FHI om smittestopp-appen:

Skru den av

Du kan skru av sporinga, sier FHI. De vil imidlertid ikke at folk skal slette appen.

SMITTESTOPP: FHI sier at du fint kan skru av sporing i Smittestopp-appen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SMITTESTOPP: FHI sier at du fint kan skru av sporing i Smittestopp-appen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få måneder etter at Norge stengte ned i mars 2020, lanserte Folkehelseinstituttet (FHI) appen Smittestopp som skulle gjøre smittesporing enklere.

FHI har delvis slitt med å få folk til å ta i bruk appen, men fikk en liten oppsving etter at de sendte ut SMS til to millioner nordmenn med anbefaling om å installere den. Per 10. februar hadde 1,3 millioner personer lastet ned appen.

OVERVÅKING: Folkehelseinstituttet har nå lansert appen Smittestopp, som skal være et hjelpemiddel for å begrense spredningen av coronasmitten. Video: Per Ervland - Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Ikke lenger anbefalt

Men, åpner du appen i dag, vil du se et varsel fra FHI om at det ikke lenger er nødvendig å ha smittesporing aktivert.

«Du trenger ikke lenger varsle nærkontakter i Smittestopp, og kan skru av appen», står det i varselet med henvisning til sjekkliste for deg som har testa positivt for corona.

På sine nettsider skriver FHI at de samtidig anbefaler folk å ha Smittestopp på telefonen, slik at den raskt kan tas i bruk ved nye anbefalinger.

Skal du ut på reise i Europa, kan det dog være lurt å ha Smittestopp aktivert, ettersom appen er knyttet sammen med andre europeiske apper for smittesporing.

Jobber med ny funksjonalitet

Til DinSide forteller Roger Schäffer, fagdirektør Digitalisering i FHI, at en rekke smitteverntiltak ble opphevet av regjeringen 12. februar, deriblant anbefalingen om å varsle nærkontakter ved smitte. Det gjaldt også for Smittestopp-appen.

– Grunnen til at vi anbefaler å deaktivere appen, er at den per nå ikke trenger å samle informasjon på grunn av smittesporing, og brukerne vil også kunne spare litt batteri ved å deaktivere den. Vi ønsker imidlertid at vi har den i beredskap inntil videre.

– Hvilke erfaringer har dere gjort med appen siden lansering? Hva har vært bra/mindre bra?

– Det er utrolig bra at så mange som 1,3 millioner nordmenn har lastet ned appen. Personverninnstillingene er gode. Appen har også fungert veldig bra i seg selv, med over 90 prosent treffsikkerhet. Spesielt i begynnelsen av året ga svært mange brukere beskjed om smitte i appen, over 1300 beskjeder om smitte gikk ut på en av de travleste dagene. Det var bra, skriver Schäffer, men han skulle gjerne sett at enda flere brukte appen.

– Hvis enda flere hadde brukt appen, kunne den betydd enda mer for å få gitt beskjed om smitte spesielt til personer du har vært i nærheten av som du ikke kjenner i et åpnet samfunn. Men vi skulle hatt flere nedlastinger. Og vi fikk på plass en løsning for å rapportere om positiv selvtest akkurat litt for sent til at det var til nytte.

– Planlegger dere ytterligere utvikling av Smittestopp-appen?

– Vi har ingen umiddelbare utviklingsplaner, det viktigste vi fikk på plass nylig var muligheten til å rapportere om positiv selvtest, og det kan være til stor nytte hvis det skulle komme en større smittebølge for eksempel til høsten. Vi har imidlertid en liste over ønsket funksjonalitet fra vårt eksterne fagråd som vi utreder og som kan komme til utvikling hvis det mot formodning skulle bli behov fremover. Det viktigste nå er at alle brukere foreløpig beholder Smittestopp på telefonen, slik at den kan aktiveres ved behov.

PS. Det er rimelig enkelt å skru av smittesporing i Smittestopp: du åpner appen, trykker på «Skru av» og deretter bekrefter at du ønsker å skru av Smittestopp.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer