Istapper i hodet

Se opp for dette

Gårdeier har et stort ansvar, men også fotgjengere må passe på.

PASS PÅ: Ikke tross disse varslene. Foto: Odd Roar Lange
PASS PÅ: Ikke tross disse varslene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Går du gatelangs i disse dager, kan det være lurt å kaste et blikk opp mot taket på bygninger.

Med mildvær øker nemlig faren for istapper og takras.

Mangelfull rydding og sikring, kan bli dyrt for gårdeiere, men også du som fotgjenger har et ansvar.

Tusenvis i gebyr!

Reglene for rydding og sikring av takras er nedfelt i politivedtektene.

I Oslo kommune kan overtredelse av disse føre til gebyr på 5000 kroner. Disse økes med 50 prosent ved alvorlige eller gjentagende forhold.

– Det er viktig at gårdeier har gode rutiner og er tidlig ute med å sjekke om takene må ryddes etter snøfall. Snø og is skal fjernes på hele taket, da ethvert ras er forbundet med en potensiell fare.

– Faren elimineres ikke ved å bare ta det som henger utover taket. Hvis ikke gårdeier er nøye med å overholde disse pliktene, kan det det kan medføre store skader, og i verste fall, tap av liv, skriver pressevakt Bård Eion Flaen i Bymiljøetaten i en e-post til DinSide.

TRIKS: Du kan «hjelpe» sola med å smelte snø og is raskere. Video: Berit B. Njarga Vis mer

Ikke la vimpelen henge for lenge

Når det er fare for takras, skal det settes opp avvisere (vimpel, flagg eller lignende), og gårdeier skal straks iverksette rydding av taket.

Disse skal imidlertid ikke stå ute i mer enn sju dager, med mindre eier kan dokumentere lenger ventetid på rekvirert bistand til takrydding.

Grunnen til at varselflaggene ikke skal stå ute i mer enn disse sju dagene, er at de da mister sin varslingseffekt, ifølge Bymiljøetaten.

– Unødvendig bruk av avvisere kan også føre til trafikkfarlige situasjoner ved at fotgjengere velger å gå ut i veibanen for å unngå takras, poengterer Flaen.

LIVSFARLIG: Istapper som faller fra tak, kan gjøre stor skade. Foto: NTB
LIVSFARLIG: Istapper som faller fra tak, kan gjøre stor skade. Foto: NTB Vis mer

Ansvar for ikke å bli skadet

Hvis gårdeier ikke har satt opp rasfareskilt, vil det ofte være et tungtveiende argument for at gårdeier får erstatningansvaret, har forsikringsselskapet Gjensidige tidligere skrevet i en pressemelding.

Om gårdeier har «alt på stell» og en fotgjenger velger å ignorere varselskiltet, kan det imidlertid bli avkorting i forsikringen, opplyste selskapet.

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind forsikring tar den enda lengre overfor DinSide:

– Vi som fotgjengere har også et ansvar for å unngå at vi blir skadet. Fotgjengere tar selv en bevisst risiko hvis de velger å trosse fareskiltene, og kan sjelden da kreve erstatning av gårdeier ved skade, forteller hun i en e-post.

– Vårt viktigste råd til deg som fotgjenger: Er det fareskilt, ta dine forholdsregler og finn en annen vei du kan passere. Vårt viktigste råd til deg som gårdeier: Hold taket fritt for snø og is, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer