I fjor var erstatningene på rekordhøye 155 millioner kroner for forsikringsmeldte sykkeltyverier, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.
Dette er en økning på 19 prosent sammenlignet med året før. I 2022 ble det meldt inn 14.853 stjålne sykler og elsykler til forsikringsselskapene.
Jobber uforstyrret
Busstopp, kollektivknutepunkter og jernbanestasjoner utmerker seg som jaktmarker for sykkeltyver, ifølge kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.
- I lange perioder finnes det rett og slett ikke folk her, og tyvene kan derfor jobbe mer eller mindre uforstyrret, sier han.
Han ber folk være spesielt oppmerksomme på å ikke slippe uvedkommende inn både på sykkelhoteller, sykkelparkeringer på arbeidsplasser og på skoler. Å snike seg rett inn etter en som har adgang er en vanlig metode.

Farlig flåttsykdom sprer seg
- Skremt
Han peker også på at enkle vaierlåser praktisk talt ikke har noen motstandskraft mot verktøyene sykkeltyver benytter. En bøylelås, nesten uansett hvor billig den er, vil skape mer trøbbel og stjele tiden til en tyv.
Clementz har tidligere advart mot disse låsene overfor DinSide. Han har også selv testet dem ved å «stjele» sin egen sykkel.
- Jeg er skremt over hvor liten motstand vaierlåsene gir og hvor enkelt det er. Selve klippingen av de enkelte vaierne var over i løpet av et sekund eller to, sier han, har han tidligere uttalt.
Andre tips er å feste sykkelen i noe solid og fastmontert og å sette fra seg sykkelen på et sted der det er mange folk hele tiden. Unngå mørke portrom og parkér sykkelen på et opplyst sted. Husk å ta av ekstrautstyr, og gjerne både sete og forhjul.