Se deg om før du drikker

Ekstra utsatt etter flom og mye nedbør.

Vannet er som regel tryggest ved utløpet av tjern og sjø. Men se deg om før du drikker fra naturen. Foto: Colourbox.com
Vannet er som regel tryggest ved utløpet av tjern og sjø. Men se deg om før du drikker fra naturen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2011 advarte Folkehelseinstituttet (FHI) mot å drikke vann fra naturen. Årsaken var en stor økning i tularemitilfeller (harepest, lemenpest) hos mennesker i store deler av landet.

I fjor ble færre tilfeller observert, og den generelle advarselen ble opphevet. Men det betyr ikke at du kan slurpe i deg vann fra bekker og elver uten å risikere sykdom.

Koking hjelper: Slik fyrer du opp bålet

Alltid fare for vannbåren sykdom

FHI peker på at faren for å bli smittet av tularemi eller annen vannbåren sykdom alltid vil være til stede om du drikker vann fra naturlige kilder. Selv om vannet ser rent ut, behøver det ikke være det.

Mulige smittestoffer inkluderer:

  • bakterier
  • virus
  • parasitter
  • sopp

Vær obs her

I år med flom, som vi har hatt denne forsommeren, er en del vannkilder ekstra utsatt for forurensning. Kommer vannet fra flomelver eller bekker som har passert jordbruksarealer eller bebygde arealer, bør du styre unna. Finn også andre kilder enn de som ligger nær hytteområder og beitemarker. Dette er vann som kan inneholde tarmbakterier fra mennesker og dyr.

De vanligste kildene til forurensning av drikkevann i naturen er avføring fra mennesker, dyr og fugler, og døde dyr.

Slik unngår du at ferien går i dass

Her finner du vann

Er du langt fra folk og dyr kan du normalt trygt drikke vannet. Er du usikker vil som regel det beste stedet for rent vann være utløpet av innsjø eller tjern. Matportalen skriver at bakteriemengden reduseres i vannet på veien gjennom innsjø eller tjern.

Her er noen smarte produkter som kan fjerne mye av vannbårne urenheter:

Se deg om før du fyller koppen, og vær spesielt obs i perioder med kraftig regn eller flom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer