Soling og UV-stråling

Sjekk dette varselet i finværet

Kanskje det viktigste «værvarselet» i sommervarmen.

STERK SOL? Du bør sjekke, og følge rådene, som du finner i UV-varselet. Foto: Berit B. Njarga
STERK SOL? Du bør sjekke, og følge rådene, som du finner i UV-varselet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Høye temperaturer over større deler av landet fører naturlig nok til økt grilling, bading og soling. Det er her UV-varselet til Yr kommer inn i bildet.

Høy UV-stråling kan både føre til at du blir solbrent, og i verste fall skade øyne og hud, ifølge Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

En daglig kikk på UV-varselet kan dermed hjelpe deg med å ta kloke valg og unngå å bli solbrent.

Varsler sterk UV-stråling

Slik ser UV-varselet ut i Yr-appen. Foto: Skjermdump
Slik ser UV-varselet ut i Yr-appen. Foto: Skjermdump Vis mer

Skal du sjekke UV-strålingen i disse dager, kan du benytte Yr-appen, som viser varsler på steder som du søker opp i appen.

Dette finner du ved å gå inn under menypunktet «Rundt deg» i appen, der du finner UV-varsel sammen med pollenvarsel og varsel for luftforurensning.

11. juni ser vi at det på flere steder i Norge varsles om en UV-indeks på 6 rundt klokken 12, som tilsvarer sterk stråling. Da er rådet å ta pauser fra solen og bruke rikelig med solkrem.

Ifølge Yr.nos nettsider jobber de med et nytt UV-varsel til nettsidene sine, som blir klart i løpet av juni.

Vi har fått prøvd betaversjonen av den nye Yr-appen, som kommer til iPhone og Android. Her ser du hvordan den kan bli seende ut! Les også: http://www.dinside.no/mobil/snart-skal-du-lese-vaeret-pa-en-helt-ny-mate/68708622 Vis mer

Slik bruker du UV-indeksen

UV-indeksen går fra 1 til 11+, der 1 betyr lav stråling, mens 11 og høyere tilsvarer ekstrem UV-stråling.

DSA skriver på sine nettsider at sammenhengen mellom UV-indeksen og risikoen for å bli solbrent er avhengig av hudtype.

For vinterblek, ubeskyttet hud er risikoen for skader lav ved UV-indeks under 3, moderat mellom 3 og 5, høy mellom 6 og 7, svært høy mellom 8 og 10 og ekstrem for verdier over 11.

Med den meldte UV-strålingen i de varme områdene av landet i disse dager, er det altså høy risiko for hudskader for de med den lyseste huden.

Anne Lise Ryel i Kreftforeningen uttalte i forbindelse med hetebølgene i Europa i fjor sommer, at det er flere faktorer som avgjør hvor utsatt man er for sterk UV-strålingen.

– Hvor utsatt man er avhenger blant annet av hudtypen vår, hvor vi befinner oss og hvilken tid på dagen vi er i sola. Jo lysere hud, desto mer behov for beskyttelse, uttalte Ryel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer