Vær obs på ingrediensene i julematen din, og spesielt om du skal handle i Sverige.
I en ny rapport fra EUs myndighet for matvaresikkerhet, EFSA, advares det nemlig om et tilsetningsmiddel som ofte brukes i svenske kjøttprodukter - deriblant svensk juleskinke.
Det skriver svenske SVT.
Usunne mengder
EFSA har nemlig funnet ut at nitritt, som gir skinka den karakteristiske rosa fargen, utgjør en større helsefare enn det man tidligere har trodd.
Nå sier EFSA-sjef Berhard Uhl at bruken av nitritt må ned, ifølge SVT:
- Funnene fra vår undersøkelse er bekymringsfulle. Det er ikke bare snakk om forskning, her må bruken av nitritt i kjøttprodukter reduseres, sa Uhl under en spørretime ved EU-parlamentet i november.

Småkryp lever i juletreet ditt
Det har lenge vært diskutert hva slags risiko som følger bruk av nitritt, og nå har EFSA kommet med et tydelig svar:
Studien viser at det er sannsynlig at folk i alle aldersgrupper får i seg usunne mengder av tilsetningsstoffet, melder SVT.
Tidligere i år påviste også en fransk studie en sammenheng mellom nitrosaminer og tykktarmskreft.
Trolig kreftframkallende
Når konserveringsmiddelet nitritt tilsettes til mat, kan stoffet reagere med aminholdige forbindelser i maten, og danne noe som kalles nitrosaminer.
Det skriver det norske Folkehelseinstituttet. Flyktige nitrosaminer er en gruppe kjemiske stoffer, hvorav flere er kreftframkallende i forsøksdyr. De er trolig også kreftframkallende for mennesker, skriver FHI i en annen infoartikkel.
- I næringsmidler har man først og fremst funnet nitrosaminer i nitrittbehandlede kjøttvarer og blant røkte og tørkede næringsmidler og øl, forklarer FHI.
Da Norge, Sverige og Danmark skulle tilpasse seg EU, ble de pålagt å følge EUs regelverk om tilsetting av nitritt.
Lavere mengder i Norge
Danmark ville ha fritak fra dette regelverket, og gikk til sak mot EU-kommisjonen. I 2003 fikk landet medhold, og som en følge av dette fikk Danmark og Norge opprettholde sitt gjeldende regelverk.

Vekker harme:- Kødder du?!
Det betyr at det her til lands er tillatt med lavere mengder nitritt i mat, enn det er i Sverige. I dag er det bare tillatt å bruke nitritt som tilsetningsstoff i begrensede mengder til malte kjøttprodukter, skriver FHI.
- Det er ikke er gjort beregninger på nitritteksponering i den norske befolkning, men bruken er så begrenset at helserisikoen må anses som neglisjerbar, opplyser de videre.

Enorm gin-test: - Perfekt!
Tilsetningstoffene nitritt og nitrat heter E249-E252 på innholdsfortegnelsen. I Norge er to salter av nitrat og nitritt (kalium/natrium-nitrat/nitritt, E249, 250, E251 og E252) tillatt brukt, men med mengdebegrensning, opplyser Mattilsynet.
Etter det nye, oppsiktsvekkende funnet er EU nå i gang med å skjerpe reglene. Nå skal også Sverige vurdere nye grenseverdier for nitritt i maten.
500 gram i uka
Emma Halldin Ankarberg, som er toksikolog ved det svenske Livsmedelverket, sier til SVT at risikoen blir påvirket av hvor mye man eksponeres for nitrosaminer i mat. I Sverige er det gjeldende rådet å ikke spise mer enn 500 gram rødt eller tørket kjøtt i uka.

Elis (49) gave forsvant - advarer andre
Hun understreker imidlertid at man ikke bør være bekymret for svensk juleskinke eller annen julemat.
- Nei, man trenger ikke å være bekymret. I jula er det tradisjon at vi spiser mye skinke og annet kjøtt. Helserisikoen øker ikke når vi spiser juleskinke noen uker i året. Om man derimot vet at man spiser mye rødt kjøtt og tørket kjøtt gjennom hele året, syns jeg - både for helsa og for miljøet sin skyld - at man kan prøve å legge om til mer vegetarkost, sier hun.