Slår alarm: - Farlig

Leger advarer etter ny studie om søtningsmiddel.

ROPER VARSKO: Forskere går ut med funnene deres i ny studie om sukkeralkoholet. Shutterstock / NTB
ROPER VARSKO: Forskere går ut med funnene deres i ny studie om sukkeralkoholet. Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En sukkererstatning kalt erythritol, som ofte blir brukt som søtnings- eller tykningsmiddel, har blitt knyttet til blodpropp, hjerneslag, hjerteinfarkt og død, ifølge en ny omfattende studie.

- Risikograden var ikke beskjeden, sa hovedstudieforfatter og lege Stanley Hazen, direktør for senteret for kardiovaskulær diagnostikk og forebygging ved Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Dobbel sannsynlighet

Personer med risikofaktorer for hjertesykdom, som for eksempel diabetes, hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å få hjerteinfarkt eller hjerneslag hvis de hadde de høyeste nivåene av erytritol i blodet. Studien ble publisert mandag i tidsskriftet Nature Medicine.

- Hvis blodnivået av erytritol var iblant de øverste 25 prosentene sammenliknet med de nederste 25, var det omtrent dobbelt så høy risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er på nivå med de sterkeste hjerterisikofaktorene, som diabetes, skriver Hazen i studien.

Ytterligere laboratorie- og dyreforskning presentert i studien viste at erytritol så ut til å få blodplater til å koagulere lettere, som i verste fall kan føre til blodpropper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer