Fra blått til jordfarger:

Ser du forskjellen?

Vinmonopolet har fått nye uniformer.

NYE ARBEIDSKLÆR: Ansatte ved Vinmonopolet i Drøbak viser fornøyd fram de nye uniformene. Etter 15 år er det over og ut for de gamle blåskjortene. Foto: Stian Frøysang
NYE ARBEIDSKLÆR: Ansatte ved Vinmonopolet i Drøbak viser fornøyd fram de nye uniformene. Etter 15 år er det over og ut for de gamle blåskjortene. Foto: Stian Frøysang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 15 år er det farvel til blåskjortene på Vinmonopolet. Fra nå av er det jordfarger som gjelder.

100 år neste år

- Til neste år fyller Vinmonopolet 100 år, og vi ønsket å ta vår snart hundreårige historie med oss inn i fremtiden. De nye uniformene skal styrke opplevelsen av Vinmonopolet som faghandel. Fargevalget er inspirert av jordfarger som referanse til jordsmonn og vindyrking. Videre har bærekraft vært et viktig element i utformingen, sier kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, Hege-Lill Hagen Asp til DinSide.

Produsenten er sertifisert av Amfori BSCI, som jobber spesielt med å sikre anstendige arbeidsforhold i produksjonsleddet. Og uniformene er fraktet og produsert med minst mulig klima- og miljøbelastning.

Blått og konjakkbrunt

Den nye uniformen består av en skjorte i lys blå farge med brune knapper og brystlomme med penne-slisse, og en bukse i ullblanding i koksgrå farge.

I tillegg består uniformen av konjakkbrun vest og jakke i ullstoff. Tilbehøret de ansatte kan bruke til er slips, skjerf, sløyfe i konjakkbrun med gyllent mønster, og et forkle i sort med to lommer til å beskytte antrekket ved arbeid med vareleveringer.

Vy fikk reaksjoner

Enn så lenge har reaksjonene på uniformsbyttet uteblitt. Men det var ikke tilfelle da en annen norsk stor bedrift, Vy, byttet ut uniformene for et par år siden.

De nye uniformene førte til mange reaksjoner, blant annet fordi kvinnene skulle få figursydde uniformer, mens de mannlige ansatte fikk ledige snitt på sine arbeidsklær.

- Dette er uniformer baserte på utdaterte kjønnsstereotypier. Menn får ledige snitt, men basert på tegningene er kvinnenes uniform innsvingt i livet og figursydd. Jeg vil minne NSB om at også kvinner liker løse og ledige snitt, sa Kari Elisabeth Kaski (SV) til Dagbladet i mars 2019.

SKAPTE DEBATT: Da Vy fikk nye uniformer i 2019, ble de anklaget for å være utdaterte. Foto: Mads Kristiansen / Vy
SKAPTE DEBATT: Da Vy fikk nye uniformer i 2019, ble de anklaget for å være utdaterte. Foto: Mads Kristiansen / Vy Vis mer

Pressesjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, svarte av de ansatte sto fritt til å bestille de uniformsplaggene de ønsket.

- Vi har ønsket å lage funksjonelle arbeidsklær som gir inntrykk av en autoritet som passer våre ansatte. Våre ansatte skal bestille den uniformen de føler seg vel i. Vi ønsker ikke å komme med noen framstilling av hvordan kvinner skal være i 2019. Det har aldri vært vår hensikt, og jeg tror folk vil forstå det når de ser uniformene på våre ansatte, sa Lundeby til Dagbladet den gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer