Slår alarm: - Dypt bekymret

Selv om det varme vårværet lar vente på seg her til lands, slår klimaforskerne alarm om de nåværende klimaendringene. De frykter at sommerens hetebølger kan få enda større konsekvenser enn fjorårets.

HØYE TEMPERATURER: Forskere ser uvanlig høye temperaturer i Europa, og 2023 forventes å bli enda varmere enn fjoråret. Foto: Skjermdump Tropicaltidbits
HØYE TEMPERATURER: Forskere ser uvanlig høye temperaturer i Europa, og 2023 forventes å bli enda varmere enn fjoråret. Foto: Skjermdump Tropicaltidbits Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om mange av dem som lever på den nordlige halvkule trolig har fått vinteren opp i halsen, var den et lite avbrekk for de landene som opplevde ekstrem-varme.

I møte med historisk lite nedbør og varmt vær, ble skianlegg stengt, og kjente kanaler tørre, og for de som livnærer seg på turismen, har det vært intet mindre enn ødeleggende.

For reisende har det gitt et urovekkende glimt av hva som er i vente.

Belarus, Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Latvia, Litauen, Polen, Nederland, Spania og Sveits ønsket det nye året velkommen med rekordhøye temperaturer.

- Jeg har aldri sett noe lignende. Noensinne, tvitret klimaforsker Ryan Stauffer fra NASA, og la til;

«Klimakonsekvensene er for vanskelig å ignorere.»

Kristin Aunan, forskningsleder ved Cicero Senter for klimaforskning, er for tiden prosjektleder for EU-prosjektet «Exhuastion», som ser på økte temperaturer og hetebølger i kombinasjon med luftforurensning.

- Fra analysene som er gjort så langt ser vi en tydelig sammenheng mellom temperaturer og dødelighet i europeiske byer.

Aunan sier det er bekymringsfullt med de økende temperaturene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.