Test av sitteunderlag

Sitteunderlagene du bør velge for å holde rumpa varm på tur

Vi har testet sitteunderlagene som selges hos de største sportskjedene - så slipper du å fryse på neste tur.

SITTEUNDERLAG SOM HOLDER DEG VARM: Vi har latt oss imponere av flere av sitteunderlagene vi har testet. Foto: Hanna Sikkeland. 
SITTEUNDERLAG SOM HOLDER DEG VARM: Vi har latt oss imponere av flere av sitteunderlagene vi har testet. Foto: Hanna Sikkeland.  Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å sette seg ned med termosen og sjokoladen, er kanskje for mange høydepunktet på tur i skogen.

Derfor har vi tatt en nærmere titt på hvilket sitteunderlag som vil gi deg den beste turopplevelsen.

G-sport

Dette er testens soleklare taper. Sitteunderlaget er veldig tynt, og det tar ikke lang tid før det blir for kaldt å sitte på det. I tillegg er nok levetiden til dette sitteunderlaget veldig kort.

Det eneste vi kan trekke frem på plussiden er at det tar lite plass, koster realtivt lite og at det er enkelt å brette sammen.

Pris: 39 kroner - G-sport.

STYR UNNA: Dette sitteunderlaget holdt ikke godt på varmen. Foto: Hanna Sikkeland.
STYR UNNA: Dette sitteunderlaget holdt ikke godt på varmen. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

Tinde

Sitteunderlaget er tovet, og laget av 100 prosent ull. Likevel er vår erfaring at det ikke tar lang tid før du blir kald på dette sitteunderlaget.

Det er behagelig å sitte på ullen, men hvis du kun skal bruke dette å sitte på, kan vi ikke anbefale deg å kjøpe dette. Legger du derimot et tynt sitteunderlag av den klassiske sorten under, vil du holde deg varm veldig lenge. Men det er kanskje litt i overkant å dra med seg to sitteunderlag når man skal på tur?

Pris: 149 kroner - XXL.

IKKE NOK ALENE: Skal du ha med dette på tur, må du legge noe under for ikke å bli kald på rumpa. Foto: Hanna Sikkeland.
IKKE NOK ALENE: Skal du ha med dette på tur, må du legge noe under for ikke å bli kald på rumpa. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

Beurer

Dette er et oppladbart sitteunderlag, hvor du kobler et batteri til sitteunderlaget. Det tar seks timer å lade opp batteriet via en USB-kabel. Du kan også bruke det som nødlader til mobilen. Er batteriet fulladet, kan du lade en iPhone omtrent en gang - men det vil ta veldig lang tid å lade.

Sitteunderlaget har tre innstillinger å velge mellom - av, medium og høy. Disse indikeres med rød, oransje og grønn farge. Underlaget kan delvis rulles sammen.

Vi hadde rett og slett forventet at det skulle være mye mer varme enn det faktisk er når vi stiller den inn på grønn. Du kan tydelig merke at det er varme i underlaget, men ikke nok til å vinne oss over.

I tillegg er prisen såpass høy at vi ikke mener det er nok varme i underlaget til å rettferdiggjøre prisen.

Pris: 599 kroner - Enklere liv.

FOR DYRT: Vi har verken latt oss imponere over varmen eller prisen på dette sitteunderlaget. Foto: Hanna SIkkeland.
FOR DYRT: Vi har verken latt oss imponere over varmen eller prisen på dette sitteunderlaget. Foto: Hanna SIkkeland. Vis mer

Tradex

Dette sitteunderlaget er litt mindre praktisk enn de andre underlagene i denne testen - det kan ikke brettes sammen. Men det du derimot kan gjøre er å rulle det sammen, hvis du husker å ta med deg en strikk eller stropp. Hvis ikke kan det i noen sekker være vanskelig å få plass til.

Underlaget reflekterer vann og kan vaskes. Det holdt også helt greit på varmen, men er ikke det mest behagelige å sitte på. Til gjengjeld er prisen lav. Alt i alt et helt ok sitteunderlag.

Pris: 29 kroner - G-Sport.

HELT OK: Dette er et helt greit sitteunderlag, men vi anbefaler heller sitteunderlaget fra Phoxx hvis du ønsker et rimelig alternativ. Foto: Hanna Sikkeland.
HELT OK: Dette er et helt greit sitteunderlag, men vi anbefaler heller sitteunderlaget fra Phoxx hvis du ønsker et rimelig alternativ. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

Phoxx

Testens beste alternativ hvis du ønsker å kjøpe et rimelig sitteunderlag til korte turer. Vi anbefaler dette sitteunderlaget hvis du for eksempel skal kjøpe sitteunderlag til barn som skal på tur.

Sitteunderlaget holder deg varm - veldig lenge. Det kan enkelt brettes sammen, og over- og undersiden er aldri nær hverandre. Underlaget veier heller nesten ingenting.

Pris: 19 kroner - XXL.

GODT KJØP: Dette sitteunderlaget kan du trygt sende med barna på tur. Foto: Hanna Sikkeland.
GODT KJØP: Dette sitteunderlaget kan du trygt sende med barna på tur. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

Thermarest

Dette er også et veldig godt sitteunderlag. Ruglene gir et mykt og behagelig underlag, som også ligger stabilt på bakken.

Sitteunderlaget kan også brettes sammen på en veldig praktisk måte - hvor undersiden og oversiden ikke berører hverandre. Så slipper du bli skitten neste gang du skal bruke underlaget.

Det holder rumpa varm lenge ved hjelp av thermarest-teknologi hvor varmen fra kroppen din reflekteres tilbake til deg fra sitteunderlaget, i stedet for ut i lufta. Du kan lese mer om denne teknologien her.

Pris: 195 - Turistforeningen.

MYKT OG GODT: Dette holder godt på varmen, og er i tillegg veldig behagelig å sitte på.
MYKT OG GODT: Dette holder godt på varmen, og er i tillegg veldig behagelig å sitte på. Vis mer

Phoxx - oppblåsbart
Testpanelet er enstemmig i at dette oppblåsbare sitteunderlaget er testens soleklare vinner.

ENKEL LUKKING: Du kan enkelt blåse opp dette sitteunderlaget. Foto: Hanna Sikkeland.
ENKEL LUKKING: Du kan enkelt blåse opp dette sitteunderlaget. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

Det er enkelt å fylle underlaget med luft. I tillegg tar det liten plass i sekken siden det kan rulles sammen og holdes lite ved hjelp av en stropp.

Sitteunderlaget leverer også bra på varmefronten. Luftlaget mellom deg og bakken gjør det både behagelig å sitte på, men skaper også et skille mellom kulda på bakken og baken din.

Pris: 99 kroner - XXL.

TESTVINNER: Vi har latt oss begeistre av dette sitteunderlaget. Rett og slett et godt kjøp. Foto: Hanna Sikkeland.
TESTVINNER: Vi har latt oss begeistre av dette sitteunderlaget. Rett og slett et godt kjøp. Foto: Hanna Sikkeland. Vis mer

Det finnes også andre alternativer

Da vi testet sitteunderlag, hadde vi også med oss et reinskinn - som i veldig stor grad holdt oss varme. Å kjøpe et helt reinskinn er dyrt, men det selges også enkle sitteunderlag i skinn.

Selv om vi gjerne har med oss reinskinn på tur, tar det selvfølgelig stor plass, og det blir mer å bære med seg. Men så skaper det jo også en ekstra god stemning rundt bålet.

Eller, så kan du jo gå for den klassiske - avis i pose! Billigere blir det kanskje ikke?

Har du gjort deg noen erfaringer på sitteunderlag-fronten? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer