Norske jordbær:

- Ser veldig lovende ut

Selv om sesongen har bydd på alt fra veldig kaldt til veldig varmt vær, har årets jordbærsesong potensial til å bli en god sesong, røper jordbærbonden.

ENDELIG: På Opland Søndre i Trondheim er det hektiske tider før innhøstingen starter om bare noen få dager. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
ENDELIG: På Opland Søndre i Trondheim er det hektiske tider før innhøstingen starter om bare noen få dager. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BYNESET (Dagbladet): Det er få ting om sommeren som er så deilig som å sette seg i solveggen, finne fram dessertskåla og fylle den med jordbær og vaniljesaus.

Flere steder i landet er jordbærsesongen allerede er i full gang.

Det varme og tørre været har derimot skapt utfordringer enkelte steder i landet, hvor sesongen blir kort og intens. Flere steder modnes nå jordbærene såpass mye raskere enn normalt at bøndene kan få utfordringer med å selge alt, og man ikke kan forvente at det er jordbær overalt.

Heldigvis står det ikke like ille til over hele landet.

Gode nyheter

- Det ser veldig lovende ut, er veldig bra blomstring og ser veldig bra ute i åkrene, sier jordbærbonde Olav Opland til Dagbladet.

På gården Opland Søndre på Byneset i Trondheim, om lag 20 km fra Trondheim sentrum, bugner det av jordbærplanter på rekke og rad. Nærmere bestemt 150 dekar med jordbær og 10 dekar med bringebær.

Og snart starter innhøstingen av sesongens bær, i det som i hvert fall har potensialet til å bli en bra sesong.

Opland forteller at sesongen startet godt, med tørt og varmt vær, før det ganske så kjølige været bidro til at veksten roet seg. Den siste tida har derimot også Trøndelag fått nyte sol og varme igjen, som har bidratt til at sesongstarten blir som normalt.

- Her blir det en normal start, så kanskje rundt den 10. juli er vi i gang med sesongen.

Om du har dårlig tid eller ønsker å gjøre ting mer effektivt når du skal bruke jordbær til pynt eller matlaging bør du sjekke ut disse tipsene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Optimalt

Det er ikke bare for jordbærbøndene i Trøndelag det er optimalt at trønderbæra nå straks kommer på markedet.

- Her er det litt tyngre jord og ikke et så gunstig klima som helt nede mot fjorden. Det er en kjempefordel det, for da er Østland-sesongen ofte litt på slutten, så vi ikke kolliderer med den.

- Det som er gunstig er at sesongen på Østlandet begynner å gå nedover, og vi begynner å få mengder, for da hender det at vi sender trønderbær ned til Østlandet, når vi har litt for mye her.

KVALITET: Fredagens regnvær i Trøndelag - selv om det ikke kom så veldig mye - bidrar til at årets jordbær blir enda bedre. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
KVALITET: Fredagens regnvær i Trøndelag - selv om det ikke kom så veldig mye - bidrar til at årets jordbær blir enda bedre. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer

Når sesongen nå straks kommer i gang, venter jordbærbonden at den vil vare fram til nærmere midten av august.

Da vil rundt 80 litauere komme til Trøndelag for å plukke jordbær, som det neste tok bare en ukes tid å skaffe.

- Det har aldri vært så lett og raskt å fylle opp. Vi har en Facebook-gruppe hvor vi markedsfører dette i Litauen, og det har aldri gått så raskt å fylle opp noen gang.

I tillegg er cirka ti norske ungdommer ansatt for å hjelpe til med salg av deilige trønderbær.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer