Hurtigmat-tilhengere står i fare for å utvikle potensielt livstruende sykdommer.
Dette kommer fram i en studierapport som er publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Nettet koker etter dette
Ett av fem
Assisterende professor i hepatologi, Ani Kardashian ved sykehuset Keck Medicine of USC i Los Angeles, er hovedforfatter av studien.
Hun har spesialisert seg på fettlever og skrumplever, og på pasienter som gjennomgår levertransplantasjon.
Kardashian og kollegene har samlet inn data fra rundt 4000 personer, og sammenliknet fettlevernivåene deres med hvor mye hurtigmat de spiser.
Forskerne har karakterisert hurtigmat, som for eksempel burgere eller pizza, som mat fra enten en typisk drive-through-restaurant, eller på en restaurant uten servitører.

Kun ei gruppe
52 prosent av deltakerne oppga at de spiser hurtigmat, altså mat som er kjent for å inneholde mye fett.
Av disse deltakerne spiste 29 prosent én femtedel, eller oftere, daglig mat fra hurtigmat-restauranter.
Det var bare disse 29 prosentene som hadde økte fettlevernivåer.

Denne yrkesgruppen spiser mest
- Alarmerende
- Funnene våre er svært alarmerende. Forbruket av hurtigmat de siste 50 åra har økt, uavhengig av sosioøkonomisk status, sier Kardashian til nyhetsbyrået South West News Service (SWNS).
Selv et moderat inntak av fett kan føre til fettleversykdom, advarer hun.
- Hvis folk spiser ett måltid om dagen på en hurtigmatrestaurant, tenker de kanskje at det ikke er farlig. Men, hvis måltidet inneholder minst én femtedel av det daglige kaloriinntaket, utsetter de levra for fare, sier hun.

Kaster klærne: - Slik ser jeg ut
Ingen symptomer
Fettlever regnes ofte som det første av flere stadium av leverskade, ifølge Lommelegen.
Fettlever er en reversibel skade på levra, noe som betyr at hvis man fjerner årsaken som førte til utvikling av fettlever, vil skadene på levra gå tilbake.
Fettlever i seg selv gir ofte ingen symptomer. Hvis fettlever gir symptomer er det ifølge oftest diffuse symptomer, som tretthet og ubehag eller magesmerter i øvre høyre del av magen.
Tilstanden kobles til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, og for tidlig død.
Så mange har det
Alkoholmisbruk er en vanlig årsak til fettlever, men også overvekt kan gi såkalt non alkoholisk fettlever.
Ifølge Lommelegen er non alkoholisk fettlever ikke en uvanlig tilstand. Man tror at minst 10 til 20 prosent av den voksne befolkningen har denne tilstanden.
Årsaken er ofte relatert til overvekt.
Andre årsaker er insulinresistens, høyt blodsukker, og høye nivåer av fett i blodet.

Sjokkfunn på loft:- Kom dere ut!
Én kur
Ifølge Kardashian er den eneste måten å kurere fettlever på å forbedre kostholdet, og å styre unna fettrik mat.
Hun håper at resultatene fra studien kan føre til en endring i helsevesenet, og at pasienter får bedre informasjon om riktig ernæring.
- Det gjelder særlig de som lider av fedme eller diabetes 2, som står i fare for å utvikle fettlever fra mat, avslutter hun.