Slår alarm: - Dypt bekymret

Selv om det varme vårværet lar vente på seg her til lands, slår klimaforskerne alarm om de nåværende klimaendringene. De frykter at sommerens hetebølger kan få enda større konsekvenser enn fjorårets.

HØYE TEMPERATURER: Forskere ser uvanlig høye temperaturer i Europa, og 2023 forventes å bli enda varmere enn fjoråret. Foto: Skjermdump Tropicaltidbits
HØYE TEMPERATURER: Forskere ser uvanlig høye temperaturer i Europa, og 2023 forventes å bli enda varmere enn fjoråret. Foto: Skjermdump Tropicaltidbits Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om mange av dem som lever på den nordlige halvkule trolig har fått vinteren opp i halsen, var den et lite avbrekk for de landene som opplevde ekstrem-varme.

I møte med historisk lite nedbør og varmt vær, ble skianlegg stengt, og kjente kanaler tørre, og for de som livnærer seg på turismen, har det vært intet mindre enn ødeleggende.

For reisende har det gitt et urovekkende glimt av hva som er i vente.

Belarus, Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Latvia, Litauen, Polen, Nederland, Spania og Sveits ønsket det nye året velkommen med rekordhøye temperaturer.

- Jeg har aldri sett noe lignende. Noensinne, tvitret klimaforsker Ryan Stauffer fra NASA, og la til;

«Klimakonsekvensene er for vanskelig å ignorere.»

Kristin Aunan, forskningsleder ved Cicero Senter for klimaforskning, er for tiden prosjektleder for EU-prosjektet «Exhuastion», som ser på økte temperaturer og hetebølger i kombinasjon med luftforurensning.

- Fra analysene som er gjort så langt ser vi en tydelig sammenheng mellom temperaturer og dødelighet i europeiske byer.

PROSJEKT: Kristin Aunan, forskningsleder ved Cicero Senter for klimaforskning, er for tiden prosjektleder for EU-prosjekter «Exhuastion». Foto: Privat
PROSJEKT: Kristin Aunan, forskningsleder ved Cicero Senter for klimaforskning, er for tiden prosjektleder for EU-prosjekter «Exhuastion». Foto: Privat Vis mer

Aunan sier det er bekymringsfullt med de økende temperaturene.

- Uvanlig varmt vær på uvanlige tidspunkter, skal man være ekstra oppmerksomme på når det gjelder mulige helseeffekter, spesielt hos sårbare grupper og særlig de eldre.

- Vi ser at det er uvanlig høye temperaturer nå.

Frykter fatale konsekvenser

Sommeren 2022 rammet ekstremt høye temperaturer Sør-Europa. I beste fall gjorde dette livet ekstremt ubehagelig - både for lokalbefolkningen og turister.

I verste fall, forårsaket det dødsfall, skogbranner, tørke og avlingssvikt.

Sørvest i Frankrike ble det målt hele 42 grader og i Sevilla og Cordoba sør i Spania var det helt oppe i 44 grader. Men også i London ble det rekordhøye temperaturer.

- Sør-Europa er det varmeste området, og der registrerer man også de høyeste ekstremtemperaturene på vårt kontinent. Men for første gang var også London oppe i 40 grader, sier Aunan,

De rekordhøye temperaturene i juli, var også en medvirkende årsak til det utløste snøskredet i de italienske Dolomittene. Dette snøskredet tok livet av 11 fjellklatrere, og skadet åtte.

Forskeren sier at hetebølger er noe vi må forvente mer av framover.

- Det er absolutt bekymringsfullt. Vi har hatt flere store hetebølger med akutt dødelighet. I 2003 var det også en kraftig hetebølge i Sør-Europa, hvor det ble estimert rundt 70 000 for tidlige dødsfall.

DUKKERT: Noen av innbyggerne i London måtte dukke hodet i fontenen ved Trafalgar Square i den intense varmen sommeren 2022. Foto: Aaron Chown / Pa Photos
DUKKERT: Noen av innbyggerne i London måtte dukke hodet i fontenen ved Trafalgar Square i den intense varmen sommeren 2022. Foto: Aaron Chown / Pa Photos Vis mer

- Da ble mange oppmerksomme på hvor farlige hetebølger er. Siden 2003 har det vært flere kraftige hetebølger i Europa. På grunn av økt oppmerksomhet rundt helseeffektene av hetebølger har mange steder innført varslingssystemer som ser ut til å redusere dødeligheten.

I 2023 forventes det å bli enda varmere enn fjoråret.

Dette er delvis fordi et tilbakevendende avkjølende værmønster, kjent som La Niña, går mot slutten for denne gang. Dette kommer på toppen av allerede økende temperaturer grunnet klimagassutslipp. Det melder blant annet Storbritannias Met Office.

- Akkurat hvor det kan treffe dette året er vanskelig å si. Men alvorlige hetebølger treffer ikke nødvendigvis kun i Sør-Europa lenger, sier Aunan.

- Bekymringsfullt

Men hvordan kan dette ekstremværet komme til å påvirke ferien din?

Overfor Flysmart24 sier klimaforsker Rasmus E. Benestad at han frykter at den voldsomme og langvarige heten i Sør-Europa kan komme til å gjenta seg denne sommeren

SPANIA: Spania herjes av en voldsom hetebølge som har ført til flere skogbranner. Video: AP Vis mer

- Jeg diskuterte dette med europeiske kolleger denne uka. Sesongvarslene er notorisk usikre for Europa, men det er likevel en betydelig fare for hetebølge i Europa denne sommeren på grunn av snøsituasjonen i Alpene. Vi ser også et større mønster rundt hele jordkloden med ting som vi aldri har sett noe liknende før, og som kan knyttes til klimaendringene. sier Benestad til Flysmart24.

Han legger også til at nordmenn på ferie i Sør-Europa må forberede seg på høye temperaturer enn tidligere.

- Det er vel så bekymringsfullt at det også blir tørt og vannmangel. En alvorlig konsekvens kan dessuten bli mer omfattende skogbranner og dårlig luftkvalitet forbundet med dem, forteller han til nettstedet.

Rasmus Benestad
Rasmus Benestad Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer