Stor studie om prostatakreft:

Slår alarm etter melkefunn

Drikker du mye melk? Da bør du få med deg dette.

MELK: I studien fant forskere ut at menn som drikker melk, har større risiko for å utvikle prostatakreft. Illustrasjonsfoto: Samfoto/NTB
MELK: I studien fant forskere ut at menn som drikker melk, har større risiko for å utvikle prostatakreft. Illustrasjonsfoto: Samfoto/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her til lands er det mange som liker å starte dagen med et glass melk. Etter å ha lest dette, kan det hende du vil endre frokostvanene dine:

Ifølge en studie publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition, kan det å drikke melk øke risikoen for prostatakreft.

Denne saken har vært publisert tidligere, men innholdet i artikkelen er like gjeldende i dag.

MAT: Mye mat tåler å bli fryst ned, og dette gjelder blant annet de fleste melkeprodukter, som ost, fløte og rømme. Video: Berit B. Njarga Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Størst økning i risiko

Det har forskere ved Loma Linda-universitetet i California kommet fram til ved å se på ei gruppe bestående av 28 000 amerikanske menn.

Mot slutten av studien hadde 1254 av deltakerne utviklet prostatakreft.

Det skriver det vitenskapelige nettstedet Study Finds.

Forskere undersøkte om det var noen sammenheng mellom det at menn drikker kumelk og risikoen for å utvikle denne krefttypen.

Det var det, men ifølge studiens hovedforfatter Gary Fraser er det ikke slik at jo mer melk du drikker, jo mer utsatt er du:

- Den største økningen i risiko kommer når du kommer til 150 gram. Det er akkurat som om en slags biologisk eller biokjemisk sti blir mettet når du drikker rundt to tredjedeler av en kopp melk om dagen, sier Fraser til nyhetsbyrået South West News Service.

25 prosent høyere risiko

Dermed kom forskerne til følgende konklusjon:

Menn som drikker minst 4,25 desiliter melk daglig har 25 prosent høyere risiko for å utvikle sykdommen, enn de som drikker rundt 1,2 desiliter.

- En tolkning er at melkeprodukter, eller en tett beslektet ukjent risikofaktor, er knyttet til risikoen for å utvikle prostatakreft, sier Fraser til SWNS.

MR MELK: Han ble en snakkis i 2011 med sin rolle i hvit dressjakke i en norsk reklamefilm, og han blir fortsatt gjenkjent avslører han. Video: Tine Vis mer

Er du kvinne og glad i å drikke melk, føler du deg kanskje lettet nå? Vel, ikke pust ut riktig ennå:

De samme forskerne har tidligere påvist en sammenheng mellom det å drikke melk og brystkreft hos kvinner.

Økte risikoen for brystkreft

Studien fra 2020, som ble publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet International Journal of Epidemiology, fant at selv små mengder melk kan øke risikoen for brystkreft hos kvinner.

- Det å drikke så lite som 0,5 til 0,8 desiliter kumelk daglig var knyttet til en 30 prosent økt risiko for brystkreft, sa Fraser i en pressemelding.

Videre forklarte han at å drikke opp til én amerikansk kopp (tilsvarende 2,36 desiliter) om dagen, økte denne risikoen opp til 50 prosent.

For kvinner som drakk to til tre kopper om dagen (4,7 desiliter til 7 desiliter) økte risikoen videre opp til henholdsvis 70 og 80 prosent.

- Parallellene mellom vår studie om brystkreft hos kvinner fra ett år siden og denne studien som er relatert til menn, er slående. Det virker som om de samme biologiske mekanismene er i spill, sier Fraser til SWNS.

Kjønnshormoner

En forklaring kan være at kumelk inneholder kjønnshormoner. Opp mot 75 prosent av melkekuer er gravide, og prostatakreft er følsom overfor hormoner, ifølge Study Finds.

Nettstedet viser til at tidligere forskningsrapporter har koblet melkeinntak og andre dyreproteiner med høyere nivåer av et hormon kalt insulin-liknende vekstfaktor-1 (IGF-1).

Dette hormonet skal ha blitt koblet til utviklingen av spesifikke krefttyper, blant annet prostatakreft - men også brystkreft hos kvinner.

- IGF-1 et protein av stor betydning for normal vekst og utvikling hos mennesket. Men denne vekstfaktoren er også en potent vekststimulator for en rekke kreftcellelinjer. Høye nivåer av IGF-I i blodet er også vist å være en risikofaktor for utvikling av en rekke kreftformer, deriblant brystkreft hos kvinner, skriver Universitetet i Bergen.

Yoghurt og ost er trygt

Nå oppfordrer forskerne melkedrikkere til å bytte til veganske alternativer, som for eksempel soyamelk, hvetemelk eller nøttemelk.

Melkeprodukter som yoghurt og ost skal imidlertid være trygge å innta, da det ikke er funnet liknende koblinger til prostatakreft.

Ifølge studiens forfattere kan det skyldes at potensielt skadelige hormoner og proteiner forsvinner fra melka idet den blir fermentert.

Professor Gary Fraser sier at fenomenet omfatter både skummet melk, lettmelk og helmelk.

Han har en klar advarsel til dem som har en familiehistorie med prostatakreft eller andre risikofaktorer: Vær forsiktig med å innta selv moderate mengder kumelk, inntil risikoen er bedre kartlagt.

Han råder derfor menn som tror de har høyere enn gjennomsnittlig risiko for å utvikle prostatakreft til å vurdere ikke-animalske alternativer.