Solkrem

Sjekk dette før du smører deg med solkrem

Husk solkrem i påskesola, og sjekk om du kan bruke den fra i fjor.

SOLKREM: Kan du bruke solkremen fra i fjor? Ja - i de fleste tilfeller. Foto: NTB/Scanpix
SOLKREM: Kan du bruke solkremen fra i fjor? Ja - i de fleste tilfeller. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Tilbringer du påskeferien til fjells eller kanskje i varmere strøk, er det viktig å beskytte huden mot UV-stråling fra sola - selv om strålingen ikke er like sterk over alt.

Derfor har vi samlet noen gode solkrem-tips som kommer godt med når påskesola varmer.

#1: Velg riktig faktor

Ifølge Kreftforeningen bør man bruke minst faktor 15 ved lav UV-indeks, og faktor 30 ved noe høyere stråling. Skal du derimot til Thailand eller andre tilsvarende destinasjoner, anbefaler de faktisk bruk av faktor 50.

Det er også verdt å merke seg at det slett ikke er sikkert at solkremen gir beskyttelsen den lover: Da det amerikanske Consumer Report sjekket hva faktoren i over 60 forskjellige solkremer egentlig var, hadde hele 43 prosent av produktene ikke den solfaktoren som stod på emballasjen. For å sikre seg er deres anbefaling dermed å velge en solkrem med minimum faktor 30.

Om norske solkremer er like dårlige til å gi faktoren de lover, er likevel ikke sikkert. Da Mattilsynet gjorde tilsvarende øvelse og sjekket 22 solkremer i 2014, var resultatet langt bedre.

#2: Kan man bruke «gammel» solkrem?

Veldig ofte har man en solkremtube fra forrige ferie stående i badeskapet. Men hvordan kan man vite om den fortsatt er god nok til å bruke? Ifølge Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen, skal alle EU-godkjente kremer og solkremer ha et krukkesymbol som garanterer at de er holdbare i 12 måneder etter åpning.

Samtidig kan solkrem holde seg enda lenger, men Vigander forteller at det kan ha betydning hvordan den har vært oppbevart.

Er du i tvil om holdbarheten på solkremen, bør du sjekke om den lukter harskt, eller om den har fått en annen konsistens.

#3: Hvilken solkrem er best?

En solkrem kan være god ikke bare på å beskytte mot UV-stråling, men også være enkel å smøre på eller ha få ingredienser som kan være problematiske.

Da Dinside testet 10 forskjellige solkremer for ett år siden, hadde vi noen klare favoritter. Også Forbrukerrådets test av solkremer fra 2016 kan gi deg en indikasjon på hvilke solkremer du bør velge med tanke på ingrediensene i kremene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer