Hage og hus:

Sju ting du kan gjøre i huset nå

Skal du tilbringe store deler av ferien hjemme? Her er sju tips til ting du kan ordne i hagen og på huset.

TIPS: Her er syv tips til ting du kan ordne både i hagen og på huset. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB / Norsk Hussoppforsikring. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er tiden for å stelle i hagen og ordne ting på huset.

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, viser at nordmenn flest skal tilbringe sommerferien i moderlandet, og halvparten oppgir at de skal være mye hjemme.

- Det er mye du kan gjøre selv som ikke koster all verdens med penger, forteller landskapsarkitekt Andreas Nypan i Asplan Viak i pressemeldingen.

Vi har samlet sju tips til ting du kan gjøre nå.

Stell i hagen

  1. Se etter skadegjørere. Det er ikke bare umiddelbart ved huset du bør se etter skadegjørere. Ta også en sjekk under steiner og rundt kompost - og iverksett tiltak dersom du oppdager uønskede gjester. Finner du mye mauraktivitet eller egg under steiner, så gå på med maurmiddel - så unngår du kanskje større maurproblemer inne i huset et annet år.
  2. Led vannet bort fra grunnmuren. Terrenget skal skrå vekk fra muren, og det må være god drenering rundt grunnmur. Sjekk at vann fra takrenner ledes bort fra grunnmuren. Unngå at busker, trær og gress er for nær husveggen. Dette øker faren for soppangrep og fuktdannelse.
  3. Vent et år. Har du nettopp flyttet inn, kan det være lurt å vente et års tid og observere hagen. Da vil du også få oversikt over hva som finnes av blomster og stauder og busker og trær, og hvordan det kanskje skjermer mot naboer og innsyn og rammer inn gode steder å være. Da blir det lettere å vite hva som er smart å gjøre.

Ordne i og på huset

  1. Fjern mat og adgang til huset. For å stoppe skadedyr, er det viktig å fjerne eventuelle matstasjoner som tiltrekker seg dyrene, og å stanse all adgang til huset. Om du får mus eller rotter i eller rundt huset, er det viktig å tette alle ventiler og ellers alle kanaler med netting - slik at dyrene ikke kan komme seg inn i huset.
  2. Maur i huset. Observerer du mauraktivitet inne i huset, må du stoppe invasjonen. Dette gjør du best med en åtestasjon, slik at de kan ta med seg åte tilbake til maurtua. Det er eneste mulighet til å komme til bolet dersom de for eksempel har slått leir under huset.
  3. Vask panelet. Det anbefales at utvendig panel rengjøres hvert år. Sprøyt på et vaskemiddel beregnet på fasader. La det virke, skrubb og spyl veggene rene med hageslangen. Bruk et sopp- og algedrepende middel dersom det er svartsoppangrep.
  4. Sjekk overflatene. Har malingen på huskledningen blitt matt og begynt å sprekke eller flasse? Kan beisen lett skrapes vekk med neglen? Da er det fare for at fuktighet vil trenge inn i panelet. Veggene trenger en ny overflatebehandling!

Skal du kjøpe møbler til hagen, på bruktmarked? Se hva som er mest populært på Finn.no her:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.