Holdbarhet for solkrem:

Sjekk datoen

Kan solkremen fra i fjor brukes ennå, eller må du kjøpe ny?

GÅR SOLKREMEN UT PÅ DATO? Les saken og finn svaret. Foto: Kristin Sørdal
GÅR SOLKREMEN UT PÅ DATO? Les saken og finn svaret. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter solfylte ferier har man gjerne flere brukte solkremtuber liggende i skapet. Men hvor lenge varer egentlig en åpnet solkremtube, og kan man fortsatt bruke den?

Professor ved institutt for farmasi ved UiT, Gøril Eide Flaten, forteller at de fleste solkremer ofte er merket med holdbarhet i tolv måneder etter åpning. Men til tross for at solkremen har gått ut på dato, slutter den for øvrig ikke å virke helt plutselig.

Mister gradvis effekten

Holdbarheten til solkremer kan deles i to: holdbarheten til selve kremen og holdbarheten til solfilteret.

Etter at den solkrem har gått ut på dato bør man være obs på at solfilteret kanskje ikke er like effektivt lenger. Solfilteret er det som beskytter oss mot de farlige UV-strålene, og det er ikke mulig å se med øyet om det har blitt ødelagt.

Gøril Eide Flaten forklarer at man derfor bør ta høyde for hvordan man har oppbevart solkremen.

SOLKREM-MYTE: Du blir ikke brun når du bruker høy solfaktor. Dette er bare én av flere påstander om solfaktor som ikke stemmer! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

– Hvis solkremen både lå i solsteika på stranda, og også var med i kulda på påsketur, kan den fortere bli dårlig enn om den ble oppbevart på et mørkt og romtemperert sted, forteller Flaten, og fortsetter:

– Hvis solkremen begynner å lukte merkelig, skiller eller korner seg er det et tydelig tegn på at kremen er blitt for gammel.

Professoren mener det kan være en god vane å merke tuben med datoen den ble åpnet, slik at man vet hvor gammel den er.

Ble testet

Det danske Forbrukerrådet Tænk har tidligere utført en test av hvor godt solkrem beskytter året etter at tuben ble åpnet.

I deres test viste det seg at både solfaktoren og solfilteret beskyttet like godt året etter.

Danskene åpnet flere ulike solkremer i testen, for så å oppbevare dem ved 40 plussgrader. Solkremene ble åpnet på daglig basis i to uker, før de deretter ble oppbevart ved romtemperatur i et helt år. Etter ett års oppbevaring var resultatet stort sett uendret, og solkremen beskyttet omtrent like godt.

Mer hygienisk

Farmasøyt og førsteamanuensis Ann Mari Holsæter ved UiT anbefaler tuber framfor krukker. Hun forklarer at stabiliteten på solkrem avhenger av sammensetningen av kremen og emballasjen.

– Tuber er generelt mer hygieniske enn krukker, og tillater også mindre eksponering av luft og lys til kremen under bruk, forklarer hun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer