Husker du Kongsgård-gate? Vi kan ikke huske at det har vært større drama rundt en norsk ost noen gang. (Gjør du? Send oss en e-post!)
Den korte versjonen er at da Synnøve lanserte osten Kongsgård som «en Jarlsberg-type», ble de trukket for retten av meierigiganten Tine, som eier rettighetene til Jarlsberg-merkevaren. Tine fikk medhold i retten, og Synnøve måtte sensurere 100.000 Kongsgård-oster.

Oppsiktsvekkende funn
Det stoppet ikke der. Tine fulgte opp med stikkprøver, og Tine-spionene kunne rapportere om flere tilfeller av ulovlige oster i butikkene.
I januar 2018 ble det slutt, men nå er den tilbake, forteller Camilla Sterri, markedssjef i Synnøve.
- Kongsgård var superpopulær sist den ble lansert, og det var en kjempegod ost som skilte seg fra de andre i markedet.
- Den ble jo lansert som en Jarlsberg-type?

- Ja, men det har vi selvfølgelig ikke skrevet på pakken denne gangen. Dette er en emmenthalerost, og den har vært etterspurt i markedet siden den forsvant.
- Vi ser at emmenthaler, som Kongsgård er, tilfredsstiller et eget behov i markedet.
Utfordringer med kvaliteten
Sterri forteller at de etter en tid fikk utfordringer med svingninger i kvaliteten på osten, noe som ga variasjoner i konsistens og smak.
- Da vi etterhvert fikk kontroll, var det for sent, og vi ble tatt ut av dagligvare i februar 2018.

Hun forteller at Synnøve har jobbet videre med osten siden den ble tatt av markedet, og har gjort flere endringer, blant annet nye melkesyrebakterier og en ny måte å lagre osten på.
- Dett gjør at vi nå kan lansere en ost som er enda bedre enn sist.
Kongsgård skal være en fyldig hverdagsost, med rund og nøtteaktig smak, og de karakteristiske store hullene. Den er laget på melk fra lokale gårder i Namdalen, og ystes på Synnøves ysteri i Namsos.
Hva er forskjellen?
Jarlsbergost er en mellomting mellom emmenthaler og gouda og produseres av Tine. Jarlsberg ble registrert varemerke i 1972.
Den ble tidligere markedsført som sveitserost, noe som er et annet navn på emmenthaler, men fikk navnet Jarlsberg for å skille den fra nettopp emmenthalerost.
«Emmenthaler suisse», er for øvrig både varemerkebeskyttet og geografisk beskyttet, mens «emmenthaler» er det ikke.
Ifølge Osteperler skiller emmenthaler suisse seg fra Jarlsberg ved at den er hakket mørkere. Den er også upasteurisert, noe Kongsgård ikke er. Emmenthaleroster har et nøtteaktig preg, noe som også skal kjenne nye Kongsgård.
- Hvorfor kaller dere ikke bare osten for emmenthaler?
- Vi ser at flere etterspør emmenthalere i sosiale medier, andre etterspør Kongsgård - vi har vurdert å kalle den begge deler, men ser at Kongsgård tester best hos forbruker.