Slår alarm: - Farlige stoffer

En ny undersøkelse viser at en rekke halloween-produkter inneholder for høye verdier av farlige stoffer.

PASS PÅ: Flere halloween-produktene inenholder for høye nivåer av farlige stoffer. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Kemikalieinspektionen
PASS PÅ: Flere halloween-produktene inenholder for høye nivåer av farlige stoffer. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Kemikalieinspektionen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets halloween-feiring nærmer seg med stormskritt, og det er nok mange som allerede har kjøpt inn kostymer og dekorasjoner til årets skumleste dag.

Men har du bestilt varer på nett, kan det hende at du bør sende noen av det i retur.

En undersøkelse fra svenske Kemikalieinspektionen viser at flere leker og barneprodukter inneholder for høye nivåer av farlige stoffer. 44 av 297 leker og barneprodukter inneholdt nemlig høyere konsentrasjoner enn loven tillater.

ADVARER: Eksperter advarer mot å bruke én spesiell del av halloween-kostymet feil. Vis mer

35 av produktene som ble undersøkt var halloweenartikler og sju av dem hadde for høye av nivåer av farlige stoffer.

- Stoffene utgjør i de fleste tilfeller ingen akutt risiko for barns helse, men de bidrar til den totale eksponeringen av farlige stoffer som barn utsettes for, og mange av dem har egenskaper som kan gi helseproblemer dersom de utsettes for dem over lengre periode, sier Frida Ramström, som er inspektør ved Kemikalieinspektionen.

TV 2 omtalte saken først.

- Forbrukerens ansvar

Produktene i undersøkelsen ble kjøpt i svenske nettbutikker og butikker, men de mest problematiske funnene ble gjort fra virksomheter utenfor Europa.

Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, forteller til DinSide at norske forbrukere bør være varsomme når man handler fra nettbutikker utenfor Europa.

- Spesielt når det gjelder leker og ting til barn. Dette er nettbutikker der det er større sjans for at du ender om et produkt som ikke er lovlig i Europa. Handler du i butikker utenfor EU/EØS, som Kina, USA og Taiwan, er det også ditt ansvar å sørge for å dokumentere at produktene tilfredsstiller europeiske krav om helse, miljø og sikkerhet.

Han fortsetter:

- I tillegg til produkter som kanskje er fulle av helse- og miljøskadelige stoffer, risikerer du høye toll- og portogebyrer. Dersom varen ikke lever opp til forventningene må du selv sørge for å betale for returfrakt. Det kan bli en kostbar affære.

LEDER FOR FORBRUKERPOLITIKK: Gunstein Instefjord. Foto: John Trygve Tollefsen
LEDER FOR FORBRUKERPOLITIKK: Gunstein Instefjord. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

Instefjord kommer også med følgende tips:

  • Finner du ingen kontaktinformasjon til selskapet utenom et kontaktskjema bør du være kritisk. Har du hørt om butikken før? Ta også en nøye titt på produktbeskrivelsen, bildeteksten og eventuelle brukeranmeldelser.
  • Om tekstene på nettsida du vil handle fra åpenbart er traktert gjennom en oversettelsesrobot og er full av feil er sjansen stor for at varen du er i ferd med å bestille også er det.

Flere skadelige stoffer

I produktene ble det funnet ftalater, kadmium, bly, nitrosaminer, bisfenol A, kortkjedete klorparafiner og formaldehyd.

Ifølge Miljøstatus kan ftalater være hormonforstyrrende og skade forplantningsevnen, mens FHI beskriver kadmium som et tungmetall som hoper seg opp i kroppen og som kan gi nyreskader. Bisfenol A beskrives som et hormonhermende stoff av FHI.

Seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans, forteller til TV 2 at de ser alvorlig på funnene til Kemikalieinspektionen.

- Det er grunn til å tro at vi ville gjort tilsvarende funn i Norge. Markedene er globaliserte og i stor grad like.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer