Matnyheter

Sjokonøtt: Gruser konkurrenten

Vi har testet det nye nøttesjokoladepålegget fra Freia mot Orklas klassiker.

NØTTESJOKOLADEPÅLEGG: I disse dager lanserer Freia Sjokonøtt, en utfordrer til Orklas Nugatti.
NØTTESJOKOLADEPÅLEGG: I disse dager lanserer Freia Sjokonøtt, en utfordrer til Orklas Nugatti. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart tid for årets første lanseringsvindu, og flere av nyhetene har allerede funnet veien til butikk, blant dem: Freia Sjokonøtt.

Freia Sjokonøtt er pålegget som går rett i strupen på Orklas Nugatti: Smørbart med smak av sjokolade og hasselnøtt. Kan det måle seg mot et av Norges mest populære sjokoladepålegg, med flere tusen emneknagger på Instagram, og hvis navn er synonymt med herlig, søt, smørbar nøttesjokolade?

Svaret til det er et stort, og rungende ja!

SJOKOLADEMESTER: Jared Chuah, sjefskonditor på Sommerro House Hotel i Oslo.
SJOKOLADEMESTER: Jared Chuah, sjefskonditor på Sommerro House Hotel i Oslo. Vis mer

Skal man først lage en konkurrent til et elsket produkt, må man gjøre det bedre, og det har Freia langt på vei klart her, skal vi tro Jared Chuah, konditorsjef på Sommerro, og Skandinavias kandidat i Valrhona sjokolade-VM i desember i fjor.

- Smaken er noe forskjellig, men der er det ikke veldig mye som skiller dem. Den virkelig store forskjellen ligger i teksturen, sier Chuah.

For der Nugatti er ganske fast, matt og noe kornete, er Sjokonøtt fløyelsmyk og skinnende blank.

UTSEENDE OG KONSISTENS: Den ene er fløyelsmyk og skinnende blank, mens den andre er mye fastere i konsistensen, matt, og litt kornete.
UTSEENDE OG KONSISTENS: Den ene er fløyelsmyk og skinnende blank, mens den andre er mye fastere i konsistensen, matt, og litt kornete. Vis mer

En ting vil likevel trekke ned for noen: Prisen. Sjokonøtt er mer enn dobbelt så dyrt som Nugatti, om vi regner om til kilopris.

Et koseprodukt

Nå er kanskje ikke Nugatti eller Sjokonøtt noe vi spiser når vi vil være sunne, men det er likevel en liten forskjell i næringsholdet. Er det nok til å påvirke valget?

Næringsinnhold

Næringsinnhold Sjokonøtt Nugatti
Energi555 kcal525 kcal
Fett3428
hvorav mettede fettsyrer4,63,4
Karbohydrater5862
hvorav sukkerarter5761
Kostfiber2,10
Protein3,84,6
Salt0,180,18

Med unntak av energi er alt oppgitt i gram per 100 gram.

- Både Sjokonøtt og Nugatti har sukker oppført som første matvare på ingredienslisten, som betyr at det er det produktet inneholder mest av. Og begge har mye sukker i seg, mellom 57 og 61 gram, men forskjellen er ikke veldig stor. Sjokonøtt har noe mer fett i seg, men heller ikke her er forskjellen veldig stor, sier Karoline Steenbuch Lied, ernæringsfaglig rådgiver hos Roede, til DinSide.

GÅ ETTER SMAKEN: Ifølge ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch er dette et produkt du gjerne må unne deg en gang i blant, og da kan du velge det du synes er best. Foto: Roede
GÅ ETTER SMAKEN: Ifølge ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch er dette et produkt du gjerne må unne deg en gang i blant, og da kan du velge det du synes er best. Foto: Roede Vis mer

- Den største forskjellen går på kostfiber. Mens Nugatti inneholder 0 gram, inneholder Sjokonøtt 2,1 gram. Fiberen kommer fra fettredusert kakao.

Forskjellen er likevel ikke så stor at det er den du skal la ta valget for deg.

- Fra et ernæringsperspektiv tenker jeg i utgangspunktet at så lenge pålegget ikke utgjør en stor del av kostholdet, og er noe man nyter og koser seg med en gang iblant, kan man velge det sjokoladepålegget man liker best.

Sjokoladepålegg med nøtter i, slik som disse, er å foretrekke, fordi de også inneholder noen sunne næringsstoffer, ikke bare sukker.

- Ernæringsforskjellene er ikke så store, med mindre man velger for eksempel Nugatti Zero som har vesentlig mindre sukker i seg, sier Steenbuch, og avslutter: - Velg det du syns smaker best, og nyt det som et pålegg du unner deg en gang iblant!

Slik testet vi

  • Vi har blindtestet Nugatti og Sjokonøtt mot hverandre.
  • Jared Chuah, sjefskonditor på Sommerro House Hotel, har hjulpet oss å vurdere påleggene.
  • De er vurdert etter utseende, konsistens, duft og smak - og som det de er, et søtt sjokonøttepålegg for små og store barn.
  • Begge påleggene har vært oppbevart i romtemperatur og under like forhold i forkant av smakingen.
  • Testen er gjennomført som en blindtest.

Orkla: Nugatti

Sjokonøtt: Gruser konkurrenten

Pris: 32,90 for 500 gram, 65,80 kroner per kilo

Dette pålegget er ganske kompakt og fast i formen, det holder formen på skjeen godt, og det krever litt tak for å smøre det ut over skiva. Hadde brødet vært et par dager gammelt, tørt og ikke ristet, er det lett å se for seg at dette ville dratt med seg hele skiva, og gitt mye smuler. Dette ser ikke ut som på emballasjen!

Pålegget har en matt overflate, og er synlig kornete. Det føles også litt kornete i munn. Det dufter søtt og det smaker det også. Det er mildt, og ganske kort på smak. Det smaker mest søtt og sjokolade og virker nesten som om nøttene er tilsatt mer for konsistens enn smak.. Nøttesmaken drukner litt.

Sammenliknet med den andre blir det litt tamt, det er både mindre nøttesmak - og smaken forsvinner fort. Det er søtt og godt, men ikke spesielt mye mer enn det.

Sjokonøtt

Sjokonøtt: Gruser konkurrenten

Pris: 49,90 kroner for 350 gram, 143,60 kroner per kilo

Dette er det som frister mest, nå vi har de to foran oss på en tallerken. Det smørbare pålegget glinser blankt og pent mot oss. Det er ikke flytende, men likevel ikke så fast at det holder formen helt, og det er enkelt å bre tynt (eller tykt) ut over en skive. Dette likner mer på illustrasjonen på glasset.

En kan kanskje tenke seg at det blir mer klin med dette, og det blir det kanskje med de som er i ferd med å lære seg å spise, men for resten av oss, henger det fint på skiva.

Selv om det ser helt glatt ut, er det likevel antydning til litt kornete, ifølge eksperten, men det må man nesten være ekspert for å kjenne. Smaken er rund og fin og sitter lenge i munn. Det er søtt, men både hasselnøtt- og den nydelige melkesjokoladesmaken kommer fint fram.

- For meg er dette en femmer, det blir for søtt, men for barn må det være en klar sekser.

Vi gjør oppmerksom på at Roede, i likhet med DinSide/Dagbladet, er heleid av Aller Media AS.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer