Tilbakekalling av kjøttprodukter

Salmonella-alarm: Derfor tilbakekalles så mye kjøtt

Flere kjøttprodukter har så langt i år blitt trukket fra butikkhyllene på grunn av salmonellautbrudd. Mattilsynet tror de har funnet årsaken.

OPPRINNELSESLAND: Hvor kommer maten du spiser kommer fra? På kjøtt, fisk og meieriprodukter finner du et lite merke som viser opprinnelseslandet til produktet. Dette med matens «nasjonalitet» kan også ha noe med de mange salmonellautbruddene tilknyttet kjøttprodukter i det siste, mistenker Mattilsynet. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Matvareprodusenter som Nortura, Coop, Grilstad, Taga Foods og Norgesgruppen har så langt i år sett seg nødt til å trekke tilbake kjøttprodukter som bacon, salami og spekepølser fra det norske butikkhyller.

Årsaken er mistanke og funn av salmonella i kjøtt importert fra Tyskland, som videre ble distribuert via en norsk råvareprodusent.

- Et nylig utbrudd av salmonella, der 22 ble syke, er knyttet til et parti med storfekjøtt fra Tyskland. Det er også gjort funn av andre typer salmonellabakterier i noen partier svinekjøtt fra samme land, opplyser direktør for avdeling mat Karina Kaupang i Mattilsynet til NTB.

For lite norsk kjøtt i markedet

Årsaken til at det har vært flere funn av salmonellabakterier den siste tiden, henger sammen med at det har vært et større behov for å importere kjøtt til Norge.

- Det er for lite norsk kjøtt i det norske markedet. Det fører til et større behov for import av kjøtt, særlig storfe og svin. Når det importeres kjøtt fra land der salmonella er vanligere enn det er her i Norge, utgjør det en større smitterisiko, forteller Kaupang.

Sjekker kjøttet nøye

Alt kjøtt som importeres skal være testet og analysert for salmonella i landet de kommer fra. Prøver av kjøttet blir også gjort i Norge.

Produktet følges samtidig av sertifikater. Alle kjøttpartiene som inneholdt salmonella hadde de rette sertifikatene, men det viste seg at de likevel førte med seg bakteriene, opplyser Kaupang.

- Det er slik at ingen prøver kan gi en 100 prosent garanti for at kjøttet ikke inneholder salmonella. Prøvene kan være tatt feil eller så kan det ha oppstått en kryssforurensning på slakteriet, sier hun.

GIFTSTOFFER: Visste du at helt vanlige matvarer kan inneholde skadelige stoffer som du bør begrense inntaket av? Foto: NTB. Video: Berit B.Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Pandemien kan ha påvirket

Økningen av salmonella her i landet kan samtidig ses i sammenheng med coronapandemien - i alle fall til dels, ifølge Mattilsynet.

- Svenskehandelen har jo forsvunnet, for eksempel. Faktum er i hvert fall at det er for lite storfe- og svinekjøtt fra norske husdyr i det norske markedet. De siste månedene har importen av kjøtt gått opp. Vi ser altså at det er noen av disse partiene som har inneholdt salmonella, sier Kaupang.

Slik unngår du salmonella-smitte

Den eneste måten du kan unngå å bli smittet av salmonella, er å håndtere kjøttet riktig. Rått kjøtt er ikke sterilt og noen av bakteriene kan gi sykdom.

- Folk har nok også blitt mer oppmerksomme på hvordan de skal behandle kjøtt hjemme og følge gode råd for kjøkkenhygiene. Du reduserer risikoen for å bli smittet hvis råvarene håndteres riktig, sier Kaupang i Mattilsynet.

God hygiene ved matlaging er viktig for å unngå å bli smittet av salmonella, framholder Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet i en artikkel på Matportalen.no.

Her er noen av hennes beste råd for å unngå salmonella-smitte:

  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging
  • Vask hendene etter kontakt med ville fugler eller fuglelort, for eksempel fuglebrett og fôringsautomater
  • Vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som har vært i kontakt med råvarer som rått kjøtt før redskapene brukes til å tilberede annen mat
  • Fjørfekjøtt, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt/kokt, mens andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer