Snøskredfare februar 2021

Sjekk om du er i et snøskredfare-område

Den første vinterferieuka byr på betydelig snøskredfare flere steder i landet.

SKRED: Politiet i Finnmark melder at et snøskred har gått i Alta søndag morgen. Flere hyttebeboere skal være innestengt, og politiet melder om betydelig snøskredfare i området. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er betydelig snøskredfare i Nord-Norge, Sør-Norge og på Vestlandet (faregrad tre), og det ventes naturlig utløste skred i Vest-Finnmark, Nord-Troms og på Vestlandet, melder NTB.

Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) ber mandag morgen folk om å være varsomme. De påpeker generelt ustabile forhold i snøen, med moderat til svake bindinger i mange brattheng. Selv ved liten tilleggsbelastning er skredutløsning mulig.

- Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder, skriver HRS på Twitter.

Sjekk skredfarekartet

Mange er på vinterferie denne og neste uke, og hvis de er usikre på om de befinner seg i et område med snøskredfare, kan de sjekke kartet på Varsom.no.

FARE: Her ser du snøskredfare-kartet for 22. februar 2021. Foto: skjermdump
FARE: Her ser du snøskredfare-kartet for 22. februar 2021. Foto: skjermdump Vis mer

Slik lages snøskredvarslene - du kan bidra

Snøskredvarslene utarbeides daglig av en tverrfaglig gruppe som analyserer snø og vær. Varslingsgruppa består av tre snøskredvarslere og én snøskredmeteololog.

Det spesielle med den norske snøskredvarslingen er imidlertid at alle som ferdes i vinterfjellet kan melde inn observasjoner på skredaktivitet - dette gjør du via Regobs.

Faretegn som drønn og sprekker i snøen, og enkle snø- og værobservasjoner, eksempelvis nysnømengde og vindtransport.

Ved å bidra med data får varslingsgruppen et enda bedre grunnlag for utarbeidelsen av varslene, og du får et varsel av høyere kvalitet.

Ber alpinanleggene ta ansvar

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) oppfordrer alpinanlegg til å samarbeide om å gi sine gjester bedre trygghet ved kjøring i anleggets nærområde.

Dette kan gjøres ved at anleggene tilegner seg kunnskap og rutiner for å utarbeide dagsaktuell faregrad for anleggets nærområde, samt å informere om hva faregrad og skredproblem betyr for ferdsel utenfor løypene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer