Holdbarhet for solkrem:

Sjekk datoen

Kan solkremen fra i fjor brukes ennå, eller må du kjøpe ny?

Usikker på om solkremen fortsatt kan brukes? Det kommer an på et par ting. Video: Embla Hjort-Larsen / Mia Engenes Bratlie / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påsken er rett rundt hjørnet og forhåpentligvis titter påskesola fram enten du er på hytta, i byen eller i utlandet.

Da er det viktig å smøre seg med solkrem. I en fersk undersøkelse fra Farmasiet, utført av YouGov, oppgir nærmere 300 000 nordmenn at de ble solbrent under fjorårets påske. Det opplyser Farmasiet i en pressemelding.

Etter solfylte ferier har man gjerne flere brukte solkremtuber liggende i skapet. Men hvor lenge varer egentlig en åpnet solkremtube, og kan man fortsatt bruke den?

Professor ved institutt for farmasi ved UiT, Gøril Eide Flaten, forteller at de fleste solkremer ofte er merket med holdbarhet i tolv måneder etter åpning. Men til tross for at solkremen har gått ut på dato, slutter den for øvrig ikke å virke helt plutselig.

Mister gradvis effekten

Holdbarheten til solkremer kan deles i to: Holdbarheten til selve kremen og holdbarheten til solfilteret.

Etter at solkrem har gått ut på dato, bør man være obs på at solfilteret kanskje ikke er like effektivt lenger. Solfilteret er det som beskytter oss mot de farlige UV-strålene, og det er ikke mulig å se med øyet om det har blitt ødelagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer