På vei til kassa i matbutikken fikk Maiken Smith øye på KiMs' potetgullpose «Juleglede», og stusset over én ting:
Posens framside er nemlig merket med: «Kjøp en pose. Vi støtter Frelsesarmeens julegryte».
Dette fikk Smith til å reagere, ettersom hun husket hvordan Orkla Norge, som eier KiMs, oppdaterte profilbildet sitt på Facebook til et regnbueflagg i begynnelsen av juni.
Regnbueflagget er et symbol for LHBT-bevegelsen.
Frelsesarmeen uttrykker på sine hjemmesider at homofile er velkomne som medlemmer, ansatte, frivillige og gjester, men sier derimot om likekjønnet ekteskap:
«Frelsesarmeens syn på ekteskap er felles for de over 130 landene vi arbeider i, hvor ekteskap forstås å være mellom mann og kvinne.»
At Orkla Norge nå, et knapt halvår etter de viste støtte til homobevegelsen på Facebook, har en julekampanje med Frelsesarmeen, synes Smith er problematisk.
- Dobbeltmoral
Smith peker på punkt 2.5 i Orkla Norges policy for menneske- og arbeidstakerrettigheter.
- Der skriver de at de vil arbeide for å fremme mangfold på arbeidsplassen og hindre diskriminering på en rekke nivåer, deriblant seksuell legning.

- For meg viser Orkla Norge en dobbeltmoral når de velger å samarbeide med en organisasjon som ikke støtter likekjønnet ekteskap, sier hun.
Hun understreker at Frelsesarmeen gjør et godt og viktig arbeid.
- I en slik tid støtter de mange vanskeligstilte mennesker. Men det er viktig å være kritisk til samarbeidet mellom de to aktørene. Det kan villede forbrukerne. Orkla Norge kan ikke vise til regnbueflagget på Facebook i juni, og så jobbe med Frelsesarmeen i desember, sier hun.

Boligsalg? Datoen utgjør hundretusener
Leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Inge Alexander Gjestvang, sier til Dagbladet at Orkla Norge bør stille krav til de aktørene de ønsker å støtte, ut i fra hvilke verdier de ønsker å forvalte.

- Det er viktig at Orkla Norge er klar over hvilke signaler dette sender til forbrukerne. I det øyeblikket man viser støtte til Pride, som matleverandøren gjorde på Facebook i juni i år, er det viktig å følge det verdisettet ellers i året, og i det øvrige arbeidet, sier Gjestvang.
FRI-lederen mener likevel det er viktig å anerkjenne arbeidet Frelsesarmeen gjør.
- Men man skal også ha mulighet til å kritisere et verdisyn som er i utakt med dagens samfunn, sier Gjestvang.
- Støtter ikke alt
Kommunikasjonsdirektør for Orkla Norge, Elisabeth Aandstad Ekheim, skriver til Dagbladet at det viktigste er å gi folk hjelp i en krevende tid.
- Her gjør både Frelsesarmeen, Fattighuset, Matsentralen og Sanitetskvinnen, som vi samarbeider med, en fantastisk jobb. De når ut til de som trenger det mest.
Hun legger til:
-Samarbeidet betyr imidlertid ikke at vi støtter alt Frelsesarmeen står for.
Ekheim opplyser at KiMs juleglede er et lite produkt, som bare selges til jul.

Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, sier det er positivt at Orkla Norge støtter deres arbeid om å bedre situasjonen for vanskeligstilte i landet.
- Vi forventer ikke at de skal være enige med oss i ett og alt av den grunn, heller ikke når det kommer til Frelsesarmeens internasjonale standpunkter.
Smith-Solevåg forteller at Frelsesarmeen har både medlemmer, ansatte og ledere som er homofile, og at de prøver sitt beste for å inkludere alle mennesker i sitt arbeid uavhengig av hvem de er.
Jobber for endring
- Frelsesarmeen er en global bevegelse og har noen internasjonale krav til sine soldater og offiserer. Der ligger det noen begrensninger på hvem som kan ta på seg disse rollene, sier Geir Smith-Solevåg, og legger til:

- Mange innad i organisasjonen jobber for å endre dette.
Gaute Granlund er homofil og prest i Sagene og Iladalen menighet. Han er forkjemper for likekjønnet ekteskap, men sier seg likevel ikke negativ til samarbeidet mellom Orkla Norge og Frelsesarmeen.
- Det bør gå an å skille mellom Frelsesarmeens konservative syn, og det arbeidet de gjør på gateplan.
- At mennesker som har det tøft får hjelp, er viktig i lys av det som skjer i samfunnet i dag, og Frelsesarmeen er en sentral aktør i dette arbeidet, sier Granlund.
- 100 000 kroner i støtte
Solevåg-Smith i Frelsesarmeen forteller at avtalen om julesamarbeidet med Orkla Norge ble signert i 2018.
Frelsesarmeens julegryte mottar 50 øre per solgte pose av «Juleglede».
- Vi har mottatt om lag 100 000 kroner til julegryta i de åra vi har samarbeidet med Orkla Norge. Midlene går uavkortet til lokalt hjelpearbeid i Norge i form av mat, klær, omsorg og fellesskap.

- Ekstreme forhold
Han legger til at midlene som Frelsesarmeen mottar gjennom julegryta vil være tilgjengelig for alle med behov, uavhengig hvem de er.
- Julegryta er ikke basert på at folk som bidrar er enige om alt vi står for. Sammen kan vi samarbeide om et felles mål, nemlig å lindre og bekjempe fattigdom, og ha en dialog om ulike ståsteder og perspektiver, sier Smith-Solevåg.