Svenskehandel

Slår alarm: - Kan framkalle kreft

Dette bør du passe på om du skal handle julemat i Sverige.

JULESKINKE: Mange drar til Sverige for å gjøre unna julehandelen. Da er det er én ting du skal være obs på, særlig om du spiser mye rødt kjøtt gjennom hele året. Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl / NTB
JULESKINKE: Mange drar til Sverige for å gjøre unna julehandelen. Da er det er én ting du skal være obs på, særlig om du spiser mye rødt kjøtt gjennom hele året. Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vær obs på ingrediensene i julematen din, og spesielt om du skal handle i Sverige.

I en ny rapport fra EUs myndighet for matvaresikkerhet, EFSA, advares det nemlig om et tilsetningsmiddel som ofte brukes i svenske kjøttprodukter - deriblant svensk juleskinke.

Det skriver svenske SVT.

Usunne mengder

EFSA har nemlig funnet ut at nitritt, som gir skinka den karakteristiske rosa fargen, utgjør en større helsefare enn det man tidligere har trodd.

Nå sier EFSA-sjef Berhard Uhl at bruken av nitritt må ned, ifølge SVT:

- Funnene fra vår undersøkelse er bekymringsfulle. Det er ikke bare snakk om forskning, her må bruken av nitritt i kjøttprodukter reduseres, sa Uhl under en spørretime ved EU-parlamentet i november.

Det har lenge vært diskutert hva slags risiko som følger bruk av nitritt, og nå har EFSA kommet med et tydelig svar:

Studien viser at det er sannsynlig at folk i alle aldersgrupper får i seg usunne mengder av tilsetningsstoffet, melder SVT.

Tidligere i år påviste også en fransk studie en sammenheng mellom nitrosaminer og tykktarmskreft.

Trolig kreftframkallende

Når konserveringsmiddelet nitritt tilsettes til mat, kan stoffet reagere med aminholdige forbindelser i maten, og danne noe som kalles nitrosaminer.

Det skriver det norske Folkehelseinstituttet. Flyktige nitrosaminer er en gruppe kjemiske stoffer, hvor­av flere er kreftframkallende i forsøksdyr. De er trolig også kreftframkallende for mennesker, skriver FHI i en annen infoartikkel.

PINNEKJØTT: Visste du at det finnes et triks for å få vannet ut pinnekjøttet raskere? Trikset bør ifølge Matprat kun brukes som en nødløsning når du har glemt å vanne ut pinnekjøttet. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

- I næringsmidler har man først og fremst funnet nitrosaminer i nitrittbehandlede kjøttvarer og blant røkte og tørkede næringsmidler og øl, forklarer FHI.

Da Norge, Sverige og Danmark skulle tilpasse seg EU, ble de pålagt å følge EUs regelverk om tilsetting av nitritt.

Lavere mengder i Norge

Danmark ville ha fritak fra dette regelverket, og gikk til sak mot EU-kommisjonen. I 2003 fikk landet medhold, og som en følge av dette fikk Danmark og Norge opprettholde sitt gjeldende regelverk.

Det betyr at det her til lands er tillatt med lavere mengder nitritt i mat, enn det er i Sverige. I dag er det bare tillatt å bruke nitritt som tilsetningsstoff i begrensede mengder til malte kjøttprodukter, skriver FHI.

- Det er ikke er gjort beregninger på nitritteksponering i den norske befolkning, men bruken er så begrenset at helserisikoen må anses som neglisjerbar, opplyser de videre.

Tilsetningstoffene nitritt og nitrat heter E249-E252 på innholdsfortegnelsen. I Norge er to salter av nitrat og nitritt (kalium/natrium-nitrat/nitritt, E249, 250, E251 og E252) tillatt brukt, men med mengdebegrensning, opplyser Mattilsynet.

RIBBE: Er du usikker på hva du skal se etter på ribba før du kjøper den? Det får du svar på her. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Etter det nye, oppsiktsvekkende funnet er EU nå i gang med å skjerpe reglene. Nå skal også Sverige vurdere nye grenseverdier for nitritt i maten.

500 gram i uka

Emma Halldin Ankarberg, som er toksikolog ved det svenske Livsmedelverket, sier til SVT at risikoen blir påvirket av hvor mye man eksponeres for nitrosaminer i mat. I Sverige er det gjeldende rådet å ikke spise mer enn 500 gram rødt eller tørket kjøtt i uka.

Hun understreker imidlertid at man ikke bør være bekymret for svensk juleskinke eller annen julemat.

- Nei, man trenger ikke å være bekymret. I jula er det tradisjon at vi spiser mye skinke og annet kjøtt. Helserisikoen øker ikke når vi spiser juleskinke noen uker i året. Om man derimot vet at man spiser mye rødt kjøtt og tørket kjøtt gjennom hele året, syns jeg - både for helsa og for miljøet sin skyld - at man kan prøve å legge om til mer vegetarkost, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer