Slår alarm:
- Økt fare

Loff seiler opp som en av helseverstingene i ny studie.

VI VIL HA LOFF!: ... men særlig bra for helsa er brødet ikke. Foto: Shutterstock
VI VIL HA LOFF!: ... men særlig bra for helsa er brødet ikke. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er i en ny rapport publisert i det fagfellevurderte ernæringstidsskriftet Nutrients at eksperter kommer med en klar advarsel.

Hvitt brød kobles til økt risiko for å utvikle tarmkreft.

FLYTTET INN TIL DRØMMEHUSET: Ekteparet Liva og Henrik Ingebrigtsen og deres to døtre bor i et stort nybygd hus i Sandnes. En ettermiddag fikk de en ubehagelig opplevelse. Vis mer

Fulgt i nesten 13 år

118 210 personer deltok i undersøkelsen, som ble initiert av forskere ved Zhejiang University School of Medicine i Kina.

De innhentet også informasjonen fra UK Biobank, som er en biomedisinsk database som inneholder anonymisert informasjon om genetikk, livsstil og helseinformasjon fra over en halv million briter.

Fulgt opp etter 13 år

Studien startet for 13 år siden.

De over 100 000 deltakerne måtte svare på en rekke spørsmål om sitt eget kosthold og egen helse.

Nylig ble deltakerne fulgt opp, og forskerne så en klar kobling mellom blant annet hvitt brød og økt risiko for å utvikle tarmkreft.

1466 av deltakerne hadde hatt såkalt kolorektalkreft i løpet av de 13 åra.

- Av disse fikk 842 tykktarmskreft og 359 endetarmskreft, opplyser forskerne.

Gjennomsnittsalderen deres var 55,87 år, og 44,6 prosent av dem var menn.

Mange fellestrekk

Tykktarmskreft og endetarmskreft har mange fellestrekk og omtales ofte sammen som kolorektalkreft eller colorectal cancer (CRC), ifølge Store norske leksikon.

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av tykk- og endetarmskreft.

Hver dag får ti nordmenn påvist denne kreftformen, som ofte ikke gir symptomer før seint i sykdomsforløpet, ifølge Lommelegen.

BILDE AV TYKKTARMKREFT: Bilde tatt med koloskopi inne i tarmen viser kreftutvikling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
BILDE AV TYKKTARMKREFT: Bilde tatt med koloskopi inne i tarmen viser kreftutvikling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Genetikk, kosthold og livsstil

De kinesiske forskerne hevder at den totale risikoen for å utvikle CRC blir påvirket av en blanding av både genetikk, kosthold og livsstilsvaner.

- Våre funn viser at høyere inntak av alkohol og hvitt brød er assosiert med økt CRC-risiko, konkluderer de.

Mat som inneholder kostfiber, kalsium, magnesium, fosfor og mangan minsker derimot sjansen for å utvikle CRC, står det.

Livsstil og kosthold

Fra før er det kjent at et kosthold med mye fett, lite fiber og høyt inntak av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er assosiert med økt risiko for tarmkreft, ifølge Store norske leksikon.

Den amerikanske onkologen Misagh Karimi sier til Fox News at de ferske funnene bekrefter nettopp dette.

- Dette understreker den viktige betydningen av en sunn livsstil og gode kostholdsvaner. Dette inkluderer å begrense alkoholforbruket, og å velge et kosthold basert på fiberrik mat, for å redusere risikoen for kreft, sier han.

Mer om