Sommerhytter:

- Skremt over dårlig brannsikkerhet

Etter å ha gjort flere hundre tilsyn, konkluderer Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) at det står dårlig til med brannsikkerheten i mange hytter. En dings kan halvere risikoen for å dø i brann.

STORE FORSKJELLER: VIB skriver at de merker stor forskjell på brannsikkerheten på hytter og i vanlige boliger. Foto: VIB
STORE FORSKJELLER: VIB skriver at de merker stor forskjell på brannsikkerheten på hytter og i vanlige boliger. Foto: VIB Vis mer
Publisert

Etter å ha gjort tilsyn i over 400 hytter i Vestfold, konkluderer Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) med at det står dårlig til med slokkeutstyr og varslingssystemer. Det skriver de på sine nettsider.

- Det er skremmende mange som enten mangler røykvarslere eller har gamle røykvarslere på hytta. Røykvarsler er kanskje det viktigste å ha på plass når det gjelder brannsikkerhet, sier Morten Jensen, feiersvenn i VIB.

- I tillegg står det dårlig til med slokkeutstyr. De som har slokkeutstyr, har gjerne for gamle brannslokkingsapparater og da er det ikke sikkert de fungerer, legger han til.

I Vestfold er det ifølge Statistisk sentralbyrå rundt 15 000 hytter. Dersom VIBs tall er representative for alle, kan hele 8 000 hytter mangle fungerende røykvarslere, skriver de.

- Den alene halverer risikoen for å dø i brann.

Pålagt å ha røykvarsler

Ifølge Morten Jensen kommer de over mange feil og avvik på skorsteiner og ildsteder på tilsynsrunder.

- En rekke av pipene og ildstedene er gamle og ikke så mye i bruk. Likevel er det viktig å vedlikeholde og utbedre feil ved piper og ildsteder, dersom de er i bruk.

VIBs feiere ser på pipe, ildsted og veileder hytteeiere om brannsikkerhet på tilsynet med fyringsanlegg i fritidsboliger.

- Vi opplever stort sett at hytteeierne tar til seg rådene og veiledningen vi kommer med og de ønsker å rette opp feil ved brannsikkerheten, sier Jensen.

Alle bygg der noen overnatter må ha røykvarsler og slokkeutstyr. VIB anbefaler i tillegg om å teste røykvarslerne hver gang man kommer til hytta, og at man bør ha minst en røykvarsler i hver etasje.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer