Se når du bør bytte sykkelhjelmen

Sykkelhjelmen varer ikke for evig, men svekkes av helt vanlig bruk.

SYKKELHJELMER ER FERSKVARE: Sykkelhjelmer varer ikke evig. Trafikkforskere anbefaler at du sjekker produksjonsdatoen når du kjøper ny og bytter cirka hvert femte år. Foto: Shutterstock
SYKKELHJELMER ER FERSKVARE: Sykkelhjelmer varer ikke evig. Trafikkforskere anbefaler at du sjekker produksjonsdatoen når du kjøper ny og bytter cirka hvert femte år. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er store forskjeller på hvor godt sykkelhjelmene beskytter, men selv om du kjøper en sykkelhjelm som er best i test, varer den ikke evig.

I likhet med andre tilsvarende plastkonstruksjoner, som barneseter for bil, utsettes også sykkelhjelmer for hverdagsslitasje som over tid kan svekke plast og polstring.

Ny hjelm? Se etter det gule merket

Paal-Gunner Mathisen, distriktsleder for Trygg Trafikk Østfold og selv aktiv syklist, anbefaler å se etter et gult klistremerke med bokstavene MIPS på når du skal kjøpe ny sykkelhjelm. Dette er et toskallssystem som reduserer risikoen for hjernerystelse, og er verdt å betale noen ekstra kroner, ifølge Mathisen.

Han anbefaler også syklistene å prøve hjelmen på hodet før de kjøper, slik at de vet at den sitter bra.

Når det gjelder bytte av sykkelhjelm, sier Mathisen at det avhenger mye av bruk og oppbevaring (det er for eksempel bedre å lagre den innendørs i romtemperatur enn i en bod), men også hvor gammel den er.

– Hvis hjelmen er ti år er det på tide å bytte. Jo eldre hjelm man har, jo mer avleggs er teknologien, sier han til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer