Denne uka har oslopolitiet fokus på kontroller av sykler og elsparkesykler.
Gårsdagen hadde de sammen med Statens vegvesen kontroller med spesiell fokus på elsparkesykler og kontroll av makshastighet på disse.
Kontroller av elsparkesykler er noe både politiet og Statens vegvesen vil ha fokus på framover, og ikke bare i Oslo.
Et av de store fokusområdene er kontrollen av elsparkesykler - hvor kontrollen inkluderer test av hastighet.
Mandag avdekket de ved kontrollen i Oslo en ulovlig elsparkesykkel som de målte til 58 kilometer i timen.

Anmeldt for ulovlig elsparkesykkel
- Ikke fritt fram
- Bakgrunnen for at vi ønsker å ha fokus på dette, er at det har skjedd stygge ulykker med elsparkesyklene, og det har til og med vært en dødsulykke. Men det har vært mange ulykker med alvorlige skader, som gjør at det er et behov for å stramme inn, sier Espen Andersson i Statens vegvesen til Dinside.
Hodeskader er overrepresentert i skadestatistikkene for elsparkesykkelskader ifølge en ny rapport - og overlege ved Oslo skadelegevakt, Henrik Siverts, har tidligere uttalt bekymring for elsparkesykkelskadene overfor Dinside.
Andersson forteller at de nå har assistert oslopolitiet med kontroll i Oslo, men at det også vil ha fokus på kontroller at nettopp elsparkesykler og hastighet framover, også andre steder i landet.
- Vi kommer til å ha kontroller litt forskjellige steder. Folk vil se at det ikke er fritt fram med alle kjøretøy og hastigheter. Det er i utgangspunktet et enkelt regelverk som burde være enkelt å forholde seg til. Og man skal vite at dersom man velger å bryte regelverket, er det fare for å bli tatt, sier Andersson videre, og poengterer:
- Det man mange kanskje har opplevd til nå, er at det ikke har vært noen risiko; at det har vært fritt fram - men det er det altså ikke.

El-sparkesykler: Dette kan du få i «bot»
Ulovlig over 20 km/t
Elsparkesykler er klassifisert som vanlige sykler - og det gjelder dermed de samme reglene i forhold til lysbruk, trafikkregler og annet, som for sykkel.
I tillegg er det spesielle bestemmelser når det kommer til egenskaper som makshastighet, størrelse på kjøretøyet, bremsekraft etc.
Det er ikke lov å kjøre med elektriske sparkesykler som har en høyere konstruktiv hastighet enn 20 kilometer i timen.
Dette gjelder både på offentlig og privat vei.
Verdt å merke seg er at det heller ikke er lov med sete på elsparkesykkelen; da blir kjøretøyet regnet som moped - og med de kravene som stilles til mopeder.

Joda, du kan miste lappen
Dette er straffen
Frode Andreassen, seksjonsleder for Trafikk- og sjøtjenesten i Oslo politidistrikt, sier til Dinside at de denne uka har fokus-uke på sykler og elsparkesykler, og at de har særlig fokus på elsparkesykler og kontroll av om de går for fort, om de ellers holder seg innenfor de tekniske kravene - og om syklistene følger trafikkreglene.
- Formålet er å forebygge ulykker og å bidra til trafikksikkerhet i Oslo, sier Andreassen til Dinside.
- Dersom kjøretøyet ikke oppfyller kravene, kan føreren bli anmeldt og elsykkelen eller elsparkesykkelen kan bli beslaglagt, sier han videre.
I tillegg kan man få et forelegg.
Andreassen sier til Dinside at størrelsen på forelegget vil avhenge av sakens karakter.
- Det er skremmende at det går elsparkesykler som går så fort, både for førers sikkerhet og for andre som ferdes i trafikken. Dette er kjøretøy som ikke er beregnet å skulle gå så fort, sier han.
Det er ikke bare denne uka at politiet har fokus på kontroller av elsparkesykler. Ifølge Andreassen er det dette et ledd i deres ordinære kontrollvirksomhet og at de tar tak i det når de kommer over det - og også i forbindelse med ulykker.
- Nå nærmer det seg riktignok tampen på sesongen, og vi vil nok se en nedgang i bruken utover høsten og vinteren, sier han.

Ønsker forbud
Skjerpede regler til våren
Statens vegvesen er også i gang med å se på regelverket rundt elsparkesykler i Norge, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet.
De har bedt Statens vegvesen utrede strengere regulering av elsparkesykler.
Utredningen skal blant annet omfatte parkering og håndheving, ruspåvirket kjøring, bruk av fortau, aldersgrense, hjelmpåbud, lokalt skiltede soner med bruksbegrensninger og effektiv håndheving av forbudet mot flere på et kjøretøy.
I oppdraget bes det om at nødvendige forskriftsendringer kan være på plass våren 2021.