Slik kjøper du pinnekjøtt:

Sjekk dette før du kjøper

Den viktigste jobben gjør du i butikken.

PINNEKJØTT: Hva skal du se etter i butikken? Har du glemt å vanne kjøttet? Prøve en ny saus? Her er gode tips fra en pinnekjøttekspert. Video: Thomas Rasmus Juell Skaug / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Se på kjøtt og fett. Du vil helst ha pinnekjøtt som har store kjøttstykker i enden, og godt med kjøtt og fett langs beinet, sier kjøkkensjef Eirik Strøm Lillebø.

I videoen over deler kokken fra Vaaghals og Code sine beste tips til hva du bør se etter når du skal kjøpe pinnekjøtt i butikken.

Pinnesteik, pinnekjøtt eller pinnebog?

Ikke alle er like glade i fett, men også dette er lett å løse.

I butikkene vil du finne både pinnesteik og pinnebog i tillegg til vanlig pinnekjøtt, og alternativene er gjerne mer kjøttfulle, men ikke like festlige å se på.

Pinnekjøtt lages av saueribbein, og det er ribbeina som har gitt retten navnet - ikke pinnene det ofte dampes på. Pinnebog lages av bogstykket (øverste delen av forbeina til sauen) mens pinnesteik lages av lårkjøttet.

Vi har også sett pinnekjøtt av lammesadel, som er det bakerste stykket av ryggen. Her er det både indrefilet og ytrefilet, og ribbeina følger også gjerne med.

Kiloprisen på disse andre stykkene kan være noe høyere, men her får du også langt mer kjøtt og mindre bein for pengene, så du trenger ikke beregne like mye per person.

Sjekk på pakken for å se hvilke stykningsdeler som er brukt, alternativt se på kjøttstykkene i pakken, for å finne noe med mye kjøtt og mindre bein.

Det anbefales også å bruke en blanding, så blir sjyen best.

Kult tips: Damper du pinnekjøttet på poteter, slipper du ikke bare unna med å bruke én gryte, du får også noen helt fantastisk gode poteter med på kjøpet.

Utseendet teller

Smak er alltid det viktigste, men når det er høytid og fest, vil vi jo også at maten skal se bra ut på tallerkenen.

Norsk lam er i verdensklasse, og mange av de rimelige pinnekjøttene gjør det godt i test, men det som ofte kjennetegner dem, er at de er litt slurvete skåret opp. For det er da virkelig de lange, fine pinnene som sier fest!

Har du en stor og fin pinnekjøttgryte, er det hyggelig om det er lange pinner i miksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer