Test av de nye bruskorkene

Slakter ny bruskork: – Ikke digg!

De nye bruskorkene er gode for miljøet, men har satt sinnene i kok. Vi har testet.

NY BRUSKORK: Coca-Cola har lansert en ny kork som henger fast på flasken. Dette er det mange som har reagert på, i hovedsak fordi det blir ubehagelig å drikke rett fra flaska. Derfor fikk vi to av Norges mest kjente brusentusiaster til å test korken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du fått med deg at bruskorken på Coca-Cola-flaskene har blitt ny? Coca-Cola Company er først ute i Norge med å implementere EUs nye plastdirektiv, og det har ikke gått ubemerket hen.

Bruselskere over hele landet slakter den nye korken. Vi har fått hjelp av to av Norges mest kjente brusentusiaster til å prøve de nye korkene, Bård Hoksrud fra FrP og brusblogger og artist Anders K. Smestad, også kjent som Oral Bee.

Hoksrud har tidligere kritisert tiltaket overfor DinSide.

– Det er for dumt hele greia. Tullete at man skal sitte på et kontor i Brüssel og bestemme dette, sa han til DinSide.

Han har imidlertid ikke prøvd den nye korken – før nå. I videoen over kan du se hva Hoksrud og Smestad synes om den nye løsningen.

TAR GREP: Det tar ikke Anders Smestad lang tid å få teken på den nye korken: For å unngå kork i nesen eller skrapemerker på kinnet: Bruk fingeren.
TAR GREP: Det tar ikke Anders Smestad lang tid å få teken på den nye korken: For å unngå kork i nesen eller skrapemerker på kinnet: Bruk fingeren. Vis mer

EU-direktiv

Kravet om at korken skal være festet til flaska er en del av EUs plaststrategi, det vil si en plan for hvordan vi skal unngå plast på avveie. Her heter det at alle korker skal være festet til flaskene innen 2024.

Men hvor stort er egentlig problemet med bruskorker på avveie? Ifølge Randi Haavik Varberg, informasjons- og markedsdirektør i Infinitum, selskapet som driver panteordningene for drikkevareemballasje i Norge, er det ikke snakk om enorme mengder.

– Korken er med på cirka 99 prosent av flaskene som pantes. Folk har en god refleks og setter på korken, sier Varberg til DinSide.

– Dette kan nok være et større problem i land uten gode pantesystemer, men her hjemme ser vi ikke på dette som et stort problem.

Korkene er laget av et litt annet materiale enn flaskene, men blir skilt ut prosessen og resirkulert separat.

– Flaske og kork kjøpes sammen, og skal pantes sammen. De fleste nordmenn er allerede flinke til å pante med korken på, og med de nye festekorkene vil enda færre korker mistes, kastes eller glemmes før panting, sa kommunikasjonsdirektør Inger Marie Ingdahl i Coca-Cola Norge i en pressemelding da nyheten ble kjent.

Miljøgrepene

Frivillig eller påtvunget, bryggeribransjen har tatt mange grep de siste åra for å gjøre emballasjen mer miljøvennlig, ikke alle like populære.

Da Aass Bryggerier annonserte at årets julebrus kommer på boks, ikke glassflaske, ble det relativt stor oppstandelse.

– Jeg har svart på forbrukerhenvendelser stort sett 100 prosent av tiden til nå i dag. Det er virkelig mye rare årsaker til at folk har behov for å lufte meningen sin. Lite av det logiske eller praktiske, skrev merkevareansvarlig Leif Eliassen i Aass Bryggerier i en e-post til DinSide.

Hos Ringnes Bryggerier, gikk Carlsbergs sekspakning fra plast til papir til såkalt Snap Pack, selv om sistnevnte løsning nå forkastes, ifølge Godt.no.

Langt mer populært har nok Coca-Colas miljøgrep, at alle deres flasker nå lages av resirkulert plast vært, det vil si: Endringen har ikke hatt noe særlig å si for forbrukerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer