Er isen trygg?

Sjekk isen før du legger utpå

- Du bør ikke legge utpå isen bare fordi du ser noen andre der ute, oppfordrer isekspert. Du bør sjekke selv om isen er trygg, eller spørre noen.

SJEKK ISEN FØR DU LEGGER UTPÅ! Det er ingen garanti for at isen er trygg selv om det er andre folk på isen. Sjekk isvarslingen, snakk med lokalkjente, sjekk kartet for elvemunninger og andre forhold som kan lage utrygge isforhold - og vær oppmerksom på endringer i isen. Foto:  ivandan / Shutterstock / NTB scanpix
SJEKK ISEN FØR DU LEGGER UTPÅ! Det er ingen garanti for at isen er trygg selv om det er andre folk på isen. Sjekk isvarslingen, snakk med lokalkjente, sjekk kartet for elvemunninger og andre forhold som kan lage utrygge isforhold - og vær oppmerksom på endringer i isen. Foto:  ivandan / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Noen løper helst om vinteren, mens andre helst sykler. Det er ikke alle steder det er nok snø til å gå på ski, men selv om det ikke er snø er det mange steder kaldt nok til at man kan gå på skøyter.

ISLAGT GRUS ER OGSÅ ET ALTERNATIV: Det er i alle fall ingen fare for å ramle gjennom isen på islagte idrettsbaner. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
ISLAGT GRUS ER OGSÅ ET ALTERNATIV: Det er i alle fall ingen fare for å ramle gjennom isen på islagte idrettsbaner. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Du kan få eller kjøpe brukte skøyter for en 50-lapp, eller du kan låne skøyter hos kjente, på biblioteket eller hos skøytegruppa i Den norske Turistforening.

Skøyter er billig utstyr og du trenger ikke bekymre deg om det du må tenke på når det gjelder ski; om spennet på skiene er riktig i forhold til vekta og høyden din, eller om du må kjøpe nye ski eller om det greier seg med brukte.

Noen kommuner, lag og lokale foreninger islegger idrettsbaner og lager skøytebaner om vinteren, mens mange går på islagte vann.

«Mann gjennom isen»

Med jevne mellomrom dukker det opp nyhetsmeldinger i aviser og sosiale media, om folk som har gått gjennom isen.

MANN GJENNOM ISEN? Har du gått gjennom isen, bør du likevel melde ifra til politiet, selv om alt gikk bra. Dette for å unngå unødige redningssøk etter bekymringsmeldinger der noen for eksempel finner en luke eller en sko i råken på isen. Foto: Kristin Sørdal
MANN GJENNOM ISEN? Har du gått gjennom isen, bør du likevel melde ifra til politiet, selv om alt gikk bra. Dette for å unngå unødige redningssøk etter bekymringsmeldinger der noen for eksempel finner en luke eller en sko i råken på isen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Forrige vinter, altså 2015/16-sesongen, var det ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) 36 personer som gikk gjennom isen på islagte vann og fjorder. Fire av disse døde.

Hittil denne vinteren er det registrert 17 personer som har gått gjennom isen, men ingen har omkommet.

ISEKSPERT: Ånund Sigurd Kvambekk er isekspert hos NVE. Foto: NVE
ISEKSPERT: Ånund Sigurd Kvambekk er isekspert hos NVE. Foto: NVE Vis mer

- De ulykkene vi har hatt hittil i vinter, har vært ved innløp og råker, som kan danne seg på store vann, så man skal være oppmerksom hvis det har blåst mye; da kan isflak røre på seg og danne råker, som blir svakere soner - men det ser man vanligvis godt, forteller isekspert Ånund Sigurd Kvambekk i NVE til Dinside.

Statistikkene fra NVE viser også at de fleste som går gjennom isen, er til fots (og ikke i bil eller på snøscooter), de fleste skjer på innsjøer og på nylagt is.

Andre folk på isen er ingen garanti!

Ja, det kan friste å ta seg en skøytetur på islagte vann og fjorder, men før du legger ut på isen er det et par ting du bør sjekke.

- Det er jo ikke helt uten risiko, ellers hadde jo ingen gått gjennom, kommenterer isekspert Kvambekk.

At det er andre folk ute på isen, er heller ingen garanti for at det er trygt for deg å legge utpå.

- Det du ikke bør gjøre, er å bare dra utpå vannet fordi du ser at det er noen andre ute på vannet, sier Kvambekk.

- De fleste vann har noen farlige områder, og om du ikke vet det, kan du rote deg ut på usikre områder om du ikke gjør noen forundersøkelser og spør folk selv, fortsetter han.

ANDRE FOLK PÅ ISEN? Det er ingen garanti for at hele vannet er trygt. De fleste vann har farlige områder, sier isekspert Kvambekk i NVE. Så snakk med kjentfolk! Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ANDRE FOLK PÅ ISEN? Det er ingen garanti for at hele vannet er trygt. De fleste vann har farlige områder, sier isekspert Kvambekk i NVE. Så snakk med kjentfolk! Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

NVE anbefaler 10 centimeter med god kvalitetsis for at du skal være trygg på at isen holder.

- Da har du litt å gå på om det skulle være noen svake punkter, sier Kvambekk.

Han oppfordrer til å spørre andre og snakke med kjentfolk, om det er steder du ikke er 100 prosent trygg på hvordan forholdene er. Du kan også sjekke istykkelsen selv, ved hjelp av en øks eller et isbor.

- Det er generelt et godt råd å lytte til lokalkjente, oppfordrer han.

Her kan du sjekke om isen er trygg

NVE har en tjeneste på nett hvor du kan sjekke isforholdene mange steder i landet. Denne tjenesten finner du på varsom.no/isvarsling De har også en egen Facebookside hvor du kan finne varslinger og tips.

Vær oppmerksom på at NVEs isvarsling kun gjelder innenlandsis.

- Vi varsler ikke fjordis, selv om mange har begynt å gå der, sier Kvambekk.

Dette forklarer han med at det er mye større forskjeller fra sted til sted på fjordis, enn på innlandsis, og at det derfor er vanskelig å gi sikre varslinger.

Er du i tvil om isforholdene og kunnskapen din, så merker Isoppsynet i Bærum en trygg rute utenfor Sandvika - om du bor i eller i nærheten. Men fjordisen er ennå ikke tykk nok til at den er merket i år.

LIVREDNING PÅ ISEN: Norges Livredningsselskap har laget denne plakaten om livredning på isen. Den kan være lur å kikke på før du legger utpå. Foto: Norges Livredningsselskap
LIVREDNING PÅ ISEN: Norges Livredningsselskap har laget denne plakaten om livredning på isen. Den kan være lur å kikke på før du legger utpå. Foto: Norges Livredningsselskap Vis mer

Dette bør du sjekke selv, før du går ut på isen

Kvambekk understreker overfor Dinside at det generelt ikke er noen grunn til å si at man ikke skal gå på isen, og at det er tryggere jo mindre vannet er og jo mindre gjennomstrømming og elver det er som munner ut i vannet.

- Men at et helt vann er helt trygt, det er sjeldent, sier han.

Han oppfordrer alle som skal ut på et islagt vann om å lære seg litt om is og hvor is er farlig, for eksempel ved å sjekke ut NVEs Isskole - som du finner her.

- Primært som været er nå, er farlige steder steder hvor det er strøm under isen. Kommer du altfor nær kysten, er isen for tynn generelt; vi snakker da mer om ytre Oslofjord, og store vann, sier Kvambekk.

- På mange små vann rundt Oslo som er mindre enn 2 kilometer i størrelse, har de aller fleste tykk nok is å gå på, men alle vann har steder som er svake, understreker han.

I tillegg til å lese det som står på Isskolen på Varsom sine nettsider, anbefaler han å se på kart over området der vannet ligger, for å se hvor elver kommer inn, hvor de går ut, og deretter passe på å holde god avstand til de punktene når man går ut på isen.

- Trange sund og øyer er også svake punkter. Og når det har vært veldig mildt, får man en økning i vannføring - som gjør alle de områdene farligere, i tillegg kan det også bli dårligere is langs land, påpeker han.

Se opp for fargeforskjeller!

Du bør ha med deg ispigger og gjerne et tau eller en kasteline, om du skal ut på islagte vann hvor du ikke er 100 prosent sikker på isen.

- Det er ikke sikkert du trenger tauet, men det kan hende du kan hjelpe noen andre, sier Kvambekk.

Isstaver kan også være en smart ting å ha med.

- Det er en type «kraftige skistaver», og med de kan du sjekke isen på stedet; om du dunker hardt med de og de ikke går gjennom, er det trygt å gå, sier Kvambekk.

Utrygge punkter kan avsløres ved fargeforskjeller og skiller i isen.

Kvambekk sier at du alltid bør sjekke isen ved en skillelinje i isen, som kan tyde på at området er islagt en annen tid enn der du har gått.

Dette kan du se ved at det er en fargeforskjell i isen, og det er gjerne en liten forhøyning på isen, på 1-2 centimeter.

- Vær spesielt oppmerksom når det har kommet snø, da dette ikke er så lett å se når det er snø på isen, advarer Kvambekk.

Isvettregler

1. Ha respekt for isen.

2. Gå aldri alene på isen.

3. Gå ikke ut på is som kan være svak.

4. Pass opp for nylagt is, våris, snødekt is og sjøis.

5. Is av saltvann er svakere enn is av ferskvann.

6. Ta med deg skikkelig sikkerhetsutstyr, f.eks. ispigger og redningsline til bruk som «den forlengede arm».

7. Jo lengre ut man kommer på svak is, jo vanskeligere blir redningen.

8. Lær deg hvordan du kan redde deg selv og andre.

9. Ved disse stedene er isen svakere: Siv, råk, bro, odde, avløp, innløp, utløp, sund, grunne og vindbrønn.

(Kilde: Norges Livredningsselskap)

Les også:

Her får du mest sol for pengene i vinter

12 tips til vintersykling

Test av håndvarmere: USB-oppladede, gassdrevne eller annet? Se hvilken som virker best

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer