Ekspertens råd:

Slå til mot brunsneglen før du reiser på ferie

Det ligger an til en sommer med jevnt tilfang av den beryktede brunsneglen. Vil man kvitte seg med skadedyrene før neste generasjon klekkes, bør man handle nå.

BRUNSNEGLE: Ta brunsneglen før du reiser på ferie, råder biolog og snegleekspert Bjørn Arild Hatteland. 
Foto : Berit Roald / SCANPIX
BRUNSNEGLE: Ta brunsneglen før du reiser på ferie, råder biolog og snegleekspert Bjørn Arild Hatteland. Foto : Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vinteren har ikke vært av de strengeste, i alle fall ikke i Sør-Norge, så sneglen generelt har nok overlevd greit, sier biolog og snegleekspert Bjørn Arild Hatteland til NTB. Han er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi og Universitetet i Bergen.

Våren og forsommeren har bydd på mye tørt og varmt vær, men så har det blitt vått igjen. Så lenge det ikke blir en skikkelig tørkesommer, har sneglene det ganske greit, understreker biologen.

Ifølge Hatteland er 2020 et middels år for brunsneglen, eller brunskogsneglen, som den egentlig heter. Det ligger ikke an til å bli et ekstrem-år hva angår bestand – verken i den ene eller andre retningen.

– Slå til før ferien

Etter noen regnfylte dager er det imidlertid lettere å se brunsneglene langs veien, i parken eller i hagen. Hatteland råder folk som plages av skadedyrene, til å handle nå – ettersom mange begynner å bli store og fullvoksne.

– Hvis du er blant dem som er uheldig og har en del brunsnegler i år, så bør du gjøre en innsats før juli er omme. For de begynner å formere seg og legge egg utover i august-september, sier biologen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer