Ny teknologi

Skoene som skal forandre fremtiden

Enten de gjør hverdagen enklere eller bryter verdensrekorder - her er fire sko vi følger med på.

TILBAKE TIL FREMTIDEN: De selvsnørende lissene i skoene fra 80-tallsklassikeren «Tilbake til fremtiden» kan snart gjøre et comeback i en ny forkledning. Foto: Nike
TILBAKE TIL FREMTIDEN: De selvsnørende lissene i skoene fra 80-tallsklassikeren «Tilbake til fremtiden» kan snart gjøre et comeback i en ny forkledning. Foto: Nike Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her er et innblikk i hva som skal være rett rundt hjørnet, to av de mest interessante skotøyene som allerede finnes på markedet og én sko vi nesten ikke klarer å vente på lenger.

Dinside kunne i 2013 skrive om hvor bra det kan være med barfotløping. Syv år har gått, og det har heldigvis skjedd mye spennende på skomarkedet.

I 2016 tok Nike noen heldige få med tilbake til fremtiden da de lagde skoen Nike AirMag. Modellen introduserte verden for konseptet selvsnørende lisser, dog i et svært begrenset og eksklusivt opplag.

Den futuristiske modellen, direkte inspirert av prototypen som ble laget for filmen «Tilbake til fremtiden», selges den dag i dag gjennom uoffisielle forhandlere som Flightclub.com for svimlende 400.000 kroner.

«My name is E.A.R.L»

«Electric Adaptable Reaction Lacing», er i følge Nike en revolusjon forkledd i en robot, og en robot forkledd i en selvsnørende sko. Teknologien har blitt brukt i Nikes Hyperadapt 1.0, som har blitt solgt sporadisk rundt om i verden i svært eksklusivt opplag.

Sånn fungerer de selvsnørende lissene i Nike Hyperadapt 1.0Vis merVis mer Vis mer

I september 2017 solgte Nike den selvsnørende Hyperadapt-skoen i Kina, Japan og London hos utvalgte forhandlere, men etter det gikk produsenten tilbake til tegnebordet - og har ikke gjort noen offentlig utvikling siden. Likevel holder de ikke igjen på lovordene gjennom sine egne nettsider.

Nike Hyperadapt 1.0
Nike Hyperadapt 1.0 Vis mer

Gjennom den nyskapende teknologien skal Hyperadapt-skoen til enhver tid tilpasse seg foten din, mens du går. Utover dette vil teknologien være kompatibel med en mobilapplikasjon. Skoen har flere små lamper, og etter du har tatt på skoen kan du gjennom appen bestemme hvilken farge lysene skal lyse i.

Teknologien kan i forbrukersammenheng være til stor hjelp for de som på grunn av fysiske utfordringer sliter med å knyte egne sko, eller rett og slett ikke orker bryet.

Skoen har ikke noen annonsert lanseringsdato i Norge, men Hyperadapt 1.0 kan kjøpes gjennom Flightclub for rundt 5.000 kroner, altså en hundredel av hva du må ut med for Airmag-modellen.

Veiledende pris: ukjent

«Last ned, koble til, løp!»

En type skoteknologi som har gått mange norske forbrukere hus forbi, er den man finner i Under Armours «HOVR Machina»-sko.

Under Armour «HOVR Machina»
Under Armour «HOVR Machina» Vis mer

Denne finnes allerede på markedet, og skal være unik for norske forbrukere gjennom tilretteleggingen for mobiltelefonkompatibilitiet. Løpeskoen kan kobles til smarttelefonen din gjennom Bluetooth, via applikasjonen Mapmyrun. Dette åpner for flere interessante funksjoner.

Teknologien i skoen registrerer data om brukerens fysiske holdning – og gir råd om hvordan å få en mer komfortabel løpetur, mens du løper. Sånn sett skal skoen for eksempel bidra forebyggende mot belastningsskader.

Selv om de aller fleste smarttelefoner har innebygde funksjoner for å måle diverse løpedata, skal du gjennom å koble skoen opp til Mapmyrun-appen få en opplevelse som minner mer om å ha en personlig trener - enn å gjøre egentrening.

Om du kobler telefonen til skoen kan du definere intervaller, og få personlig veiledning underveis. Du vil også kunne se hvor lange skritt du tar, hvordan innfallsvinkelen til stegene dine er, hvordan skrittene dine lander på bakken, og ut ifra dataene som blir registrert få konstruktiv tilbakemelding for hvordan å utvikle deg som løper.

Veiledende pris: mellom 1500 og 2200 kroner.

Gamingsokker

«Puma Active Gaming Footwear» er et sokkepar tiltenkt gaming. I alle fall blir de markedsført mot dataspillentusiaster, hvor det på Puma sine sider heter at sokkene er:

Her er fottøyet Active Gaming Footwear. Foto: Puma
Her er fottøyet Active Gaming Footwear.
Foto: Puma Vis mer

«Created with console gamers in mind, the gaming sock is the first edition Active Gaming Footwear.»

For de spesielt interesserte kan muligens denne sokken være en god investering, men etter å ha lest en anmeldelse av sokkene kan det lønne seg å ta lovordene fra Puma med en klype salt.

Veiledende pris: ca. 800 kroner

Kontroversiell supersko

Dagbladet kunne tidligere denne uka fortelle om en kontroversiell skomodell, som i løpet av året rulles ut utvalgte steder i verden.

«Nike Air Zoom Alphafly NEXT%», offisielt bilde av den justerte rekordskoen
«Nike Air Zoom Alphafly NEXT%», offisielt bilde av den justerte rekordskoen Vis mer

«Nike Air Zoom Alphafly NEXT%» er en sko med såle nesten like fyldig som navnet på modellen. Skoen, med 39,5 millimeter høy såle, ble annonsert tidlig februar, bare seks dager etter World Athletics bestemte at 40 millimeter var den øvre grensen for hvor stor en såle kunne være – om skoen skal brukes i konkurransesammenheng.

Verden ble først introdusert for en variant av denne spesielle skoen gjennom et mye omdiskutert maratonløp, hvor Eliud Kipchoge brukte en prototype av de i et maratonløp, og fullførte løpet på under to timer.

Bedre reklame kunne ikke Nike laget selv, til tross for at de har måttet gjøre modifikasjoner på skoen som ble brukt for å gjøre den lovlig.

Likevel finnes det ingen lover for hvor stor en såle kan være når den brukes utenfor konkurransesammenheng. Det forventes derfor at teknologien i skoen som brøt maratonrekorden vil utnyttes på forskjellige måter i andre modeller, som er ment for hobbyløping.

En revidert versjon av prototypen, som nå skal ha 39,5 millimeter høy såle, er klar for lansering i slutten av måneden flere steder i verden, men Nike forteller til Dinside at de ikke har en lanseringsdato klar for norske butikker.

Veiledende pris: ukjent

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer