Soyasaus:

Slår alarm:
- Livsfarlig

- Soyasaus er overraskende dødelig til å være noe du har i kjøleskapet.

HERLIG, HERLIG, MEN ...: Soyasaus er svært populært - men kan være farlig i store mengder. Foto: Shutterstock
HERLIG, HERLIG, MEN ...: Soyasaus er svært populært - men kan være farlig i store mengder. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Soyasaus har en rekke bruksområder, som for eksempel over ris, nudler, eller på sushi.

Men, får du i deg for mye soyasaus, kan det i verste fall gå ut over liv og helse.

I et innlegg på vitenskapsnettstedet IFLScience forteller professor Katie Spalding om hvor lite - eller mye - soyasaus som skal til før det blir fatalt.

- Soyasaus er overraskende dødelig til å være noe du helt sikkert har i kjøleskapet ditt akkurat nå, skriver hun.

- Overraskende lett

Spalding viser til studierapporter om mennesker som har dødd som følge av soyasaus-overdoser.

- Kan man virkelig dø av for mye soyasaus? Ja, og det er overraskende lett, advarer hun.

Har du noensinne lurt på hvorfor soyasaus-flaska har to hull? Dinside gir deg endelig svaret! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Høyt blodtrykk

Årsaken til at soyasaus kan være farlig i store mengder, er at den inneholder svært mye salt, ifølge Lommelegen.

Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for å få slag og hjerteinfarkt.

En dødelig saltdose kan ifølge det fagfellevurderte ernæringsfagbladet Advances in Nutrition være så lav som 0,5 til 1 gram salt per kilo kroppsvekt.

Én tredjedel

Bare ei teskje soyasaus inneholder mer enn én tredjedel av Verdens helseorganisasjons (WHO) anbefalte daglige saltinntak.

Kikkoman, som er en av de mest populære soyasausene i verden, inneholder 16,9 gram salt per 100 gram/milliliter. Dette ifølge Haugen-Gruppen, som importerer sausen til Norge.

KONGEN: Kikkoman er en av verdens mest populære soyasauser. Foto: Privat
KONGEN: Kikkoman er en av verdens mest populære soyasauser. Foto: Privat Vis mer

Har redusert

Det finnes også en saltredusert variant av Kikkoman som inneholder 43 prosent mindre salt enn originalen.

Saitakus Tamari Soyasaus, som også selges i norske butikker, inneholder 13,1 gram salt per 100 gram/milliliter.

Helios' Soyasaus Tamari Økologisk, som blant annet selges på nettbutikken Oda, inneholder 14 gram salt per 100 gram/milliliter.

ØKOLOGISK: Helios' økologiske soyasaus inneholder 14 gram salt per 100 gram/milliliter. Foto: Produsenten
ØKOLOGISK: Helios' økologiske soyasaus inneholder 14 gram salt per 100 gram/milliliter. Foto: Produsenten Vis mer

Ekstremt tilfelle

I 2013 havnet en amerikansk 19-åring i koma på etter å drukket i underkant av én liter soyasaus.

Dette kom fram i en studierapport som ble publisert i det fagfellevurderte akuttmedisinske tidsskriftet Journal of Emergency Medicine.

Han tyllet i seg soyasaus etter å ha blitt utfordret av studiekameratene sine.

- Han ankom akutten i komatøs tilstand, skrev legene.

Ekteparet bryter ut i høylytt krangel under sesongens siste parmiddag, i «Gift ved første blikk. Vis mer

Risikerte livet

Mannen svevde mellom liv og død, og ble innlagt på University of Virginia Medical Center.

Der sugde legene ut det de beskrev som en «blanding av brun væske og blod» via nesa hans.

Hovedforfatter av studierapporten, akuttlege David J. Carlberg, fortalte NBC News av 19-åringen var helt livløs etter soyasaus-overdosen.

- Han responderte ikke på noe, sa han.

TILBEHØR: Hva er vel sushi uten soyasaus? Foto: Shutterstock
TILBEHØR: Hva er vel sushi uten soyasaus? Foto: Shutterstock Vis mer

Koma og hjerneblødning

For mye salt i blodet kan føre til en tilstand som kalles hypernatremi, ifølge Store norske leksikon.

Den vanligste årsaken til hypernatremi er dehydrering, og de vanligste symptomene er slapphet, forvirring og kramper.

Alvorlig eller akutt hypernatremi, som 19-åringen hadde fått, kan føre til alvorlige symptomer, som koma og hjerneblødning, ifølge nettstedet.

Jobbet på spreng

Legene jobbet på spreng for å redde 19-åringen, og ga ham blant annet totalt seks liter intravenøs væske for å senke det enorme saltnivået i blodet hans.

Etter tre dager i koma, våknet tenåringen til live igjen - og tisset hele fire liter væske.

Etter en måned var han på beina igjen, uten noen form for nevrologiske skader.

Aldri opplevd liknende

Legene opplyste at de aldri hadde hatt en pasient med like høyt saltnivå i kroppen som ham, uten at vedkommende hadde fått store nerveskader.

Lege Carlberg fortalte at han trodde at studenten overlevde soyasaus-overdosen fordi de så raskt klarte å senke saltnivåene hans.

PASS PÅ: Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Dette øker igjen risikoen for å få slag og hjerteinfarkt. Foto: Scanpix
PASS PÅ: Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk. Dette øker igjen risikoen for å få slag og hjerteinfarkt. Foto: Scanpix Vis mer

- Ikke verdt det

Spalding avslutter med å slå et slag for et moderat inntak av soyasaus.

- Soyasaus kan være en smakfull tilsetning til måltidet, og til og med i desserten, men den er nok ikke verdt en tur på akutten, avslutter hun.

Kan være kreftframkallende

I 2000 nedla Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) forbud mot å importere og selge visse typer soyasaus, da flere av dem inneholdt for høye nivåer av 3-MCPD.

Stoffet kan gi testikkelskade, skade arvematerialet og redusere formeringsevnen. Stoffet mistenkes også for å være kreftframkallende.

I 2009 ble soyasausen Go-Tan trukket tilbake fra det norske markedet etter funn av dette stoffet.

I en analyse av 31 soyasauser på det norske markedet i 2000, fant SNT at to tredeler inneholdt høyere verdier av 3-MCPD enn det som er helsemessig forsvarlig.

SNT nedla da forbud mot å importere eller selge soyasaus med innhold av 3-MCPD over 0,02 milligram per kilo.

Mer om