Hjemme fra skolen og barnehagen?

Sjekk når barn og skoleelever skal bli hjemme

Se oversikten over når barn skal være hjemme fra skole og barnehage, eller i karantene - og når det gjelder også foreldrene.

SMITTE ELLER SYMPTOMER: Se hvilke regler du skal følge om barnet ditt får symtpomer på forkjølelse, eller en i samme gruppe blir smittet av corona, enten det gjelder barnehage, barne- og ungdomsskole eller videregående skole. Foto: NTB Scanpix
SMITTE ELLER SYMPTOMER: Se hvilke regler du skal følge om barnet ditt får symtpomer på forkjølelse, eller en i samme gruppe blir smittet av corona, enten det gjelder barnehage, barne- og ungdomsskole eller videregående skole. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Med skole- og barnehagestart har vi allerede sett flere eksempeler på smitte blant barn og skoleelever, som fører til at grupper med barn sendes hjem og må testes for Covid-19. Dansk Radio skriver samtidig om ny forskning fra USA som viser at barn kan være større smittespredere enn hittil antatt.

Enten du har barn i barnehage, barne- og ungdomsskole eller videregående skole, kan det være vanskelig å vite i hvike situasjoner barnet skal holdes hjemme, når det må i karantene - og når karantenen også gjelder resten av familien.

Og må elever i videregående til legen ved det minste symptom for å sikre at fraværet deres blir gyldig?

Vi har fått hjelp fra overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet (FHI) til å gi deg svar på alle disse spørsmålene.

Dersom barn/skoleelev får forkjølelsessymptomer, hva skal foreldrene gjøre?

- Barnet skal holdes hjemme fra skolen, selv ved milde symptomer. Vi anbefaler at alle testes, men for barn under 10 år kan man eventuelt vente 1-2 dager før testing, sier Greve-Isdahl.

Dersom barn/skoleelev tar coronatest, hvor lenge må de holdes hjemme?

- Barnet skal holdes hjemme inntil prøvesvaret foreligger, og allmenntilstanden til barnet er god – det vil si at barnet virker frisk og tilbake til sin vanlige form. For barn eldre enn 10 år, kan de komme tilbake på skolen når de er symptomfrie, forklarer overlegen.

Også ved negativt prøvesvar skal man altså vente med å sende barn tilbake til barnehage eller skole til allmenntilstanden er god for de under 10 år, og ved symptomfrihet for de over 10 år.

Dersom det oppstår smitte innenfor en kohort på skole eller i barnehage – hvem må da i karantene? Og må alle som er i karantene testes?

Margrethe Greve-Isdahl forklarer at det er kommunehelsetjenesten som bestemmer hvem som må i karantene. Og at siden det er tillatt at barn i barnehage og på barneskole kan være tettere sammen, fordi de sjeldnere blir syke, samtidig kan bety at flere kanskje må i karantene hvis et barn blir syk, fordi det blir flere nærkontakter.

- Ofte må hele klassen/kohorten i karantene, i tillegg til ansatte. Det anbefales at alle som får symptomer mens de er i karantene, testes. Personer som er nærkontakter og får symptomer blir prioritert for testing, sier hun.

Hva med foreldrene til et barn/en skoleelev som er satt i karantene av denne grunn, må de og i karantene – og testes for korona?

- Det er først hvis en har en nærkontakt som får positiv prøve, at de rundt må i karantene. Det betyr at når et barn er i karantene på grunn av en nærkontakt på skolen, trenger ikke foreldrene og søsken å være i karantene. Men hvis det barnet testes og får påvist smitte, må hele husstanden og andre nærkontakter til barnet i karantene, forklarer overlegen.

Hva skjer med fraværet til elever i videregående skole dersom en hel kohort/klasse må i karantene pga. smitte eller mistanke om smitte i klassen?

- Det er viktig at også elever i videregående skole holder seg hjemme, selv ved milde symptomer. Fraværsreglementet er det kunnskapsdepartementet som beslutter, sier Greve Isdahl.

Ifølge Kunnskapsdepartementet foreslo regjeringen onsdag å innføre foreløpige i fraværsreglene, etter oppfordring fra FHI. I en pressemelding skriver Kunnskapsdepartementet at målet er at elever med milde symptomer på luftveisinfeksjoner ikke skal presse seg til å gå på skolen.

– Nå er det viktig at elever som har symptomer holder seg hjemme, så de ikke sprer smitte. Det samme gjelder elever som har blitt utsatt for smitte og derfor skal være i karantene. Derfor foreslår vi å endre fraværsreglene for en periode, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Slik blir unntaket fra fraværsgrensa

Forslaget fra regjeringen går ut på at elever i videregående skole som har fravær på grunn av helsa si, kan bruke egenmelding. De som er yngre enn 18 år må få en bekreftelse fra sine foresatte. Endringene i fraværsreglene skal i første omgang gjelde ut oktober, og er sendt på høring med høringsfrist fredag 21. august.

Etter forslaget skal endringene i første omgang gjelde ut oktober.

Siden dette er snakk om forslag til midlertidige forskriftsendringer, kan departementet vedta endringer selv etter å ha gjort en vurdering av innspillene i høringen, ifølge departementets pressevakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer