Test av vinterdresser for barn

Se hvilke vinterdresser som både tåler vann og slitasje

Svensk test viser at det er store forskjeller i kvaliteten på vinterdresser for barn.

VINTERDRESSER: En vinterdress for barn skal tåle både lek i snø og vått vær, og slitasje. Det er det ikke alle som gjør, viser Testfaktas test. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
VINTERDRESSER: En vinterdress for barn skal tåle både lek i snø og vått vær, og slitasje. Det er det ikke alle som gjør, viser Testfaktas test. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når kuldegradene kommer krypende og aktive barn trenger å kle seg deretter, kommer en vinterdress godt med. Den bør tåle både slapseføre og aktiv lek - noe slett ikke alle de ti vinterdressene svenske Testfakta har undersøkt nærmere, gjør.

Dessuten har de funnet miljøskadelige stoffer i fire av de testede vinterdressene.

Her er beste vinterdress

Det er vinterdressen Björnen fra Didrikssons som er testvinner i den svenske testen. Dressen får jevnt over gode resultater, ikke minst på vanntetthet og rivestyrke. Også ytterstoffet er vannavvisende, viser testen.

På en delt annenplass finner vi Stormbergdressen Kullen og Penguin fra Isbjörn of Sweden. Vinterdressen fra Stormberg har testens beste vanntetthet og rivestyrke, mens Isbjörn of Sweden byr på mer jevne resultater - men det aller beste vannavvisende ytterstoffet - i tillegg til Helly Hansen.

Testen viser også at du ikke må gå for den dyreste dressen for at det skal være bra:

De tre billigste dressene i testen; KappAhls Kaxs, Stormberg og Stadium, er alle like bra eller bedre enn flere av de dyre merkedressene.

Miljøfarlige stoffer i fire produkter

Helly Hansen får derimot ikke bare skryt for sine vannavvisende evner - fordi dette er en av dressene hvor Testfakta har funnet forekomster av PFAS over de anbefalte grenseverdiene til Øko-Tex.

I tre av de andre vinterdressene er det funnet rester av PFOA. På Miljøstatus sine nettsider kan du lese mer om disse miljø- og helseskadelige stoffene.

Toksikolog Daniel Borg ved det svenske Kemikalieinspektionen uttaler til Tetfakta at han mener man ikke skal benytte PFAS i det hele tatt der det fins fullgode alternativer.

Helly Hansen har gitt en skriftlig kommentar til Testfakta om at «de følger nåværende regelverk og tilsetter 6:2 FTOH for å gi produktene økt beskyttelse og lengre levetid».

Samtidig påpeker Testfakta at testen viser at man ikke trenger å bruke PFAS for å gjøre tøyet vannavvisende - slik man ser på testresultatet for flere av de andre produktene.

Dette svarer Helly Hansen

Dinside har bedt Helly Hansen kommentere hvorfor de har valgt å bruke dette stoffet i denne vinterdressen, og om det er noe de vil fortsette med fremover.

Lars Bolin, Nordic Marketing Manager, Helly Hansen sier til Dinside at Helly Hansen stiller høye krav på funksjon og levetid på sine produkter - og at de PFAS-frie behandlingene inntil nylig ikke har kunnet leve opp til deres interne krav på smuss og vannavvisning.

- PFAS behandlede produkter har ingen vitenskapelig bevist påvirkning på forbruker og disse nivåene er veldig lave. Barn og unge er en gruppe som bruker sine produkter under harde forhold og de PFAS-frie alternativene har ikke kunnet leve opp til de kravene som vi mener denne forbrukergruppen stiller krav til, sier Bolin videre.

Han understreker at de ønsker PFAS-frie behandlinger som holder samme høye ytelse som det konsumentene forventer.

- Vi har i det siste året kunnet se resultater fra kjemiske leverandører på nye behandlinger som ikke er langt fra den funksjonen vi er vant til. Vi har derfor som mål å helt fase ut PFAS over tid, sier Bolin til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer