiter og da trengs det vesentlig mer vann. 1,5 liter er sjelden nok, det bør gjerne være minst 5-10 liter.

Om man griller nærme havet kan løsningen være å dynke hele engangsgrillen i vannet noen sekunder.

Følg med på kullbitene

Om du er usikker på om grillen er ordentlig slukket er det lurt å følge med på hvordan kullbitene oppfører seg.

- Kjenn etter om det fortsatt utvikler seg varme, og følg med på hvordan kullbitene oppfører seg etter slukking. Dersom de kjapt tørker opp kan det tyde på at det er kjernevarme i kullbitene og i så fall er ikke grillen godt nok slukket. Da må det mer vann til, forklarer Øren.

En ting man kanskje heller ikke tenker over er hvor varmt det kan bli på underlaget grillen står på, og da kan det svi godt om man er uheldig og går barbent der engangsgrillen sto, særlig om man har grillet på overflate av stein eller betong.

- Det utvikles sterk varme fra engangsgrillen, og er den plassert på betong eller stein vil disse også bli svært varme og har egenskaper til å holde på varmen i god tid etter at engangsgrillen er fjernet. Å kjøle ned med vann da kan være lurt, avslutter Øren.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer