Tilbakekalling av kjøttprodukter

Salmonella-alarm: Derfor tilbakekalles så mye kjøtt

Flere kjøttprodukter har så langt i år blitt trukket fra butikkhyllene på grunn av salmonellautbrudd. Mattilsynet tror de har funnet årsaken.

OPPRINNELSESLAND: Hvor kommer maten du spiser kommer fra? På kjøtt, fisk og meieriprodukter finner du et lite merke som viser opprinnelseslandet til produktet. Dette med matens «nasjonalitet» kan også ha noe med de mange salmonellautbruddene tilknyttet kjøttprodukter i det siste, mistenker Mattilsynet. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Matvareprodusenter som Nortura, Coop, Grilstad, Taga Foods og Norgesgruppen har så langt i år sett seg nødt til å trekke tilbake kjøttprodukter som bacon, salami og spekepølser fra det norske butikkhyller.

Årsaken er mistanke og funn av salmonella i kjøtt importert fra Tyskland, som videre ble distribuert via en norsk råvareprodusent.

- Et nylig utbrudd av salmonella, der 22 ble syke, er knyttet til et parti med storfekjøtt fra Tyskland. Det er også gjort funn av andre typer salmonellabakterier i noen partier svinekjøtt fra samme land, opplyser direktør for avdeling mat Karina Kaupang i Mattilsynet til NTB.

For lite norsk kjøtt i markedet

Årsaken til at det har vært flere funn av salmonellabakterier den siste tiden, henger sammen med at det har vært et større behov for å importere kjøtt til Norge.

- Det er for lite norsk kjøtt i det norske markedet. Det fører til et større behov for import av kjøtt, særlig storfe og svin. Når det importeres kjøtt fra land der salmonella er vanligere enn det er her i Norge, utgjør det en større smitterisiko, forteller Kaupang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.