Slår alarm: - Farlig

Leger advarer etter ny studie om søtningsmiddel.

ROPER VARSKO: Forskere går ut med funnene deres i ny studie om sukkeralkoholet. Shutterstock / NTB
ROPER VARSKO: Forskere går ut med funnene deres i ny studie om sukkeralkoholet. Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En sukkererstatning kalt erythritol, som ofte blir brukt som søtnings- eller tykningsmiddel, har blitt knyttet til blodpropp, hjerneslag, hjerteinfarkt og død, ifølge en ny omfattende studie.

- Risikograden var ikke beskjeden, sa hovedstudieforfatter og lege Stanley Hazen, direktør for senteret for kardiovaskulær diagnostikk og forebygging ved Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Dobbel sannsynlighet

Personer med risikofaktorer for hjertesykdom, som for eksempel diabetes, hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å få hjerteinfarkt eller hjerneslag hvis de hadde de høyeste nivåene av erytritol i blodet. Studien ble publisert mandag i tidsskriftet Nature Medicine.

- Hvis blodnivået av erytritol var iblant de øverste 25 prosentene sammenliknet med de nederste 25, var det omtrent dobbelt så høy risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er på nivå med de sterkeste hjerterisikofaktorene, som diabetes, skriver Hazen i studien.

Ytterligere laboratorie- og dyreforskning presentert i studien viste at erytritol så ut til å få blodplater til å koagulere lettere, som i verste fall kan føre til blodpropper.

- Jeg slår sjelden alarm om slike ting, men dette er noe jeg tror vi må se nøye på, sier han.

- Økte tusen ganger

I et av studiens faser, drakk åtte deltakere en drikk som inneholdt 30 gram erytritol, mengden mange mennesker i USA konsumerer i løpet av ei uke, sa Hazen. Blodprøver i løpet av de neste tre dagene sporet erytritolnivåer og koagulasjonsrisiko hos de frivillige.

- 30 gram var nok til at blodnivået av erytritol økte tusen ganger mer enn før de drakk drikken, sier Hazen.

- Nivået ble forhøyet over terskelen og økte koagulasjonsrisikoen i de følgende to til tre dagene, forteller Hazen om analysen.

Forskerne undersøkte blodet fra mer enn 4000 personer i USA og Europa.

- Alarmerende

- Dette høres absolutt alarmerende ut, sier Andrew Freeman til CNN, direktør for kardiovaskulær forebygging og velvære ved National Jewish Health.

Freeman er regnes som en ekspert innen feltet, men var ikke involvert i selve studien.

- Selvfølgelig er det nødvendig med mer forskning, men i en overflod av forsiktighet kan det være fornuftig å begrense erytritol i kostholdet ditt for nå, sier Freeman.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

- Tar det på alvor

Daglig leder Asgeir Ruud i Funksjonell Mat, selskapet bak Sukrin-produktene, sier han er svært overrasket over funnene til NTB.

- Vi tar denne studien absolutt på alvor. All forskning som er gjort på erytritol fram til nå, har unisont utelukket at det finnes noen risiko for skadevirkninger ved inntak, så denne nye studien var svært uventet. Per i dag er konklusjonen at det må gjøres mer forskning på området, og vi kommer til å følge nøye med på utviklingen, sier han til NTB.

Sukrin-produkter og bakemikser er svært populært, ikke bare i Norge, men i store deler av verden, som alternativ til sukker og sukkerholdig mat.

- Det vi registrerer, er at det er brukt store doser erytritol i forsøkene, og at studien er gjort på mennesker som allerede har livsstilssykdommer. Det er mulig at det i fremtiden vil komme en mengdebegrensning på daglig inntak av erytritol, sier Ruud.

Uenig

Calorie Control Council, en bransjeforening, kom med motsvar overfor CNN om studien.

- Resultatene av denne studien er i strid med tiår med vitenskapelig forskning som viser at søtningsmidler med reduserte kalorier som erythritol er trygge, som er dokumentert av globale regulatoriske tillatelser for deres bruk. i mat og drikke, sier Robert Rankin, rådets administrerende direktør, i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer