Ny forskning:

Slår alarm om lettbrus

En fersk studie viser økt helserisiko ved store inntak av søtningsstoffer.

ASPARTAM: Pepsi Max er én av mange lettbruser som inneholder søtningsstoffet aspartam. Foto: Produsenten
ASPARTAM: Pepsi Max er én av mange lettbruser som inneholder søtningsstoffet aspartam. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en studierapport publisert i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet The British Medical Journal, kommer det fram at kunstig søtningsstoffer er knyttet til økt risiko for både hjertesykdom og hjerneslag.

Over 103 000 franskmenn, alle over 18 år, har deltatt i studien som ble publisert 7. september 2022.

Funnene viser en sammenheng mellom inntak av kunstige søtningsstoffer og alvorlig sykdom.

Deltakerne som konsumerte store mengder aspartam hadde 17 prosent økt risiko for hjerneslag enn personer som ikke konsumerte det nevnte søtningsmiddelet, skriver The Guardian.

Aspartam er et kunstig søtningsmiddel som finnes i sukkerfri brus, matvarer som yoghurt, tyggis, kjeks og desserter - samt kosttilskudd.

Ifølge Norsk Helseinformatikk står aspartam for hele 75 prosent av salget av søtningsmidler.

Hjertesykdom

Personene som konsumerte store mengder sukralose, som i likhet med aspartam finnes i mat- og drikkevarer, hadde imidlertid ni prosent høyere risiko for hjertesykdom.

- Resultatene våre indikerer at disse søtningsstoffene, som daglig konsumeres av millioner av mennesker, og som finnes i tusenvis av mat- og drikkevarer, ikke bør betraktes som et sunt og trygt alternativ til sukker, forklarer forskerne i studien.

BRUSTEST: Vi har fått gleden av å smake på en helt ny Coca-Cola, nemlig den tredje i Coca-Colas limited edition-varianter, Dreamworld. I den anledning vi har fått hjelp av en bukett brusinteresserte kollegaer, og meningene er delte! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Forskningen er ledet av 20 eksperter fra universitetet Sorbonne Paris Nord i Frankrike.

Av de over 103 000 franskmennene var fire av fem kvinner, og gjennomsnittsalderen var 42 år.

1502 deltakere fikk påvist sykdom

Ifølge The Guardian sporet forskerne søtningsinntaket ved hjelp av et kostholdsregister. Deltakerne noterte ned alt de inntok av mat og drikke i løpet av 24 timer. Dette ble gjort tre ganger i uka hver sjette måned gjennom flere år.

37 prosent av deltakerne konsumerte kunstige søtningsstoffer.

Under den ti år lange oppfølgingsperioden opplevde 1502 deltakere kardiovaskulære sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og angina (brystsmerter).

Avslutningsvis konkluderer forskerne med at funnene antyder en potensiell direkte sammenheng mellom høyere forbruk av kunstig søtningsmiddel, da spesielt spartam, sukralose og acesulfamkalium, og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

- Gir innsikt

Selv om kunstige søtningsstoffer finnes i tusenvis av mat- og drikkevarer verden over, skriver forskerne at det fortsatt er et kontroversielt tema som stadig blir revurdert av blant andre European Food Safety Authority (EFSA) og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Forskerne påpeker at studien, som er ment som forebygging, er observasjonsbasert, og at det derfor er nødvendig med eksperimentelle studier.

- I mellomtida gir denne studien innsikt i konteksten av reevaluering av kunstige søtningsstoffer av EFSA, WHO og andre helseorganisasjoner verden over, sier forskerne i studien.