Vær obs på ingrediensene i julematen din, og spesielt om du skal handle i Sverige.
I en ny rapport fra EUs myndighet for matvaresikkerhet, EFSA, advares det nemlig om et tilsetningsmiddel som ofte brukes i svenske kjøttprodukter - deriblant svensk juleskinke.
Det skriver svenske SVT.
Usunne mengder
EFSA har nemlig funnet ut at nitritt, som gir skinka den karakteristiske rosa fargen, utgjør en større helsefare enn det man tidligere har trodd.
Nå sier EFSA-sjef Berhard Uhl at bruken av nitritt må ned, ifølge SVT:
- Funnene fra vår undersøkelse er bekymringsfulle. Det er ikke bare snakk om forskning, her må bruken av nitritt i kjøttprodukter reduseres, sa Uhl under en spørretime ved EU-parlamentet i november.
Det har lenge vært diskutert hva slags risiko som følger bruk av nitritt, og nå har EFSA kommet med et tydelig svar:
Studien viser at det er sannsynlig at folk i alle aldersgrupper får i seg usunne mengder av tilsetningsstoffet, melder SVT.
Tidligere i år påviste også en fransk studie en sammenheng mellom nitrosaminer og tykktarmskreft.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger