Se etter CE-merket på solbrillene

Viktigere enn at det står Dolce&Gabbana, Gucci eller Ray-Ban på.

Se etter CE-merket på brillene, spesielt om du har handlet i utlandet. Foto: Colourbox.com
Se etter CE-merket på brillene, spesielt om du har handlet i utlandet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solbriller som har UV-beskyttelse, har merket UV 400 eller CE. Alle solbriller som selges i Norge, skal ha dette merket. Men dersom du har kjøpt brillene dine i utlandet, kan det lønne seg å ta en ekstra sjekk.

KVALITET: Solbriller med dette merket beskytter 99,5-100 prosent mot UV-stråler.  Foto: Wikipedia
KVALITET: Solbriller med dette merket beskytter 99,5-100 prosent mot UV-stråler. Foto: Wikipedia Vis mer


– Du bør alltid kjøpe briller som er CE-merket. Disse oppfyller en europeisk standard og beskytter effektivt mot UV-stråler, mellom 99,5-100 prosent. Siden pupillen utvider seg i mørket, vil mørke solbriller av dårlig kvalitet føre til at mer UV-lys slipper inn i øyet, har Rigmor C. Baraas, forsker ved Høgskolen i Buskerud, avdeling for optometri og synsvitenskap, tidligere uttalt til DinSide.

Pass også på huden: Dyre solkremer fikk kritikk i fjor

Ekstra utsatt nå

Hva skjer egentlig dersom øynene dine blir for mye eksponert for ultrafiolette stråler? Over tid kan det faktisk føre til grå stær og forkalkning på netthinnen (makuladegenerasjon). Og på kortere sikt risikerer man snøblindhet, noe mange opplever hvert år rundt påske, dersom været er bra.

Snøblindhet er ekstra utbredt på denne tiden av året, fordi sola begynner å bli sterk og mange oppholder seg utendørs med reflekterende snøflater rundt seg.

Og hvordan merker du at du har blitt snøblind?

– Hvis du blir brent, vil symptomene dukke opp noen timer etterpå. Synet blir dårlig fordi den optiske overflaten på øyet blir ujevn. Du merker en kraftig svie i øynene, og i tillegg kan du kan få dobbeltsyn, sier Hans Torvald Haugo, fagsjef i Norges Optikerforbund, i en pressemelding fra Newswire.

Hvis du blir snøblind, bør du holde deg inne og i ro. Normalt gror cellene raskt, og øyet vil leges av seg selv. Det tar normalt ikke mer enn et par dager. Likevel reiser mange til lege, siden smertene kan være store.

Trenger du brillene ekstra mye nå? Klikk her for å sjekke det daglige UV-varselet på yr.no.

Bybriller ikke like bra i fjellet

– Men selv i byen kan du bli snøblind, sier førsteamanuensis Rigmor C. Baraas ved optikerutdanningen på Høgskolen i Buskerud, i pressemeldingen.

Hun målte for eksempel refleksjonen fra marmoren på Operaen i Oslo da bygget stod ferdig, og kunne notere like sterk refleksjon der som på Jostedalsbreen.

Det er heller ikke sikkert at solbrillene du vanligvis bruker er egnet for sterk sol i fjellet.

– En solbrille som er mer enn bra nok for en rusletur i byen, kan være uegnet hvis du skal på skitur. Kjører du bil, bør brillene gi riktig fargegjengivelse og ikke være for mørke. Ute i skog og mark bør brillen også beskytte mot fysiske skader, som for eksempel en kvist i øyet, sa Baraas i fjor.

Garanterer ikke at øynene blir beskyttet

Husk at selv om du bruker linser med UV-beskyttelse bør du likevel ha solbriller, fordi linsene kun dekker iris og ikke det hvite området i øyet.

Men det gjelder å være forsiktig, selv om du bruker briller med UV-beskyttelse. De gir nemlig ingen garanti for at øynene ikke får for mye sol.

I snødekte områder eller på sjøen reflekteres strålene også fra snøen/vannet og kan komme inn på sidene av brillene hvis de ikke dekker godt nok.

Reise bort? Uvante planter og stoffer kan føre til forgiftning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer