I høst fikk de rundt 500 elevene ved Sopie Radich skole i Lillestrøm beskjed om at de ikke lenger får bestille mat og drikke via leveringstjenester som Foodora og Wolt til skolen, skriver MittLillestrøm.
Følgende setning er nemlig nedfelt i skolens lokale ordensreglement:
«Bestillingstjenester for levering av mat og andre varer skal ikke benyttes i skoletida.»
Rektor Heidi Borgersen Almlid understreker at dette ikke har vært et omfattende problem ved skolen.
- Har et ansvar
- Vi snakker om noen få elever som har bestilt mat til skolen, men vi så at det skjedde. Dette er en ungdomsskole, og vi har et ansvar for elevene, også for deres helse. Det er en del av vårt oppdrag, og vi må ha kontroll, sier Almlid til Dagbladet.
Hun legger ikke skjul på at maten som ble bestilt fra leveringstjenestene gjerne var av det usunne slaget, som kebab eller burger.
Rektoren vil bare snakke for sin egen skole, men tenker at problemstillingen også gjør seg gjeldende på andre skoler.
- Det er nok en del foreldre som ikke synes noe særlig om at barna bestiller seg mat i lunsjen. Hvis noen skal kjøpe den type mat, setter det press på andre elever, og det vil vi ikke ha, sier Almlid.
Rektoren understreker at forbudet mot bestilling av junkfood i skoletida ikke har ført til dårlig stemning.
- På ingen måte. Vi har kantine hvor elevene kan kjøpe mat tre ganger i uka. Ellers baserer vi oss på at elevene bringer mat hjemmefra, sier Almlid.

- Økning
Pressesjef og leder for samfunnskommunikasjon i Foodora Norge, Mads Dokka Blybakken, sier at de ikke har fått tilbakemeldinger fra skoler, verken i Lillestrøm eller andre steder i landet, om at det har vært utfordringer knyttet til matlevering i lunsjpauser.
Generelt sett ser matleveringstjenesten likevel en økning i antall bestillinger rundt lunsjtid.
- Sammenliknet med andre land er vi nordmenn fortsatt veldig glade i matpakka vår, så det er ikke noen stor økning, men vi ser en utvikling. Vi ser også at leveringstjenestene vi tilbyr er svært populære i Lillestrøm, også blant de unge, men vi har faktisk flere i kundegruppa 35 til 44 år enn i kundegruppa 18 til 24 år, sier Blybakken til MittLillestrøm.