Mat oppbevaring:

Salatkrise? Disse varer lengst

Og med disse triksene kan salaten vare i flere måneder.

SUPRE TIPS: Salat er som kjent en glimrende ingrediens for et sunt kosthold. Men ofte blir salaten slapp og brun etter kort tid. Dette kan du likevel unngå med noen enkle triks. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulde og snø i Sør-Europa fører til mindre tilfang av råvarer. I Storbritannia kalles butikkjedene inn til krisemøte om salat, og det meldes om utsolgsituasjoner for flere grønnsaker her hjemme.

Hvert år kaster norske husholdninger mer enn 200 000 tonn mat, 22 prosent av dette er frukt og grønt. Så med råvaremangelspøkelset i bakhodet er det ingen gode grunner for ikke å ta vare på den maten du kjøper.

En smart del av jobben gjør du allerede i butikken - kanskje spesielt om det ikke går et salathode hver gang familien setter seg til bords. Det er ingen grunn til å kjøpe mer enn du tror du kan spise.

- Salat er ferskvare, eller levende vare, som ikke har ubegrenset holdbarhet, sier Toril Gulbrandsen, kommunikasjonsrådgiver i Frukt.no, til DinSide.

Spiser du ikke så mye eller ofte salat, kan det lønne seg å velge en type som holder seg godt.

Gulbrandsen trekker fram crispisalat som en god og holdbar type.

- Denne dyrkes i drivhus i Norge og er tilgjengelig hele året, og holder seg godt, om du oppbevarer den i kjøleskap.

Salaten holder seg godt i originalemballasjen, men om du åpner pakken, og ikke skal spise alt med en gang, anbefaler hun å skylle den godt, la den renne av, og legge i en tett plastpose.

Lag din egen salat

Når du først har fått fatt i en salat, er det smart å få så mye ut av den som mulig. Velger du salat på rot holder den seg ikke bare bedre, det er også en av flere grønnsaker du kan få til å spire igjen.

Når du har brukt salaten, skjærer du av bunnen, og setter den i en bolle eller et glass vann. Vannet bør gå et par cm opp på salatroten. Sett salaten lyst, for eksempel i vinduskarmen, og så er det bare å vente.

GJØR DET SELV: Bruk bunnen av salaten til å dyrke fram din egen salat i vinduskarmen. Foto: Shutterstock / NTB
GJØR DET SELV: Bruk bunnen av salaten til å dyrke fram din egen salat i vinduskarmen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Det vil si: Du bør bytte vann på salaten underveis, gjerne en gang om dagen.

Etter et par dager vil du se at det begynner å spire. Etter et par uker vil du kunne høste de første, små bladene, og etter tre-fire uker er salaten nesten som ny.

Dessverre er ikke denne syklusen evig, men du kan gjenta tre-fire ganger.

Denne metoden er også en genial måte å få mer ut av blant annet stangselleri, vårløk, purre, bok choi, kål og fennikel.

Smart papirtriks

Småposene med salatblader er for mange typisk spis-med-en-gang-vare, men det behøver ikke være det, med dette smarte trikset:

TØRKEPAPIR: Poser med ferdig kuttet salat blir fort dårlig om man ikke oppbevarer det riktig i kjøleskapet. 
Men det er flere ting man kan gjøre for å forhindre at salaten blir dvask og dårlig. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Skyll salaten, la den renne godt av, og ha i en ziplockpose med tørkepapir.

Det er viktig, ikke bare som vi sier i videoen over, å bruke tørkepapir som er egnet til å være i kontakt med mat, men også å bruke tørkepapir som ikke går i oppløsning om det er fuktig over tid.

Vi har ikke testet alle variantene som er på markedet, men både klassikeren Torky og flere av kjedenes ene merkevarer fungerer fint. Det du må passe på er at du velger det litt tjukkere tørkepapiret som du trekker ut av midten, ikke dem som kommer på rull som klassisk toalettpapir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer