Hot Chip Challenge:

Selger skrekk-chips

Norsk butikk fortsetter salg av sterke chips, til tross for at en tenåring døde etter å ha spist tilsvarende.

DØDSSTERK: Fast Candy selger Hot Chip Challenge, en supersterk tortillachip, i en kiste. Forrige uke døde en amerikansk gutt av å ha spist en tilsvarende chips. Skjermdump: Fast Candy
DØDSSTERK: Fast Candy selger Hot Chip Challenge, en supersterk tortillachip, i en kiste. Forrige uke døde en amerikansk gutt av å ha spist en tilsvarende chips. Skjermdump: Fast Candy Vis mer
Publisert

Forrige uke døde en 14 år gammel gutt etter å ha spist en hysterisk sterk tortillachip, «Paquils One Chip Challenge». Produsenten trakk chipsen tilbake fra butikker etter kort tid, men det er ikke den eneste varianten på markedet.

I Norge selges kanskje ikke Paquils brennhete chips, men hos Fast Candy selges en tilsvarende pakke, kalt Hot Chip Challenge.

Ingrediensene i pakken, som er formet som en litt klumpete kiste, er nesten identiske - den eneste forskjellen er at paqui inneholder naga viper chili, mens hot chip inneholder trinidad moruga skorpion chili. Begge ligger på samme sted på Scoville-skalaen. Hot Chip inneholder også aktivt kull.

Begge inneholder likevel mest av Carolina reaper, verdens sterkeste chili.

Scoville-skalaen:

Scovillegrader Type av chili
2 000 000–5 300 000Vanlig pepperspray
1 500 000–2 000 000Carolina Reaper
855 000–1 500 000Naga Jolokia, Trinidad Moruga Scorpion
100 000–350 000Habanero
50 000–100 000Thaipepper / Bird's Eye Chili
30 000–50 000Kajenne, Cayennepepper
2 500–8 000Jalapeño
2 500–5 000Tabascosaus, Rød Chili
500-2500Pimientos de Padrón
0Ingen styrke, Paprika

Kilde: ChiliWorld.com

På Fast Candys nettsider skriver de at chipsen ikke bør «konsumeres av barn, gravide og ammende kvinner. Fast Candy tar ikke ansvar - konsumeres og håndteres på egen risiko.»

Likevel reklamerer selskapet for chipsen i sine kanaler i sosiale medier, og den er også trukket fram som en av flere TikTok-favoritter i nettbutikken. TikTok har anbefalt 13 års aldersgrense, men har bare 12-årsgrense i App Store. Google Play Store har merket den med «Foreldrekontroll anbefales».

Fast Candy har tidligere blitt felt av Matbransjens faglige utvalg, MFU, for aktiviteter på TikTok, basert på aktsomhetsregelen som gjelder for markedsføring mot ungdommer.

Taust

DinSide har gjort gjentatte forsøk på å få Fast Candys daglige leder i tale uten å lykkes. Vi har blant annet lurt på om de tar noen som helst forholdsregler når de selger produktet, for eksempel om de ikke selger det til barn, og ikke minst hva de regner som barn.

Vi har også spurt dem om de har vurdert å trekke produktet etter dødsfallet i USA, og hva som eventuelt er bakgrunnen for avgjørelsen.

På Fast Candys nettsider står det tydelig spesifisert at de ikke tar noe ansvar, og de gjentar advarselen over i beskrivelsen av produktet.

Her står det «IKKE for barn, gravide eller ammende. Oppbevares utilgjengelig for barn. Ikke bruk hvis du har helseproblemer. Bruk hanskene som følger med når du håndterer produktet. Besøk lege hvis du har langvarige problemer med å puste etter inntak.»

- Et lovlig produkt

Det er ikke bare Fast Candy som selger Hot Chip Challenge. Også hos nettbutikkene CDon, Cooper's Candy og Lekegiganten har denne på nettsida, men produktet er utsolgt hos alle.

- Er det utsolgt, eller er det trukket tilbake?

Thomas Leker Henriksen, eier av Lekegiganten, sier til DinSide at de ikke lenger selger denne.

- Det er ikke noe vi har solgt store mengder av, og vi har heller ikke solgt det på et år. Jeg har testet det selv, og må innrømme at jeg ikke synes det var noe særlig, sier Henriksen til DinSide.

Den ligger ikke lenger i nettbutikken, men er fortsatt søkbar på lik linje med alle varer som har vært i sortimentet. Henriksen presiserer at de advarte mot at barn skulle spise, men at produktet er lovlig å selge, og ikke et produkt som myndighetene har satt noen aldersgrense på.

- Hot chip challenge er et lovlig produkt, men det er sterke saker for dem som ikke er vant til det.

Han peker på at det samme gjelder for annet sterkt potetgull som Taki og Cheetos. Selv om disse ikke er like hysterisk sterke, kan det oppleves ganske voldsomt for dem som spiser det.

- Hadde det vært farlig, ville det blitt stoppet med nn gang. Det kommer jo fra USA, påpeker han. - Dette er et produkt som er godkjent å selge i Norge - vi selger ikke ulovlige produkter.

Han understreker at det selv om produktene er like, så er det ikke snakk om samme det samme produktet som er trukket tilbake.

- Dette er et produkt som er godkjent å selge i Norge - vi selger ikke ulovlige produkter.

Henriksen understreker at selv om produktene er like, er det snakk om to forskjellige produkter.

DinSide har også kontaktet både CDOn og Cooper's Candy, men ikke fått svar på våre henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer