Skolen og barnehagen har startet opp igjen for de fleste. Det betyr også sesong for hodelus.
- Salget av lusemidler lå lavt under pandemien, men vi ser at det øker igjen, sier farmasøyt Mona Bugge i Vitusapotek til DinSide.
Ifølge Bugge er økningen på 36 prosent i år mot i fjor.
- I august i år, ligger vi an til å selge rundt 30 prosent mer lusemidler enn i mai. Skolestart og høst er normalt ei tid da salget øker. Vi ser også på søketrafikken til våre nettsider at det er økt trafikk til våre informasjonssider om lusebekjempelse, forteller farmasøyten.

- Kan utgjøre fare
Sjekk deg!
Både FHI og Vitusapotek anbefaler alle familier å sjekke seg for lus minst én gang i måneden. Det er fordi det ikke er alle som klør.
Dersom du oppdager hodelus, bør det behandles raskt. Når man har fått lus, har man ofte hatt det en stund, ifølge farmasøyten.
- Det er viktig å sjekke ofte med lusekam slik at hodelus oppdages raskt og sjansen for å smitte andre reduseres. Hvis det oppdages lus, bør alle i omgangskretsen som har lus behandles samtidig for å unngå gjensmitte. Behandling kan gjøres med lusemidler, hyppig kjemming med lusekam eller barbering, sier Bugge.
- Kontroller håret med lusekam ukentlig i tre uker etter siste behandling for å se om man er kvitt hodelusene. Lusesjekk kan utføres både i fuktig og tørt hår, men vi anbefaler å fukte håret og gjerne tilsette hårbalsam. Da klarer ikke lusene å bevege seg like godt som før, samtidig som at de lettere fester seg til lusekammen, fortsetter hun.

Gikk fullstendig galt: - Sjokkskada
- En myte
Lus smitter ved hode-til-hode-kontakt, men lusa kan ikke hoppe fa hode til hode. Man blir altså smittet ved direkte kontakt.
- Lus som hopper er en myte, konstaterer Bugge.
Ifølge FHI er det anslagsvis 1-2 prosent av alle barneskolebarn som til enhver tid har lus.
FHI påpeker på nettsida sin at lus ikke smitter via luer, kosedyr eller liknende. Helse-Norge opplyser om at lusen fort blir svak når den ikke er i håret til noen. Derfor trenger du ikke å være redd for å bli smittet via gjenstander, som for eksempel sengetøy.
Dersom du har lus i hjemmet, bør du informere barnehage, skole og vennekrets, slik at andre også sjekkes og behandles for lus.