Beste app for jogging 2016

Se hvilke apper for jogging og trening som er best

Vi har testet fem gratisapper for jogging og trening. To av dem bør du styre langt unna.

TEST AV APPER FOR JOGGING OG TRENING: Vi har testet fem apper for jogging og trening, og det er veldig store forskjeller. RunKeeper er best og vår desiderte favoritt - selv om vi gjerne skulle hatt noen av funksjonene fra noen av de andre appene, også i RunKeeper. Foto: Kristin Sørdal
TEST AV APPER FOR JOGGING OG TRENING: Vi har testet fem apper for jogging og trening, og det er veldig store forskjeller. RunKeeper er best og vår desiderte favoritt - selv om vi gjerne skulle hatt noen av funksjonene fra noen av de andre appene, også i RunKeeper. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du ikke helt er i målgruppen for en pulsklokke, og heller ikke sverger til et av de mange aktivitetsarmbåndene som finnes også med pulsmålere, kan treningsapper for smarttelefonen være et alternativ for å følge med på egen trening eller fysiske aktivitet.

Det finnes mange treningsapper for smarttelefon. Mange har en gratisversjon med mulighet for oppgradering til flere funksjoner om du betaler for et abonnement.

Slik har vi testet

Vi har testet appene i bruk ved jogging i terreng og i tettbebyggelse, for å avdekke eventuelle forskjeller på registreringer i terreng og boligområde. Vi har målt data som distanse, kaloriforbruk og stigning mot registreringer gjort med GPS-klokker. Vi har også vurdert brukervennlighet, hva du får av informasjon underveis og etter trening, og sosiale vennefunksjoner.

Treningsappene kan gi deg oppmuntrende informasjon om hvor langt du har gått eller jogget underveis, i form av taletilbakemeldinger på øret.

De beste lar deg sammenlikne deg selv med andre som bedriver samme aktivitet som deg i ditt område, og du kan se om det er noen endring i hvordan du gjør det.

Vi har testet fem gratisapper for jogging og annen trening, og som du kan se av resultatene: Det er store forskjeller.

De fleste måler greit korrekt - med noen unntak

I tillegg til målinger med appene, har vi også målt rundene med GPS-klokker, vi har benyttet både Polar og TomTom. Etter våre målinger, er det kun små avvik på målt distanse med GPS-klokkene og appene; i de fleste tilfellene er det kun snakk om avvik på 200-300 meter. MapMyRun er imidlertid et unntak: Der har vi målt avvik på hele 700 meter på en distanse på 6,9 kilometer - et avvik på 10 prosent. Og da er MapMyRun altfor raus med kilometrene. Dessuten sliter MapMy run med å registrere stigning i enkelte av testrundene.

Strava er vel generøs med å registrere stigning, tallet blir mye høyere sammenlignet med TomTom og de andre appene. Endomondo derimot, viser mye lavere stigning enn konkurrentene og GPS-klokka.

Noen av dem trenger du rett og slett ikke bruke tid på å vurdere.

Appene finnes både i Apple Store og Google Play (iPhone og Android-mobiler)

RunKeeper

«Du løper som en gaselle på den afrikanske savannen». «Du løper som en flodhest, men ikke vær bekymret; de løper faktisk ganske raskt. Tenk på at du kan slappe av i sofaen med en hel flaske vin etterpå.»

Kan vi annet enn å elske RunKeeper med slike tilbakemeldinger? Men det er også andre grunner til at denne appen, som også ble best i test i 2014, er vår favoritt:

Appen er pen, brukervennlig og enkel å navigere seg rundt i, og vi liker at du har flere stemmer å velge mellom for taletilbakemeldinger; det er militærtypen, den franske frøkna og flere andre - og velger du en annen enn standardstemmen, er det ganske underholdende og får i alle fall oss til å trekke på smilebåndet.

Det er mange aktiviteter å velge mellom - og selv om det finnes apper som har en mer detaljert meny, dekker denne de vanligste aktivitetene.

Det er rett og slett mye å like ved Runkeeper: Du kan sette egne mål, være med på forhåndsdefinerte utfordringer og utfordre venner. Du får motiverende diplomer, merker og morsomme tilbakemeldinger. Du kan se hva vennene dine gjør av aktiviteter, du kan like og kommentere , og du kan sniktitte på detaljer som fart, skritt, høydemeter og annet på vennene dine.

GØY MED MEDALJER: Dette er gøy, Runkeeper: Vi liker medaljer og positive tilbakemeldinger. Foto: Kristin Sørdal
GØY MED MEDALJER: Dette er gøy, Runkeeper: Vi liker medaljer og positive tilbakemeldinger. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Du kan også koble den til sportsklokker og få informasjonen som denne samler rett inn på loggen i appen.

Konklusjon: Dette er en av de beste av løpeappene, fordi den er brukervennlig, oversiktlig og er god på sosiale funksjoner. Hadde denne hatt den samme sosiale funksjonen som Strava som lar deg sammenlikne deg med andre som har løpt samme distanser som deg, hadde dette vært full pott.

RUNKEEPER ER BEST: RunKeeper er vår desiderte favoritt. Foto: Kristin Sørdal
RUNKEEPER ER BEST: RunKeeper er vår desiderte favoritt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Strava

Treningsappen, som er beregnet på å trace løping, sykling og eventuelt svømming, virker litt uoversiktlig i starten, men etterhvert liker vi den bedre og bedre. Man får grei info over hver løpetur, og appen er enkel i bruk med en del funksjoner vi liker godt.

Ikke minst gjelder dette de sosiale funksjonene.

SMART SOSIAL FUNKSJON: Du kan følge med ikke bare på venner du legger til, men de som trener på de samme stedene som deg. Foto: Kristin Sørdal
SMART SOSIAL FUNKSJON: Du kan følge med ikke bare på venner du legger til, men de som trener på de samme stedene som deg. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

I Strava er det nemlig ikke bare de vennene du velger å legge til som du kan sammenligne deg med. Derimot blir du sammenlignet med de i nærområdet som har løpt de samme rutene som deg. For de som kommer med et visst konkurranseinnstinkt, er det gøy å se om man springer fortere enn naboen, kollegaen eller en annen forelder på neste løpetur. Skal du akkurat i gang med å trene, kan det samtidig være du syns det er litt slitsomt å bli sammenlignet med hele bygda etter hver løpetur.

Strava er også god på å sammenligne resultater fra to løpeturer på samme strekning. Man blir belønnet for innsatsen med forskjellige medaljer og pokaler, i tillegg til rangeringer av enkeltstrekninger og hele runder.

Strava gir oversiktlig og grei info over egne aktiviteter, som er lett forståelig. Det samme gjelder aktivitene til venner du følger. Samtidig er den veldig generøs på å måle stigning, og viser et langt høyere tall enn konkurrentene. Det samme gjelder kaloriforbrenningen, hvor den virker å være i overkant positiv.

Den gir tilbakemeldinger hvert femte minutt, under løpeturen. Du kan koble appen til sensorer for eksempel i pedaler eller sko, men det er ikke så mange apper og treningsklokker å velge i.

Konklusjon: Alt i alt, ikke minst takket være gode sosiale funksjoner, er dette et ok alternativ. Perfekt for deg med konkurranseinnstinkt som vil sammenligne dine resultater med andre i nærområdet. Noe småplukk trekker ned, som at appen sliter med å måle stigning.

STRAVA GOD NUMMER TO: Ser vi bort ifra et par svakheter ved Strava, er den et veldig greit alternativ. Foto: Kristin Sørdal
STRAVA GOD NUMMER TO: Ser vi bort ifra et par svakheter ved Strava, er den et veldig greit alternativ. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Endomondo

Endomondo kan logge mange forskjellige aktiviteter, selv om det kan diskuteres om det er særlig praktisk å logge innebandy eller sandvolleyball om du skal bruke app-en på mobiltelefonen.

Treningsappen er ikke så oversiktlig i bruk, det er litt kronglete å finne frem. Med reklame i bunn er det fort gjort å trykke feil når du egentlig skal logge en treningsøkt eller se over tidligere treningsøkter.

Gratis-appen til Endomondo gir mindre detaljert informasjon om treningsøktene enn både RunKeeper og Strava, du får blant annet ikke opp grafer over tempo eller høydemeter underveis på turen.

ROTETE: Det blir en del knot ved bruk av Endomondo, som er helt ok, men ikke så mye mer enn det. Foto: Kristin Sørdal
ROTETE: Det blir en del knot ved bruk av Endomondo, som er helt ok, men ikke så mye mer enn det. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Bruker du stemmecoach, snakker denne i en rasende fart, så det er vanskelig å få med seg det vedkommende sier. Dermed mister det mye av poenget. Hører du på musikk, tuner den ned musikken når tilbakemeldingene blir lest opp.

Du kan få opp forslag til løperuter i nærheten, som er praktisk, selv om det bare virket hos en av to av av testerne. Dessuten kan man lage forpliktelser for seg selv, eller utfordre vennene sine til diverse utfordringer.

Vennefunksjonen gjør at du kan følge med på venners treningsøkter og kan like og kommentere dette. Det er litt lite info om hver økt sammenlignet med de andre treningsappene. Få oppkoblingsmuligheter, blant annet til Apples Helse-app og Pebble.

Konklusjon: En grei app, men litt dårligere info om løpeturene enn konkurrentene, en stemmecoach som man ikke klarer å tyde og en del funksjoner du ikke får tilgang til i gratisversjonen, trekker ned.

ENDOMONDO MIDT PÅ TREET: Den er god på noe og dårlig på andre ting. En midt på treet-app, som krever at du betaler for en del av funksjonene som er gratis i de andre appene.
ENDOMONDO MIDT PÅ TREET: Den er god på noe og dårlig på andre ting. En midt på treet-app, som krever at du betaler for en del av funksjonene som er gratis i de andre appene. Vis mer

MapMyRun

Sammen med Runtastic er dette blant de dårligste appene i denne testen - men det skal sies:

Den er ikke like dårlig som Runtastic.

Her er det vennefunksjon hvor du får opp informasjon om venners treningsturer - inkludert informasjon om fart, kilometer, høydemeter, kalorier, varighet. Du kan kommentere og like - og du kan invitere venner til utfordringer.

Du kan også få en liste med ruteforslag i nærheten av der du befinner deg - basert på andre som har vært ute på den turen. Det er også mulig å koble til en mengde forskjellige tjenester for treningsklokker, pulsmålere og få dette inn i den øvrige aktivitetsfeeden.

Bra er den likevel ikke: Her er det også veldig mye reklame, samt helskjermannonser og at det plutselig dukker opp YouTube-videoer .

Vi har også opplevd at den ikke registrerer høydemeter - samt at denne har desidert størst avvik på GPS-målt distanse, blant alle appene i testen. Mest sliter den i skogen: Vi har opplevd avvik på hele 10 prosent. Det er for mye.

Konklusjon: Den er greit oversiktlig, men opplevelsen blir veldig forstyrret av all reklamen. Ingen vits i å bruke tid på denne, når det finnes så veldig mye bedre alternativer. Har størst avvik på GPS-målt lengde, av alle appene i testen.

MAP MY RUN: Greit oversiktlig, men altfor mye reklame. Foto: Kristin Sørdal
MAP MY RUN: Greit oversiktlig, men altfor mye reklame. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Runtastic

Det er mulig de med navnet Runtastic ønsker å forbindes med «fantastic» - men dette er så langt fra fantastisk som det kan komme.

Dette er ganske enkelt den dårligste løpeappen i denne sammenlikningen - og det er det flere grunner til.

For det første: Her er det veldig mye reklame - og det er begrenset hvor mye du egentlig får gratis. Det popper opp reklamer hele tiden, både i fullskjerm og som bannerannonser - og det er lett å feilaktig komme borti reklamene slik at de åpner seg. På endel av reklamene må du også vente i flere sekunder før du får mulighet til å lukke reklamen, og det er irriterende.

For det andre, og det som i alle fall gjør at Runtastic tar jumboplassen, er at den kutter lydtilbakemeldingene etter to kilometer. Vi får melding om tider og kilometer tilbakelagt på 1. kilometer og 2. kilometer - men etter 2 kilometer kommer det en egenreklame om at du må betale for å få mer lydtilbakemeldinger.

Når de heller ikke greier å tune ned musikken når de sender lydtilbakemeldingene, blir denne appen veldig vanskelig å like.

Sosiale funksjoner er gøy, og kan virke inspirerende dersom de er gode. Med Runtastic kan du koble deg opp mot venner og måle deg mot dem i et leaderboard - men der måles dere kun på antall kilometer tilbakelagt. Ad omveier kan du riktignok klikke deg videre for mer info om treningsturene til vennene dine - men du blir da sendt til Runtastics nettside - og der må du brøyte deg gjennom en mengde egenreklame for betalversjonen av appen.

I nyhetsfeeden i appen kan du også få opp andre som er ute og trener akkurat nå - og du kan til og med følge dem live - som ikke nødvendigvis er en god idé. De fleste er imidlertid langt unna der vi bor - så sånn sett er det ikke like gøy som den liknende tjenesten for eksempel Strava har.

Det er veldig begrenset hvilke smartklokker og annet utstyr du kan koble sammen med appen; av klokkene er det kun casio og pebble. Du kan koble til tjenester som myfitnesspal, apple Health og Jawbone Up.

FARGET ETTER FARTEN: Dette er det eneste som er bra med Runtastic: Et kart som farges etter farten din. Foto: Kristin Sørdal
FARGET ETTER FARTEN: Dette er det eneste som er bra med Runtastic: Et kart som farges etter farten din. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det eneste som er bra med Runtastic, er kartet som er farget etter hvilken hastighet du har holdt, og for øvrig får du også endel annen informasjon som fart, skritt per minutt, høydemeter opp og ned, fart og pace, samt kaloriforbruk, avstand og varighet på treningsøkten. Men ingen muligheter for å se forbedringer over tid.

Konklusjon: Nei, denne vil du ikke bruke, i alle fall ikke når det finnes så mye annet som er mye bedre der ute. Og vil du ha lydtilbakemeldinger, er denne fullstendig meningsløs.

RUNTASTIC: Langt fra fantastisk! Styr unna! Foto: Kristin Sørdal
RUNTASTIC: Langt fra fantastisk! Styr unna! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

LES OGSÅ:

Test av treningsørepropper

Se hvilke funksjoner du trenger av treningsklokka

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer