Stoppet salg av ulovlig slim

Seks av 14 produkter var ulovlige

Produktene lekket ut ulovlig høye verdier av helseskadelige stoffer.

ULVOLIG: Magnetic Putty er et av produktene som er stoppet av Miljødirektoratet. Foto: Miljødirektoratet
ULVOLIG: Magnetic Putty er et av produktene som er stoppet av Miljødirektoratet. Foto: Miljødirektoratet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljødirektoratet har kontrollert 14 leketøysprodukter av typen slim, som er kjøpt i norske butikker og nettbutikker. Nå har de stanset salget av seks av produktene, fordi de lekket ut tre ganger så mye av det kjemiske grunnstoffet bor, enn det som er tillatt.

- Det er skuffende at så mange produkter var ulovlige. Dette viser at noen norske butikker har altfor dårlige rutiner for å sikre riktig innkjøp av leketøy, sier leder for produkttilsyn i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans til Dinside.

Må kontrollere produktene

Et høyere innhold av bor enn det som er tillatt, kan ved langvarig eksponering skade barns forplantningsevne. Utlekking av bor er strengt regulert i leketøyforskriften.

Noen av produktene hadde også høyt innhold av konserveringsmidlene MI og CMI. Kontakt med disse stoffene i produktene kan gi hudallergi og øyeirritasjon.

- Barn er spesielt sårbare for kjemikalier. Innholdet av farlige stoffer i leker er derfor strengt regulert. Vår kontroll viser at noen butikker ikke kjenner godt nok til leketøyforskriften og forbudene og grenseverdiene for farlige stoffer fastsatt i vedleggene til leketøyforskriften, sier Veulemans.

Han påpeker at importørene må ha kunnskap om hvilke stoffer som brukes i visse materialer, og etterspørre testrapporter for å kontrollere at leketøyene ikke inneholder slike farlige stoffer, eller farlige stoffer utover det som er tillatt.

STOPP: Salget av Cra-z-Geezers thinking putty er stoppet etter Miljødirektoratets undersøkelse. Foto: Miljødirektoratet
STOPP: Salget av Cra-z-Geezers thinking putty er stoppet etter Miljødirektoratets undersøkelse. Foto: Miljødirektoratet Vis mer

Dette er de seks produktene som ble avdekket som ulovlige i Miljødirektoratets kontroll:

  • GOGOPO, GlowGoo, Neo Slim
  • Magnetic Putty, Green, de-waxing Magnetisk pulver+slim (mixed)
  • Plastboks med 11 stk. slim/puttyklumper og spatel Slim/putty
  • Cra-z-Geezers thinking putty
  • Flyffy Slim by StayClassy, rosa Slim
  • Flyffy Slim by Stay Classy, blå Slim

Veldig uheldig

To av produktene som er problematiske ifølge Miljødirektoratet selges av den norske nettbutikken Stayclassy.no. Eier Thomas Holstad sier til Dinside at det generelt sett er viktig for Stayclassy at alle produkter som selges av dem, er produsert i tråd med alle gjeldene krav, lover og regler.

- Vi synes det er veldig uheldig når det allikevel oppstår en slik situasjon. I dette tilfellet har det vært en produksjonsfeil da nye tester av produktene viser avvik fra tidligere tester, sier Holstad.

Han sier videre at da de ble gjort kjent med dette, ble produktet stoppet for salg umiddelbart. De skal også ha iverksatt tiltak i samarbeid med Miljødirektoratet for å tilbakekalle produktene.

- Gjør Stayclassy nok for å forhindre at produkter som ikke er trygge, når norske forbrukere?

- For oss er det viktig at kundene som kjøper noe hos oss, skal føle seg trygge. Noe av det første vi sjekker ved et nytt produkt, er om det er i samsvar med de krav som stilles til produktet. Vi mener at vi har gode nok rutiner, slik at produktene våre skal være trygge og at norske forbrukere trygt kan handle hos oss, sier Holstad.

Trend-produkter ofte problematiske

Farlig gjør det selv-slim

Dansk Radio kunne i slutten av september avdekke et altfor stort innhold av bor i to av fire tilfeldig utvalgte gjør det selv-slimsett solgt i Danmark. Torben Foged, ekspert for leketøyssikkerhet ved Forbrugerlaboratoriet, sier til Dansk Radio at dette er et område som krever at man følger godt med, fordi det kommer nye produkter hele tiden.

Miljødirektoratet bemerker også at det ofte er problemer knyttet til produkter som utgjør en mer eller mindre kortvarig trend, hvor det selges massevis av produkter som kanskje blir utdaterte kort tid etter oppstart av trenden.

I vår så vi et eksempel på dette, da en spesiell type skumleketøy, såkalte «squishies», ble svært populære blant barn i barneskolealder. I juni kunne det danske Miljødirektoratet slå fast at mange av produktene inneholdt store mengder problematiske stoffer, og salget ble i stor grad avsluttet her til lands.

Veulemans påpeker at denne typen leketøystrender krever at importørene har god kunnskap om både regelverket og hvilke stoffer som brukes i disse produktene.

- Tydeligvis kommer noen virksomhetene til kort når det gjelder dette. Det er viktig at virksomhetene har et kvalitetssystem som sikrer at de kun selger produkter som overholder regelverket, sier Veulemans til Dinside.

- Bransjen må skjerpe seg

De ulovlige produktene som ble avdekket i Miljødirektoratets kontroll, er nå fjernet fra butikkene.

Forbrukerrådet sier til Dinside at de syns det er veldig positivt at Miljødirektoratet gjennomfører slike tester, samtidig som de er skuffet over resultatet.

- Når seks av 14 produkter blir avdekket som ulovlige, er det alvorlig og et alt for høyt tall. Her må bransjen skjerpe seg. Forbruker bør kunne ha tillit til at produkter på markedet i større butikkjeder er i samsvar med regelverket, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Få nytt produkt eller pengene tilbake

Skulle du ha kjøpt et av de ulovlige produktene til ditt barn, understreker Forbrukerrådet at du har rettigheter.

- Hvis produktet du har kjøpt inneholder giftstoffer vil det være en mangel etter forbrukerkjøpsloven. Selskapet har rett til å levere et nytt, giftfritt, produkt. Hvis de ikke kan det, har du krav på pengene tilbake, understreker Flesland.

Hun legger til at de anbefaler å kjøpe produkter merket med Svanen eller Blomsten dersom det finnes, og å kjøpe leker som er CE-merket.

Også Miljødirektoratet påpeker at leketøy uten CE-merking er ulovlige. Navnet og adressen til produsenten skal dessuten være synlig på leketøy eller på produktets emballasje. Mangler det, er det brudd på regelverket.

Krevende med netthandel og forbrukeres egen import

Anne Rygh Pedersen, som er avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), sier til Dinside at det er i alt 14 myndigheter som har produktansvar i Norge.

Miljødirektoratet er en av disse, som har helseskadelige stoffer som sitt ansvarsområde.

Når det gjelder produkter som sorterer under DSB, sier Rygh Pedersen at deres opplevelse er at aktørene i bransjen i all hovedsak gjør det de kan for å unngå at farlige produkter kommer på markedet i Norge.

- I tilfeller der slike produkter detekteres i markedet, vil de fleste produsenter, importører, distributører og detaljister gjøre det de kan for å trekke produktene fra markedet, og tilbakekalle der det er påkrevet eventuelt tilby utbedring i tilfeller der det bare er deler av produktene som er farlige, sier Rygh Pedersen.

Hun legger til at det er mer krevende å ha oversikten over netthandel og forbrukernes egen import av produkter.

- Det er viktig at forbrukere selv er kritiske, særlig ved kjøp av varer på nett eller import fra land utenfor Europa, der de ikke har samme regelverk som vi har innenfor EU/EØS, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer