Skutt i været

Mistenker sammenheng med ny studie.

POPPIS: Denne appen har mange lastet ned i løpet av helga. Foto: Martin Kynningsrud Størbu.
POPPIS: Denne appen har mange lastet ned i løpet av helga. Foto: Martin Kynningsrud Størbu. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie viser at det er en sammenheng mellom snus og dødelig kreft, men FHI-forsker Tord Vedøy påpekte at tallene er små.

Kreftfare

Risikoen for kreft i spiserøret er over tre ganger så høy, og risikoen for bukspyttkjertelkreft er dobbelt så høy hos snusere enn hos andre, viser en ny studie som ble omtalt av NRK fredag.

I studien kommer det fram at det bare er for to de to krefttypene forskerne har mer enn lav tillit til hva tallene viser. Faren for spiserørskreft tredobles fra 0,016 prosent til 0,055 prosent og faren for kreft i bukspyttkjertelen dobles fra 0,072 til 0,15.

Vedøy poengterte at det er snakk om små størrelser. Om økningen er signifikant eller ikke, avhenger av hvor strenge kriterier man setter ettersom feilmarginen kan bli stor med så små tall.

- Det har å gjøre med hvor streng man er med statistisk sammenheng. Hadde man vært litt strengere, hadde mange av sammenhengene forsvunnet, sier Vedøy.

Skremmende

Nå melder Helsedirektoratet at antall nedlastinger av «Slutta»-appen skjøt i været samme dag.

- Vi må jo anta at det har en helt klar sammenheng, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Erlend Bø til P4 Nyhetene.

Ifølge kanalen ble den lastet ned 1239 ganger fredag. Dagen før ble den lastet ned 165 ganger, sistnevnte tilsvarer en dag på det jevne, ifølge kanalen.

Det er med god grunn at døren på vaskemaskinen bør stå åpen mellom hver vask. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Også lørdag var det mange som lastet ned appen. Da var antallet 739.

Han er klar på at rapporten er skremmende lesning.

- Men hvis det kan bidra til at flere slutter med disse produktene som er helseskadelige og avhengighetsskapende, da kommer det noe positivt ut av det.

Helsedirektoratet håper flere og flere etter hvert kaster seg på, og kvitter seg med snusen. Bø sier målet til helsemyndighetene er å etter hvert ha et helt tobakksfritt samfunn.

- Man må tåle litt abstinenser. Men man må ha med seg at det blir bedre etter hvert, sier Bø.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer