Knask eller knep? Halloween 2018

Seks ting du bør vite før du sender barna ut på halloween

Uskrevne regler og smart å vite, om halloween og «trick or treat» - altså «knask eller knep».

HALLOWEEN: Om du synes det er gøy eller grusomt: Her er regler og smarte ting å vite før halloween-kvelden setter inn. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HALLOWEEN: Om du synes det er gøy eller grusomt: Her er regler og smarte ting å vite før halloween-kvelden setter inn. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er klart for halloween, som for mange kan være både den «skumleste» og den morsomste kvelden i høst.

Men dersom du eller barna dine skal ut og feire med å kle seg ut og ringe på dørene i nabolaget for «knask eller knep», er det noen uskrevne regler og andre ting det er viktig å huske på:

1: Hvor kan du ringe på?

Det store, evige spørsmål, som barna etter hvert begynner å lære seg - men som det kan være lurt å vite om både for deg som skal ut og skremme naboene - og du som aller helst vil gjemme deg og ikke ønsker besøk av skrømt denne dagen:

«JA, vi vil gjerne at du ringer på»: Lykter på trappa, lys i utelampa og/eller pynt som signaliserer halloween er tegn å at det er greit å ringe på. Og ønsker du besøk, kan du signalisere dette ved nettopp å ha dette ved inngangsdøra.

«NEI, ligg unna»: Ønsker du ikke å bli brydd med Halloween-feirende barn og voksne, kan du slokke utelampa og heller spise gresskaret selv i stedet for å sette det på trappa. Du kan kanskje også vurdere å ikke henge ut skjeletter, edderkopper eller spindelvev.

2: Hva er dette? Godteri på trappa?

Det kan være noen som synes halloween kanskje er litt gøy, men som ikke orker et evig renn på ringeklokka - eller kanskje det rett og slett ikke passer at ringeklokka kimer hele kvelden.

Det er stadig flere som da i stedet setter en skål med godteri på trappa, til selvbetjening for hekser og skrømt som måtte fly forbi.

Husk bare da, om du er ute på godterijakt: Dette er et tegn på at du ikke skal ringe på. Så ligg unna ringeklokka. Og ja: vis måtehold og moderasjon, det er ikke kult å rane hele skåla.

Og det gjelder generelt og overalt: Om det ikke sies noe annet, så er det en gylden regel å ta én. Og ikke å klage på at man ikke liker det som tilbys.

3: Gøy å skremme?

Jo da, noen synes det er gøy å skremme og bli skremt - men husk at det ikke er alle som egentlig synes det er like morsomt. Det er småbarn ned i barnehagealder som er ute og går - og lettskremt er ofte vettskremt …

Halloween

Halloween er kvelden før allehelgensdag, som også vært en viktig dag i folketroen. På engelsk heter allehelgensaften «All hallow’s Eve», forkortet til «Halloween». I irsk keltisk tradisjon trodde man at skillet mellom «jordlig verden» og de døde var svakere enn ellers på akkurat denne kvelden , slik at de dødes sjeler kunne merkes.

Fra rundt tusenårsskiftet er Halloween gått fra en kirkelig til en mer folkelig feiring - mye etter amerikansk forbilde.

I den katolske kirken er allehelgensdag 1. november, og Halloween feires alltid 31. oktober - eller natt til 1. november.

I Den norske kirke er allehelgensdag lagt til første søndag i november. I Norge er det en stadig voksende tradisjon at man tenner lys på gravene på allehelgensdag, til minne om de døde.

(Kilde: Den norske kirke og Store norske leksikon)

4: Nei, knep er ikke lov

Selv om man sier «knask eller knep» - etter det engelske «trick or treat» - så husk at dette bare er noe man sier.

Det er ikke innafor med knep.

Kasting av egg, forsøpling av dopapir og annen hyss er ikke mer lov denne kvelden, enn alle andre kvelder ellers i året.

5: VIKTIG: Det er mørkt … veldig mørkt

Sammen med punkt seks er dette kanskje kveldens viktigste budskap: Det er etter mørkets frambrudd at våre unge håpefulle kryper ut for å knaske seg rundt i nabolaget. Gjerne iført et eller annet svart kostyme. Og nei, det er ikke slik at selv om det er påtegnet et skjelett, noen edderkopper eller andre figurer på kostymene, så vil dette fungere som en refleks og lyse opp i mørket.

Husk refleks! Klistre det gjerne på bøtta eller posen de har med seg, i tillegg til på klærne som vanlig - og bruk reflekser som du vet funker:

Tidligere tester har nemlig avslørt at reflekser som er solgt og CE-sertifisert som leker ikke funker som en refleks - som du kanskje trodde at du kjøpte …

6: Syntetiske materialer brenner! Godt! Veldig godt!

Du får kastet halloweenkostymer etter deg for en knapp hundrelapp - og det betyr at dette kanskje ikke er kvalitet på første klasse. Men det betyr også at dette er laget i billige, syntetiske materialer - og syntetiske materialer brenner veldig godt og kan gjøre stor skade fordi de smelter inn i huden. Bomull brenner også godt, og er heller ingen løsning.

En fersk branntest av halloweenkostymer Dinside.no nylig skrev om, avslørte at flere kostymer ikke tilfredsstilte brannkravene.

Pass derfor på, og snakk med barna om, at de må se seg godt for der det er lykter på trappa - slik at de ikke kommer borti flammen.

Og ja, både for å unngå å fryse og for å være føre var i forhold til brann, så kan det være lurt å ta på ulltøy under kostymet.

Og til deg som skal sette lykt på trappa: Tenk på brannfaren når du plasserer den ut; kanskje har du en tett lykt hvor flammen ikke utgjør noen risiko - eller det aller beste: Bruk ledlys, eller batteridrevne gravlys.

God halloween!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer