Test av solkrem

Slakter solkrem fra luksusmerke

Det danske forbrukerrådet har testet 36 solkremer, og det viser seg at et av testens dyreste produkter kommer dårligst ut.

UNNGÅ: Denne solkremen fra Clinique ber det danske forbrukerrådet deg om å unngå, men den er ikke eneste verstingen i solkremtesten. Foto: Eilin Lindvoll.
UNNGÅ: Denne solkremen fra Clinique ber det danske forbrukerrådet deg om å unngå, men den er ikke eneste verstingen i solkremtesten. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Uansett om du skal være hjemme i Norge eller reise sydover i sommer, du huske å smøre deg med solkrem.

«Det er typisk norsk å være god», sa Brundtland en gang, men da snakket ikke den tidligere statsministeren om bruk av solkrem. Nordmenn bruker nemlig ikke nok solkrem når vi smører oss, eller smører oss ofte nok.

Lege Karim Sayed sa til KK i fjor at bør vi smøre oss med cirka to milligram solkrem per kvadratcentimeter hud, mens de fleste kun smører seg med halvparten av dette. I tillegg mener han at vi bør bruke minst solfaktor (SPF) 30, samt smøre oss annenhver time og etter at vi har badet.

Faktoren på flasken stemmer ikke med innholdet

Men, hva om du ikke kan stole på at faktoren på solkremtuben stemmer med kremen som er på innsiden? Dette er noe det danske forbrukerrådet Tænk har påpekt for flere produkter i en ny, omfattende test av solkremer og -sprayer (krever abonnement).

Hele 36 solkremer er lagt under lupen til det danske forbrukerrådet, og de beste solkremene får 70 prosent score, mot kun 12 prosent til bunnplasseringen, som attpåtil er en av de dyreste solkremene i testen.

Tænk har vektlagt flere kriterier i testen sin, blant annet kremenes UVA- og UVB-beskyttelse. Dette har de brukt anerkjente testlaboratorier til, hvor de har målt solkremenes beskyttelse for begge typer solstråler.

UVA-beskyttelsen skal være minimum en tredel av den angitte faktoren på flaska, og UVB-beskyttelsen skal være like høy som den lovede solfaktoren. Men, solkremene som lever opp til faktoren de lover, kan ikke skjerme 100 prosent for solen, så derfor er det maksimalt mulig å kun få bedømmelsen «god» fra Tænk.

Dette er de beste og verste solkremene

Så til testresultatene. Som sagt er det 36 solkremer og -sprayer som er testet, men ikke alle disse er vanlige å finne i norske butikker. Derfor har Dinside plukket ut de merkevarene som du sannsynligvis finner på matbutikken, apoteket eller parfymeriet her til lands.

Her er en oversikt over solkremene og score, hvor høy prosentandel er bra:

Solkrem Score
Avène Spray for Children SPF 50+70 prosent
Coop Änglamark Sun Spray Kids SPF 5069 prosent
La Roche Posay Anthelios Children Spray SPF 50+69 prosent
Vichy Idéal Soleil Solspray til barn SPF 50+69 prosent
Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced SPF 50+69 prosent
Avène Lait Sun Lotion SPF 3068 prosent
Coop Änglamark Sun Lotion SPF 3067 prosent
Nivea Sun Protect & Moisture SPF 3067 prosent
Avène Sun Spray SPF 3067 prosent
Nivea Sun Kids Sensitive Protect & Play SPF 50+64 prosent
Eucerin Sensitive Protect Kids Sun Spray SPF 50+64 prosent
Rudolph Organic Sun Body Lotion SPF 3060 prosent
Nuxe Sun Delicious Lotion SPF 3040 prosent
Lancaster Sun for Kids SPF 5037 prosent
Lancaster Sun Oil-free Milky Spray SPF 3035 prosent
Coop Änglamark Sun Spray til barn og voksne SPF 3020 prosent
Hawaiian Tropic Sun Protection Continous Spray SPF 3017 prosent
Clinique Mineral Sun Cream Lotion for Body SPF 3012 prosent

Dyrt betyr ikke bra

Clinique, som er blant kremene som kom dårligst ut, er også en av de dyreste i testen. Per 20. juni koster denne solkremen 285 kroner hos Vita og Kicks. «Solkremen fra Clinique holder ikke den lovede solfaktor, og vi kan derfor ikke anbefale den», heter det i Tænks begrunnelse.

Dinside har kontaktet Vita, som framholder at de er opptatt av å føre kvalitetsprodukter i sine butikker.

- Vi har fått svært begrenset med informasjon om denne testen, men har umiddelbart gått i nærmere samtaler med leverandøren for en redegjørelse av deres produkt. Inntil videre har vi valgt å stoppe salget av dette produktet, sier markedssjef Linda Erlingsen til Dinside.no.

VERSTING: Denne solkremen fra Clinique, som blant annet selges hos Vita og Kicks, kommer dårligst ut i solkremtesten. Foto: Eilin Lindvoll.
VERSTING: Denne solkremen fra Clinique, som blant annet selges hos Vita og Kicks, kommer dårligst ut i solkremtesten. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Vi ser for øvrig at to billigmerker, Garnier og Nivea, kommer svært godt ut i testen sammenlignet med de dyrere konkurrentene.

Coop på topp og bunn

Et annet interessant funn er Coops Änglamark-produkter, som både befinner seg på topp og bunn av lista.

Solsprayen for barn blir berømmet av Tænk med at den holder lovet solfaktor og er fri for en rekke problematiske ingredienser, mens solsprayen for barn og voksne får refs for at i stedet for lovet faktor 30, er den reelle faktoren til kremen SPF 23.

«Da det er vesentlig under SPF 30, får solkremen den laveste testbedømmelse», skriver Tænk.

Trekker testen i tvil: - Forundret

Coop Trading, kjedens innkjøpsselskap i Norden, er forundret over testresultatene til Tænk for det ene Änglamark-produktet. De trekker testen i tvil, da de har foretatt egne tester av samme solkrem og kommet til et helt annet resultat, som er i tråd med det produktet lover.

- Det ble også gjennomført en ny test på samme produksjonslinje etter at Tænk publiserte sin test, og også denne gangen var resultatene fine, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge til Dinside.no.

Begge testene, samt alle de foregående testene, kommer ut med et helt annet resultat enn det Tænk har kommet frem til. Coop har målt UVB-beskyttelsen til over 30, samt UVA over 10 i Änglamarks solspray til barn og voksne.

- Vi er forundret over resultatet. Änglamarks solprodukter har kommet ut blant de beste solkremene i en rekke tester, blant annet når Forbrukerrådet i Norge har testet, og kvalitet skal være høy, sier Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer