Slår alarm: - Ikke holdbart

I gjennomsnitt brenner det på søppelplasser én gang i uka. Fire av fem branner oppstår på grunn av batterier, og nå krever bransjen at myndighetene tar tak.

BRANN: Det brenner i gjennomsnitt én gang i uka på norske avfallsanlegg. Her fra en brann på anlegget til Returkraft på Langemyr i 2021. Foto: KBR/UAS Norway, Anders Martinsen/NTB
BRANN: Det brenner i gjennomsnitt én gang i uka på norske avfallsanlegg. Her fra en brann på anlegget til Returkraft på Langemyr i 2021. Foto: KBR/UAS Norway, Anders Martinsen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en samfunnsutfordring, fordi vi bruker stadig mer duppeditter og elektriske ting. Batteriene blir også sterkere, skal føre deg lengre, har mer energi og restenergi igjen i seg, sier direktør for samfunnskontakt Kåre Fostervold i Avfall Norge til NRK.

Mellom januar 2016 og dagens dato er det registrert 399 branner i avfallsanlegg i Norge, ifølge oppdaterte tall fra Direktoratet for samfunnstrygghet og beredskap (DSB).

Det tilsvarer omtrent én brann hver sjuende dag.

BRANNSIKKERHET: Disse tipsene kan komme godt med, særlig om det er lenge siden du tok en sjekkrunde på brannslukningsapparatet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Både Avfall Norge og Norsk Industri har tatt opp bekymringen i et brev til stortingspolitikere og departement. I juni kom et svar, skrevet i fellesskap av Miljødirektoratet og DSB.

Det mest konkrete tiltaket er at de som selger batterier må sørge for å bidra at minst 65 prosent av solgte batterier blir samlet inn.

Fostervold er imidlertid ikke fornøyd og mener det må gjøres mer.

- Det er ikke holdbart. Hadde dette være innafor en annen bransje, så er jeg sikker på at det hadde vært et ramaskrik. Her må vi gjøre kraftfulle tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer