WHO:

Slår alarm om kunstig søtning

- Kan føre til økt dødelighet.

SØTT, MEN FARLIG: WHO advarer mot bruk av kunstig søtning, som for eksempel aspartam. Foto: Shutterstock
SØTT, MEN FARLIG: WHO advarer mot bruk av kunstig søtning, som for eksempel aspartam. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) kommer nå med nye retningslinjer om kunstig søtning, såkalt NSS.

Organisasjonen fraråder totalt bruk av NSS.

- Vanlig NSS inkluderer acesulfam K, aspartam, advantame, syklamater, neotame, sakkarin, sukralose, stevia og steviaderivater, opplyser WHO i en pressemelding.

En fisker i en kajakk får et uhyggelig møte med en tigerhai på kysten av Hawaii. Reporter: Mathias Moene Rød / Dagbladet Vis mer

Ingen fordeler

Det opplyses at den nye anbefalingen kommer etter en gjennomgang av allerede tilgjengelig dokumentasjon.

- Funnene tyder på at bruk av NSS ikke gir noen langsiktige fordeler med å redusere kroppsfett hos voksne eller barn, står det.

Videre skriver de at funnene også tyder på at det kan oppstå uønskede effekter ved langtidsbruk av NSS, som for eksempel økt risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, og økt dødelighet hos voksne.

Andre alternativer

I pressemeldingen skriver WHOS direktør for ernæring, Francesco Branca, at det på lang sikt ikke hjelper å bytte ut sukker med kunstig søtning for å holde vekta nede.

- Folk burde vurdere andre måter å redusere tilsatt sukker på, for eksempel ved inntak av mat med naturlig forekommende sukkerarter, som frukt, eller usøtet mat og drikke, skriver han.

Branca forteller at NSS ikke har noen ernæringsmessig verdi.

- Folk burde redusere søtheten i kostholdet helt - og starte tidlig i livet - for å forbedre helsa, avslutter han.

Ikke for alle

WHO understreker at den nye anbefalingen gjelder alle mennesker, utenom de som har diabetes.

Videre spesifiserer de at anbefalingen ikke gjelder produkter som inneholder NSS, som tannkrem, hudkrem og medisiner.

Trine Husøy er ekspert på kunstig søtningsstoffer ved FHI, og sier til NRK at hun synes WHO kommer med «en sterk konklusjon i sin nye vurdering på grunnlag av relativt svake vitenskapelige bevis».

Husøy mener de har lagt vekt på befolkningsstudier som ikke er egnet for å si noe om årsakssammenhengen, skriver kanalen.

- Det er ikke sterke beviser for at det fører til vektoppgang, men det er heller ikke sterke beviser for at det fører til vektnedgang på sikt, sier hun.

På spørsmål om de studiene som viser en vektnedgang på kort sikt, kan utelukke at det kan føre til vektoppgang på lang sikt, svarer Husøy nei.

- Studiene som er inkludert kan ikke gi et klart svar på dette, men de kontrollerte studiene viser en svak vektnedgang.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer